Enlaces accesibilidad

Per què moltes parelles es trenquen quan arriba l'estiu?

  • El 30% de les ruptures de parella es produeixen a l'estiu
  • La coach Anna Colomer explica els 3 motius de per què tants vincles es trenquen a les vacances

Per
Per què moltes parelles es trenquen quan arriba l'estiu?
Parella caminant a la vora del mar agafats de la mà.

Arriba l'estiu, el bon temps i les vacances, però no sempre tot és de color rosa. De fet, és una època d'alerta i de pànic per a moltes de les relacions sentimentals, i en alguns casos suposa el punt final del vincle amorós. De fet, el 30% de les ruptures de parella es produeixen durant les vacances d'estiu. La coach Anna Colomer explica els motius i ofereix consells de com afrontar-ho al programa 'L'estiu a Ràdio 4'.

1. La parella arriba a l'estiu en una fase inicial

Colomer diu que si la parella arriba a les vacances en una etapa inicial, en la qual s'estan coneixent, i comencen a passar més temps junts, potser s'adonen que no comparteixen tantes coses i que tenen punts de vista, valors o afinitats diferents. És aquí quan, segons l'especialista, comença el distanciament i, per tant, el posterior trencament de la parella.

2. La falta de comunicació durant l'any

La coach afirma que sovint un dels membres de la parella arriba a les vacances amb un pes sostingut durant l'any que peta a l'estiu, perquè no s'ha pogut resoldre abans per manca de temps: "Tots tenim les nostres maneres de ser i de fer, i de vegades topen". Situacions simples i típiques de conflictes, com el posicionament de la tapa del vàter o equivocacions amb el raspall de dents, es van acumulant en la persona perjudicada.

Durant l'any, no ens aturem a tenir converses nutritives amb la parella

Com que durant l'any tothom va de bòlit per la feina, els fills i altres obligacions, hi ha falta de comunicació, coses importants que no es parlen. Quan hi ha tranquil·litat i temps, a les vacances, esclata tot: "Durant l'any, no ens aturem a tenir converses nutritives amb la parella per entendre l'altre", comenta Colomer.

3. La festa

L'atracció és hormonal. A l'estiu surts de festa, beus, i és més fàcil tenir-la

Quan arriba l'estiu, moltes persones volen sortir i anar de festa per conèixer gent nova perquè han estat en parella durant molt temps o perquè són joves. De vegades, això els genera ansietat i comencen a plantejar-se el no voler estar compromesos. Davant d'aquesta situació, l'experta adverteix que no es confongui l'amor amb l'atracció: "L'atracció és hormonal. A l'estiu surts de festa, beus, i és molt més fàcil tenir-la", diu. La coach, davant d'aquestes situacions, recomana aturar-se i reconèixer aquesta atracció que no és enamorament: "És una fase química del nostre cos que fa que ens atregui l'altra persona".

Moltes ruptures a l'estiu es deuen a la falta de comunicació durant l'any.

Representació gràfica d'una discussió de parella.

Dos consells de la coach

Molts joves arriben a la conclusió que han estat emparellats durant molts anys de la seva vida, que s'han perdut l'etapa de la joventut i, per tant, no han viscut tot el que voldrien. Si es produeix aquesta situació, Anna Colomer aconsella a 'L'estiu a Ràdio 4' fer valdre el compromís i l'estabilitat de la parella.

L'especialista proposa també prendre consciència de les diferències entre els membres de la parella: "És totalment natural en qualsevol relació que neixi el conflicte". La coach conclou que els problemes ens poden ajudar a enriquir el vincle si els sabem tractar, el treballem i el gestionem correctament, en cas contrari és quan el pot fer perillar.