Enlaces accesibilidad

Centenars de veneçolans voten a Barcelona en unes eleccions decisives

  • El Casal de Barri de Trinitat Nova esdevé col·legi electoral coincidint amb els comicis al país Sudamericà
  • Molts dels votants s'oposen al règim de Maduro i volen acabar amb 25 anys de lideratge 'chavista'

Per
El Casal de Barri Trinitat Nova, ha obert les portes a tres quarts de set del matí, amb 45 minuts de retard
El Casal de Barri Trinitat Nova, ha obert les portes a tres quarts de set del matí, amb 45 minuts de retard ACN

Centenars de veneçolans s'han apropat des de primera hora d'aquest diumenge al Casal de Barri de Trinitat Nova per exercir el seu dret a vot. Aquests ciutadans del país sud-americà, que viuen a Catalunya, Aragó, València i les Illes Balears, volen participar en els comicis més importants de la darrera dècada a l'estat federal, tot i la distància. Unes 7.000 persones han estat cridades a votar en aquest punt.

La jornada arrenca amb retards

El Casal de Barri Trinitat Nova, un dels cinc punts de votació habilitats a tot Espanya per a aquests comicis, ha obert les portes a tres quarts de set del matí, amb 45 minuts de retard respecte a l'horari inicialment previst perquè, segons l’organització, el centre cívic estava tancat i no es podien constituir les catorze meses previstes. Malgrat aquest petit incident, les votacions s'han desenvolupat en un ambient festiu, amb molts ciutadans lluint banderes, gorres, llaços i samarretes amb els colors de Veneçuela.

Richard Sánchez, coordinador electoral del Comando Veneçuela, ha destacat l'elevada afluència de votants a les eleccions, tot i criticar que el consolat veneçolà ha obstaculitzat el procés perquè 70.000 veneçolans puguin votar. Ha ressaltat que només el 5% dels veneçolans a Espanya poden exercir el seu dret a vot i ha recordat que a Barcelona hi ha 30.000 desplaçats, mentre que la diàspora veneçolana ascendeix a vuit milions a tot el món.

Veneçolans desplaçats contraris al règim

La majoria de persones que han anat al Casal de Barri Trinitat Nova són veneçolans que van haver de deixar el seu país per raons econòmiques o polítiques, buscant noves oportunitats. Aquest context fa que molts d'aquests votants siguin opositors al règim de Nicolás Maduro i vegin aquestes eleccions com una oportunitat per acabar amb 25 anys consecutius de lideratge 'chavista', que va començar amb l'expresident Hugo Chávez, elegit l'any 1998, i va continuar amb Maduro.

València, Aragó i Illes Balears voten a Barcelona

A banda dels veneçolans que viuen a Catalunya, en aquest punt de votació també hi estan cridats a exercir el seu dret a vot ciutadans del país Sudamericà que resideixen a València, Aragó i les Illes Balear.

La portaveu de l’Associació de Veneçolans de la Comunitat Valenciana, Maira Ortiz, ha dit que cal alçar la veu per una “Veneçuela lliure i sense lligams”. Ha afegit que el sentiment d’enyorança que pateixen totes les víctimes de la diàspora és enorme i ha assenyalat que és el moment de revertir la situació.

Manifestació improvisada

Al voltant de trenta persones s'han reunit a la vorera davant del casal, brandant banderes de Veneçuela i pancartes contra el president Nicolás Maduro. Han cridat lemes com "fora Nicolás Maduro" i "no volem el bo per a l'alimentació, el que volem és que marxi Nicolás". També s'han queixat de les restriccions per votar, com haver de treure's samarretes i gorres partidistes, i han mostrat el seu suport a Edmundo González, el principal candidat de l'oposició que lidera les enquestes.

Els resultats de les eleccions a Barcelona no es podran comunicar fins dilluns 29 de juliol, ja que els centres ubicats a l'exterior no poden transmetre les actes fins que el Consell Nacional Electoral de Veneçuela no emeti el primer butlletí a mitjanit, hora local.