Com protegir les mascotes de les altes temperatures a l'estiu?
- Els animals de companyia pateixen més la calor que nosaltres i poden patir greus cops de calor o morir
- El col·legiat Ricard Adan explica a 'L'estiu a Ràdio 4' com protegir les mascotes aquest estiu
A l'estiu ens protegim del sol i la calor, i també hem de fer el mateix amb les nostres mascotes. De fet, els animals són molt sensibles a les altes temperatures: poden patir greus cops de calor i, en els pitjors casos, si ens els deixem al cotxe o no estem al cas, poden arribar a morir. El col·legiat del Col·legi de Veterinaris de Barcelona, Ricard Adan, explica a 'L'estiu a Ràdio 4' com hem de protegir les mascotes a l'estiu.
De què els hem de protegir?
“Podem estar en un cotxe amb el gos, nosaltres sobreviure i ell morir d'un cop de calor“
Adan assegura que hem de protegir els animals de companyia encara més que a nosaltres mateixos: "No dissipen la calor de la mateixa manera que nosaltres. No suen, només tenen algunes glàndules sudorípares a les potes i a les orelles". Per tant, el col·legiat recomana evitar la radiació directa del sol i llocs tancats on s'acumuli una temperatura alta, com els cotxes, perquè en aquestes situacions són molt sensibles: "Podem estar en un cotxe amb el gos, nosaltres sobreviure i ell morir d'un cop de calor".
Com identificar un cop de calor i com reaccionar
El veterinari explica que si podem mesurar la temperatura corporal de la mascota i està per sobre de 41 °C, que és motiu per alarmar-se, i l'animal no es pot moure, té una taquicàrdia o pateix un desmai, és possible que hagi patit un cop de calor. Quan detectem algun d'aquests símptomes i encara està conscient, hem de situar-lo immediatament en un lloc fresc, ventilat, i baixar-li la temperatura mullant-lo amb aigua o posant-li a sobre tovalloles mullades. En cas que no, se l'ha de portar directament al veterinari.
Mesures que podem adoptar
Els animals van descalços i ens hem d'imaginar què passaria si hi anéssim nosaltres pel carrer. En dies en què fa molta calor i el terra està molt calent, l'especialista recomana no passar per llocs on hi hagi molta radiació solar durant moltes hores, com per exemple les platges. Cal intentar passejar sempre per l'ombra i, si cal, carregar-lo als braços. També hi ha algunes pomades protectores, però són més per abrasions que per taló. Ara a l'estiu no podem posar-los sabates, perquè com diu l'expert, les mascotes suen per les potes i, per tant, la propensió a contraure malalties infeccioses i irritacions és més gran.
A casa, hi ha mètodes per mantenir els nostres animals fresquets. Un d'ells és agafar tovalloles, llençols o trossos de roba que es posen a la nevera o al congelador perquè després la mascota s'hi estiri a sobre i tingui un lloc fresc on estar. L'únic inconvenient és que condensen l'aigua i cal tenir el pal de fregar preparat.
Treure'ls el pèl no és una alternativa segura, segons adverteix Adan al programa 'L'estiu a Ràdio 4': La calor ve per radiació, que va directament a la pell, però la que sentim prové de l'aire calent. Els gossos i els gats no transpiren a través de la pell, de forma que el pèl és una espècie de cambra d'aire per la qual eviten la calor extrema de l'ambient. Per tant, el pèl és un protector per a ells i és preferible mullar-lo o buidar-lo perquè no en tingui gaire i que encara hi hagi cambra d'aire, abans que deixar-lo pelat. Sense cabells exposem la mascota directament a la radiació, i podria patir cremades solars.