Enlaces accesibilidad
Onada de calor

Setmana marcada per la calor intensa arreu del territori

  • Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Procicat per la presència d'una nova onada de calor.
  • Barcelona activa la fase d'alerta diürna del Pla de Calor i canvia a fase d'emergència per nits tòrrides.

Per
Primera onada de calor de l'estiu
Primera onada de calor de l'estiu

Protecció Civil manté activa l'alerta del pla Procicat per la presència d'una nova onada de calor. Fins dijous, s'espera que els termòmetres es tornin a disparar i en alguns punts, com en la Plana de Lleida o la Catalunya Central, es fregaran els 40 graus. La calor nocturna també serà ben present durant aquests dies a nombroses comarques de Catalunya, especialment a la costa i prelitoral, amb mínimes que no baixaran dels 23 i 26 graus.

Fase d'alerta diürna del Pla de Calor a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha activat la fase d'alerta diürna del Pla de Calor amb la previsió que les temperatures s'enfilin fins als 34 graus a Barcelona. A més, s'ha canviat a fase d'emergència per nits tòrrides. Donada la suma d'aquests dos factors, el Departament d'Urgències i Emergències Socials (CUESB), en coordinació amb el servei de Protecció Civil municipal i amb la col·laboració de la Creu Roja, ha activat un operatiu específic al carrer per informar persones en situació de vulnerabilitat sobre els refugis climàtics. També repartiran material preventiu com gorres i cantimplores d'aigua.

Informar i ajudar als més vulnerables a combatre la calor

A més, l'Ajuntament aprovarà un decret d'alcaldia per ampliar l'horari d'obres per evitar les hores centrals del dia.

Com fer front a les altes temperatures?

Evitar l'activitat al carrer durant les hores centrals del dia, hidratar-se i consultar el mapa de refugis cimàtics si no es disposa d'aire condicionat són algunes de les recomanacions de Protecció Civil per fer front a les altes temperatures. El responsable de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil del Port de la Selva, Genís Pinar, afirma que no és infreqüent que hagin d'assitir a gent que incompleix una norma de sentti comú com la de no fer activitat física en les hores de més calor.

La província de Girona és un dels punts on més es notarà la onada de calor

Habilitació de refugis climàtics

L'Ajuntament de Figueres activa el Pla de Protecció Civil Municipal (Duprocim) en fase d'alerta per l'onada de calor. Un pla que contempla que fins dimecres a les sis de la tarda s'habilitaran vuit refugis climàtics arreu de la ciutat, l'obertura de dos punts d'hidratació que se sumaran a les fonts d'aigua potable de la ciutat i també el repartiment d'ampolles d'aigua als usuaris del bus urbà. Pel que fa als refugis, els ciutadans tindran a disposició el Centre Cívic Creu de la Mà, el Centre Cívic Joaquim Xirau, la Biblioteca Fages de Climent, el Centre Social Joaquim Vallmajó, el Casal Cívic i Comunitari Figueres-L’Empordà, com d'altres vegades, però aquest any s'hi afegeixen l'església de Sant Pere i el Consell Municipal de Vilatenim.

 A Lleida, l'ajuntament ha habilitat una quarantena de refugis climàtics, tant interiors com exteriors, per les persones més vulnerables. Dimarts, els termòmetres van superar els 40 graus. Unes temperatures que obliguen a adaptar l'activitat quotidiana dels ciutadans i dels comerços, bars i altres establiments. Fins a mig matí, l'activitat és com qualsevol altre dia als carrers de Lleida. Però quan els termòmetres marquen els 40 graus o més, la ciutat és un desert fins ben avançada la tarda. Per això, moltes botigues adapten els horaris obrint més tard. També la majoria de petits i mtijans comerços fan un esforç per tenir els locals refrigerats i, de fet, s'ha convertit en refugis climàtics.

Les altes temperatures de Lleida obliguen a canviar els hàbits als ciutadans

Alguns comerços, com les floristeries, han de vetllar per la conservació dels seus productes. Per això, aquests dies tenen més flors a les càmeres frigorífiques que als aparadors. Els bars i restaurants tenen les terrasses parades al migdia però buides. Alguns clients canvien els seus hàbits alimentaris per soportar millor la calor