Enlaces accesibilidad
Incendis

Controlat l'incendi de Ciutadilla

  • 27 dotacions de Bombers continuaran refrescant el perímetre de l'incendi per evitar revifades
  • Encara hi ha 100 municipis en risc elevat d'incendi

Per
Imatge d'un dels punts de l'incendi a Ciutadilla
Imatge d'un dels punts de l'incendi a Ciutadilla

27 dotacions de Bombers de la Generalitat mantindran el dispositiu repassant el perímetre i rematant els punts calents per evitar revifades a l'incendi de Ciutadilla (Urgell). L'incendi ha afectat una superfície de 273 hectàrees.

Els bombers han treballat durant la nit en les tasques d'extinció de l'incendi que es va iniciar a primera hora de la tarda d'aquest dimecres. Fins a vuit incendis van cremar simultàniament el dimecres a la tarda a diversos punts de Catalunya. El que més preocupava per les dimensions va ser l'iniciat a Ciutadilla (Urgell). Els bombers el van donar per estabilitzar pels volts de les 20 hores pel descens de la força del vent i la calor.

Els bombers hi han treballat amb 79 dotacions: 67 terrestres, 8 helicòpters i 4 hidroavions. Les autoritats van demanar el confinament dels Municipis de Ciutadilla i Nalec durant unes hores.

La principal hipòtesi és que l'origen hagi estat una màquina recol·lectora. De fet, l'incendi s'ha iniciat al matí i l'han donat per estabilitzat, però ha revifat en una zona de rostolls i ha propagat pel mosaic agroforestal. Les flames van avançar a causa de la capacitat de l’incendi de llençar focus secundaris a més de 100 metres del cap. El cap de l’incendi estava a uns tres quilòmetres de Nalec, municipi que, juntament amb Ciutadilla, es van confinar per precaució.

La Creu Roja de Tarragona va preparar el Centre Mòbil d'Operacions i el Vehicle d'Avituallament al poliesportiu de Solivella i donen assistència al Parc de Bombers voluntaris del Sarral.

Un incendi obliga a confinar els veïns dels municipis de Nalec i Ciutadilla

Uns altres dos focs s'han originat perquè dos vehicles s'han incendiat. Un d'ells a Maçanet de la Selva, i ha afectat el voral de l'AP-7 i s'ha propagat per la vegetació en sentit sud. Els Bombers han demanat el confinament de la urbanització Bellavista i del polígon industrial Cal Roure per l'incendi.

Hores abans, un altre vehicle incendiat a l'AP7 a Subirats ha deixat tallada la via durant força estona. El foc ja està Controlat.

Un altre incendi s'ha activat pocs minuts abans de les 18 hores, a Sant Feliu de Guíxols. Els bombers han ordenat el confinament de la urbanització Mas Trempat de la localitat. Hi ha 13 dotacions de bombers, quatre d'elles aèries treballem en un foc d'hortes i canyes a la carretera de Pedralta. Ha estat estabilitzat cap a tres quarts de vuit del vespre i extingit aquest dijous al matí.

Per últim, la circulació de trens entre Castelldefels i Gavà ha quedat preestablerta, un cop els bombers han estabilitzat el foc que cremava al costat de la via. Això sí, les línies afectades circulen amb retard.

Incendis en plena onada de calor

Per tercer dia consecutiu, les temperatures continuen sent molt altes a tot arreu de Catalunya per l'onada de calor que va començar el dilluns. Especialment, la calorada es nota a les comarques del nord-est on els termòmetres es dispararan. De fet, a l'Empordà hi ha avisos per calor extrema. En algunes poblacions les temperatures són fins a 10 graus més altes del que tocaria per aquesta temperatura.

El Govern restringeix a partir d'aquest dimarts l'accés a cinc espais naturals -Montsant, Tivissa-Vandellòs, Cardó-Boix, Baronia de Rialb i Ribera Salada- per l'elevat risc d'incendi forestal. A més, s'ha activat el nivell 4 del Pla Alfa -perill extrem- en 137 municipis de 16 comarques a partir de la mitjanit d'aquest dimecres.

Es tanca per primera vegada la Ribera Salada

Arran d'aquesta alerta de risc d'incendi forestal, el Govern ha acordat restringir l'accés a aquests cinc espais naturals: en el cas del paratge de la Ribera Salada, a la comarca del Solsonès, a Lleida, és la primera vegada que es pren aquesta mesura.

Restringit l'accés a cinc espais naturals a Catalunya pel risc extrem d'incendi forestal

En aquests cinc espais naturals es duran a terme controls i es reforçarà la vigilància aèria per a evitar la presència de ciutadans i reduir així el risc d'incendi, i a fi de prevenir també que hi hagi persones en situació vulnerable en la zona si es declara un foc.

L'elevat risc d'incendi es deu a l'augment de les temperatures que aquesta setmana es preveu que assoleixin el seu pic amb màximes que superaran els 40 graus alguns punts de Ponent i de l'interior de les comarques gironines. A tot plegat, cal sumar-hi la manca de precipitacions de les darreres setmanes que ha sotmès a un important estrès hídric les zones boscoses d'arreu del territori.

Risc extrem d'incendi

Així mateix, el cos d'Agents Rurals activa aquest dimecres el nivell 4 del Pla Alfa -risc extrem d'incendi forestal- en 137 municipis de 16 comarques. Són sis municipis i una comarca més que aquest dimarts. El Priorat és la comarca amb més municipis amb el nivell 4 activat, amb un total de 23, seguida de les Garrigues, amb 17. 

Els municipis en què dimecres estan al nivell 4 del pla Alfa es troben a les comarques de l'Alt Urgell (amb 3 municipis), l'Anoia (13), el Baix Camp (10), el Baix Ebre (6), el Baix Empordà (6), la Conca de Barberà (11), les Garrigues (17), la Noguera (6), el Pallars Jussà (2), el Priorat (23), la Ribera d'Ebre (12), la Segarra (6), el Segrià (1), el Solsonès (9), la Terra Alta (6) i l'Urgell (6). Molts altres municipis també estan en el nivell just inferior del pla Alfa.