Enlaces accesibilidad

S'esgota el termini per arribar a un acord d'investidura

  • Marta Rovira destaca la importància que l'agència tributària pugui recaptar l'IRPF
  • 8.700 militants d'ERC hauran de donar el vistiplau a un eventual acord amb el PSC

Per
La secretària general d'ERC, Marta Rovira (ACN | Gerard Artigas)
La secretària general d'ERC, Marta Rovira (ACN | Gerard Artigas)

Les negociacions entre les delegacions d'ERC i PSC per assolir un acord que permeti desencallar la investidura de Salvador Illa premen l'accelerador. El termini donat pels republicans és el pròxim dimecres 31 de juliol. La secretaria general d'Esquerra, Marta Rovira, ha insistit aquest diumenge en els dos punts claus: el finançament i que els punts d'acord "tinguin una permanència en el temps".

També la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, s'ha mostrat aquest diumenge confiada que hi ha "bases" per una investidura d'Illa. Ara bé, un altre dels condicionants que ningú no ignora és la desconfiança de la militància d'ERC cap als socialistes i que els 8.700 militants que s'hauran de pronunciar acabin ventant la investidura del líder del PSC.

Marta Rovira rebutja el Consorci Tributari

La secretària general d'ERC creu que "seria un salt molt important" que l'IRPF sigui el primer tribut que pugui recaptar una agència tributària catalana pròpia i rebutja el consorci tributari que proposen els socialistes catalans. "El consorci ens recorda la relació de minoria d'edat que tenim amb l'estat espanyol. Catalunya vol la majoria d'edat i una relació bilateral", ha manifestat Rovira en una entrevista al diari 'El País'.

L'acord d'investidura pendent de la desconfiança de les bases d'ERC | INMA MORANT

Després de ser preguntada per si els republicans contemplen algun sistema que permeti blindar determinat percentatge d'inversió a Catalunya, Rovira ha assegurat que és una de les qüestions que més els preocupa, el "tenir les garanties que allò que s'ha acordat es compleix".

"Volem garanties de compliment del que no s'aconsegueixi tancar aquesta setmana", ha afegit, alhora que ha afirmat que no és només la militància la que retreu que els socialistes, textualment, no són de fiar, també es queixen els votants.

Desconfiança de la militància

Un dels temes que també serà clau en cas d'un eventual acord d'investidura serà el posicionament que puguin adoptar les bases republicanes. Uns 8.700 militants hauran de donar el vistiplau definitiu. Aquesta mateixa setmana, la portaveu d'ERC, Raquel Sans, alertava de la "desconfiança" vers el PSOE.

ERC i el PSC enceten la recta final de les negociacions per la investidura | LAURA HERRERO

Ara bé, a ningú no se li escapa que els republicans també viuen una profunda crisi interna des de la derrota electoral del 12M i que la militància viu amb desencant i indignació tots els moviments de la direcció, especialment després del cas dels cartells contra els Maragall.

La Moncloa creu en l'acord

L'altra cara de la moneda són les veus que venen de la Moncloa. Sense estridències, i sempre amb prudència, els socialistes mantenen l'optimisme. La darrera a pronunciar-se ha estat la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant que en una entrevista a 'La Vanguardia' ha considerat que "hi ha elements per formar un govern de progrés" a Catalunya.

"Només hi ha dues opcions: o Illa és president o s'han de tornar a repetir les eleccions", ha reiterat, per, textualment, deixar enrere tota l'època de bloqueig que hi ha hagut amb l'independentisme en els últims anys.

Amb Puigdemont a l'espera

La tercera clau que podria acabar incidint en l'eventual investidura de Salvador Illa és el retorn de Carles Puigdemont a Catalunya. L'expresident català ja ha advertit aquest dissabte que "tornarà peti qui peti" i això implicaria boicotejar la possible votació.

Sobre l'expresident pes una ordre de detenció nacional -després de no aplicar-se-li l'amnistia pel delicte de malversació- de manera que si torna a Catalunya, com ha promès que farà, pot acabar a la presó. Com actuaria ERC en aquest escenari serà la incògnita a buidar. Rovira, preguntada fa dies per això, va resoldre: "Si ens implica un repte tàctic, ho sabrem assumir".