Enlaces accesibilidad

L'executiva d'ERC avala el preacord amb el PSC per investir Salvador Illa

  • El preacord preveu un concert econòmic solidari que s'haurà d'aprovar al Congrés i l'impuls de la llengua catalana
  • Esquerra haurà de consultar divendres a la militància abans de facilitar la investidura

Per
Dirigents d'ERC durant la primera reunió de la permanent amb la secretària general del partit, Marta Rovira  | ACN
Dirigents d'ERC durant la primera reunió de la permanent amb la secretària general del partit, Marta Rovira

La investidura de Salvador Illa és a tocar. L'executiva nacional d'ERC ha avalat finalment l'acord amb el PSC que hauria de permetre desencallar la votació al Parlament, segurament la setmana vinent. Abans, aquest mateix divendres es consultarà la militància de forma telemàtica entre les nou del matí i les vuit del vespre. El resultat serà vinculant.

L'acord es basa en les millores del finançament abandonant el règim comú de finançament autonòmic a través d'un concert econòmic solidari que s'haurà d'aprovar al Congrés. També es preveu l'impuls del català amb la creació d'una conselleria de política lingüística per promocionar-lo tal com havien plantejat en campanya els mateixos republicans.

ERC i PSC tanquen un preacord d'investidura d'Illa com a president de la Generalitat

La durada de la reunió, pràcticament deu hores, demostra l'intens debat intern sobre el posicionament final.

El PSC opta pel silenci per no valorar el preacord amb ERC. Els socialistes catalans eviten fer valoracions del preacord per no afectar la voluntat de la militància dels republicans.

El PSC opta pel silenci per no valorar el preacord amb ERC

Cap comunicat dels socialistes per conèixer el parer dels socialistes, ho fan per no torpedinar el darrer pas abans d'investir Illa: consultar les bases d'ERC. El PSOE i el Govern apel·len a la prudència i alerten que han de respectar els tempos de la militància dels republicans.

Recaptar el 100% de l'IRPF el 2026

La del "finançament singular" era la principal reclamació d'ERC en aquestes negociacions. Finalment, l'acord preveure el traspàs de recursos humans i materials a l'agència tributària catalana amb l'objectiu que es pugui assolir la sobirania fiscal el 2026 recaptant, gestionant, inspeccionant i liquidant la totalitat dels impostos que es paguen a Catalunya.

El primer exemple que han posat els republicans és que el 100% de l'IRPF de 2025, que es pagarà a la declaració del 2026, es farà ja a la nova agència tributària catalana. També es preveu un consorci per gestionar i executar les inversions a Catalunya i mesures per respectar mentrestant el principi d'ordinalitat en matèria fiscal mentre no s'implementi la sobirania fiscal.

Nova conselleria de política lingüística

L'altra clau de l'acord passa per la promoció de la llengua catalana, el reconeixement de les seleccions catalanes i la creació d'una conselleria per fer-ho. En aquest sentit, la portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha destacat que el nou departament de política lingüística s'encarregarà de "garantir l'ús social entre els joves mantenint l'impuls audiovisual que s'ha fet els darrers anys".

També es pretén garantir la vehicularitat de la llengua catalana a les aules i garantir l'ús de la llengua a les activitats extraescolars. Esquerra també estén aquesta protecció del català "als espais on van més coixa" com la Salut on considera que "els drets lingüístics dels catalans no estan garantits".

10 hores de reunió

Els republicans han explicat els detalls de l'acord en roda de premsa després de pràcticament 10 hores de reunió de la seva executiva nacional. Fonts del partit havien explicat que "durant la jornada s'han pogut anar tancant serrells" amb el PSC per a poder investir al socialista Salvador Illa.

L'executiva nacional, composta per una setantena de persones, ha analitzat l'estat de les converses amb el PSC, després que a primera hora del matí fonts de la negociació avisessin que aquesta seguia "encallada" en reclamar els republicans "garanties" que el que es pacti en matèria de finançament es compleixi encara que aterri a la Moncloa un Executiu que no sigui socialista. En aquest sentit, Sans ha destacat "els moviments de darrera hora" del PSOE per assolir el preacord.

Investidura per la setmana vinent?

Simultàniament, a la reunió d'ERC al carrer Calàbria de Barcelona, també la direcció del PSC ha celebrat una trobada més breu a primera hora d'aquesta tarda en la seva seu del carrer Pallars, en l'esprint final de les negociacions per a la investidura de Salvador Illa.

Tot això, quan ERC va fixar finals de juliol com a data límit per a aconseguir un preacord -que després haurien de validar les bases (8.700 militants)-, malgrat que el termini legal màxim per a evitar una repetició electoral finalitza el 26 d'agost.

La pregunta a la militància

Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades? Aquesta és la pregunta a la que hauran de respondre els militants de la formació republicana aquest divendres. S'hi podrà participar telemàticament des de les 9 del matí fins a les 8 del vespre. També s'habilitarà seus presencials, on es podrà votar des de les 10 del matí fins a les 6 de la tarda.

Així les coses, si la militància avalés el preacord, dilluns el president del Parlament, Jordi Rull, podria realitzar una ronda de consultes amb els partits i podria convocar el ple d'investidura a mitja setmana.