La rumba catalana continua viva: 7 grups actuals que mantenen la flama encesa
- El documental 'El Ventilador' disponible a RTVE Play Catalunya
- De Peret a El Pescaílla: Aquests són alguns dels mestres de la rumba catalana
La rumba continua sent un dels símbols més vius de la cultura catalana. Aquest estil de música, que combina flamenc amb ritmes caribenys, ha vist un ressorgiment en popularitat en els últims anys, especialment gràcies a la seva inclusió en esdeveniments culturals i festivals arreu de Catalunya.
Figures destacades com Peret, El Pescaílla i Gato Pérez han estat reconeguts com a pioners de la rumba catalana, i la seva influència continua inspirant una nova generació de músics. Avui dia, grups contemporanis i artistes emergents mantenen viva la flama d'aquest gènere, aportant noves perspectives i sons, però sempre respectant les seves arrels.
Aquests són alguns dels artistes que lluiten perquè "el ventilador" no deixi mai de sonar!
1. Gipsy Kings
Els Gipsy Kings són una banda francesa formada per músics d'origen gitano espanyol, coneguda per la seva música que combina flamenc, pop i ritmes llatins. Fundada als anys 80 per membres de dues famílies gitanes, els Reyes i els Baliardo, la banda va aconseguir fama internacional amb èxits com "Bamboleo" i "Volare". La seva música enèrgica i vibrant ha captivat audiències arreu del món, establint-los com a icones del gènere i continuant la tradició de la rumba catalana amb un toc contemporani.
"Actualment, els rumbers més grans que hi ha, en la meva opinió, són els Gipsy Kings. Per mi són referents a tot el món", comenta el músic Sicus Carbonell.
2. Estopa
Estopa, el duet musical format pels germans David i José Muñoz a Cornellà de Llobregat, són coneguts per la seva fusió única de rumba catalana, rock i pop. Van debutar el 1999 amb un àlbum homònim, que va incloure grans èxits com "La raja de tu falda".
La seva música es caracteritza per lletres quotidianes i ritmes enganxosos, portant la rumba catalana a noves generacions i escenaris internacionals. Amb Estopa, la rumba catalana ha experimentat una revitalització, demostrant la seva capacitat d'evolucionar i adaptar-se als temps moderns mantenint les seves arrels culturals.
"Por la raja de tu falda es una rumba catalana. Al uso. Luego hay otras canciones más lentas", expliquen els germans. "Como crea felicidad tiene que ser patrimonio de la humanidad. Es como el blues de Mississippi. El rap del Bronx aquí es la rumba catalana", afegeixen.
3. Macaco
Macaco, nom artístic de Dani Carbonell, és un músic barceloní conegut per la seva fusió de diversos estils musicals com reggae, funk, hip-hop i rumba catalana. Des dels seus inicis a finals dels anys 90, Macaco ha destacat per les seves lletres conscienciades i la seva energia contagiosa.
Amb cançons com "Moving" i "La mano levantá", ha portat la rumba catalana a un públic global, integrant elements moderns i internacionals. La seva música reflecteix un esperit de fusió i inclusió, mantenint viva la tradició de la rumba catalana. A "La mano levantá" sí que hi ha un ventilador molt clar, comenta el propi Macaco en el documental 'El Ventilador'.
4. La Pegatina
La Pegatina és un grup musical de Montcada i Reixac, conegut per la seva barreja enèrgica de rumba catalana, ska, merengue i altres ritmes festius. Fundat el 2003, la banda ha guanyat popularitat gràcies a les seves actuacions dinàmiques i la seva capacitat de fer ballar a tota mena de públic.
Amb cançons com "Mari Carmen" i "Lloverá y yo veré", La Pegatina ha contribuït a revitalitzar la rumba catalana. "El gat rumbero" asseguren, es va popularitzar molt quan van tornar els patriarques de la rumba de cop i volta.
5. Sicus Carbonell
Antoni Carbonell Giménez, conegut com a Sicus Carbonell, és un músic i director de cinema gitano català. És el cantant, compositor i guitarrista principal de 'Sabor de Gràcia', grup que va fundar i impulsar el 1994, i una de les veus de referència de la rumba catalana actual.
6. Las Migas
Las Migas són un quartet de música popular espanyola format actualment per Carolina Fernández (veu), Marta Robles (guitarra), Alicia Grillo (guitarra) i Laura Pacios (violí). El novembre de 2022, el seu disc "Lliures" va ser guardonat com a "millor àlbum de música flamenca" en la vint-i-tresena edició de la gala dels Premis Grammy Llatins, celebrada a Las Vegas.
"Fusionamos la rumba con todo, con el swing, con la música brasileña, con la canción pop, con el flamenco. También con la música cubana", explica una de les seves integrants, Marta Robles.
7. Muchacho y los sobrinos
Són amics d’infància, compares i germans. La seva rumba s’ha gestat en celebracions de prometatge i casaments gitanos, convencions i concerts. 'Muchacho y los sobrinos' són l’herència de Peret, el rei de la rumba, i també de grans noms.
Fugen dels concerts tradicionals, fan juergas de temes propis i versions de clàssics de la rumba catalana en què, fins i tot, pot aparèixer algun ballador. "Tú ves a Muchacho que si no es el mejor guitarrista, es de los mejores de los jóvenes de rumba catalana. Es algo como muy particular. Y hacerlo bien es muy complicado", opina el cantant Macaco.
Si vols conèixer més sobre la rumba catalana, tens el documental 'El Ventilador' disponible a RTVE Play Catalunya.