Enlaces accesibilidad
Negociacions

El Govern recorda que la militància d'ERC té la última paraula sobre el preacord amb el PSC

  • El PSC convoca una executiva extraordinària per dissabte i Junts denuncia que ''assumeix el marc polític'' dels socialistes
  • El preacord aixeca polseguera entre presidents autonòmics tant del PSOE com del PP
  • Pedro Sánchez afirma que cal ser respectuosos amb la consulta a les bases d'ERC però espera que surti el sí

Per
Primer pla d'un cartell de l'Agència Tributària de Catalunya (ACN | Lluís Sibils)
Primer pla d'un cartell de l'Agència Tributària de Catalunya (ACN | Lluís Sibils)

Aquest dimarts s'ha conegut els detalls del preacord entre Esquerra Republicana i el PSC. El text gira al voltant de diversos eixos, els més destacats sobre el finançament singular.

Segons aquest acord, la Generalitat gestionarà, recaptarà, liquidarà i inspeccionarà tots els impostos suportats a casa nostra a través de l'Agència Tributària de Catalunya. El Finançament Singular s'haurà de començar a materialitzar el primer semestre del 2025 amb una comissió bilateral Estat - Generalitat. Pel que fa a les inversions, es crearà un consorci per la seva gestió i execució.

L'acord també defineix la creació d'un Departament al voltant de la llengua catalana i l'aprovació del pacte nacional per la llengua durant els primers 100 dies del nou govern.

Els republicans defensen que aquest és el millor pacte al qual es podia arribar i que amb el nou sistema de finançament pactat hi haurà més recursos per Catalunya.

El Govern ho veu amb bons ulls i en dona més detalls

Primeres reaccions al preacord d'investidura entre ERC i el PSC. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que l'acord entre ERC i el PSC per a la investidura del pròxim president de la Generalitat té "una música que sona bé" i sembla "una proposta sòlida", però ha deixat la decisió en mans de la militància dels republicans, que divendres s'han de posicionar sobre el pacte. En roda de premsa aquest dimarts, després de la reunió del Consell Executiu, Plaja ha valorat positivament "tots els avenços en sobirania".

Aquest escenari va en la línia del proposat pel Govern i pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, que han reclamat la "clau de la caixa" i que Catalunya recapti els tributs. Per fer-ho ja hi ha l'Agència Tributària de Catalunya, tot i que Plaja ha admès que haurà de créixer "progressivament".

També s'ha referit a la condonació del deute generat pel fons de liquiditat autonòmica (FLA), pactat entre l'Estat i la Generalitat, Plaja ha recordat que la condonació del deute ''ha de ser una realitat en les pròximes setmanes o mesos", independentment de qui governi Catalunya. I ha afirmat que "ha de ser una realitat perquè és un compromís".

El PSC fa silenci

El que no s'han pronunciat encara són els socialistes catalans. De moment, al PSC impera l'hermetisme i la prudència, a l'espera que la militància d'Esquerra es pronunciï sobre el preacord. Només han publicat un curt comunicat explicant que respecten els processos interns d'Esquerra Republicana.

També diuen que continuen negociant de cara a tancar un acord progressista per la presidència de la Generalitat. Assenyalen que quan estiguin les negociacions tancades ja faran públics els acords i convoquen una reunió extraordinària de l'executiva el pròxim 3 d'agost. 

Junts denuncia que el preacord ''assumeix el marc polític del PSC''

Junts lamenta que el preacord assolit per ERC per a la investidura de Salvador Illa "assumeix a la pràctica el marc polític que el PSC ha intentat fixar" i que la proposta sobre finançament es basa en "futures reformes legislatives incertes". Així ho ha assegurat la formació de Carles Puigdemont aquest dimarts al vespre en un comunicat, després que s'hagin fet públics els termes del pacte entre republicans i socialistes que serà sotmès a votació de la militància.

Des de Junts avisen que "tot queda fiat a la voluntarietat de compliment del PSC". També critiquen que "el candidat socialista Salvador Illa ha estat sempre el més favorable a la repressió a l'independentisme" i "el menys compromès amb la llengua catalana".

Reticències i rebuig frontal per part d'algunes autonomies

En l'esfera territorial, el preacord entre ERC i Junts ha aixecat polseguera entre presidents autonòmics tant del PSOE com del Partit Popular. El pacte contempla un règim particular per Catalunya, un tretr que arriba també enmig de les negociacions per la reforma del sistema de finançament entre govern central i comunitats.

Molts líders autonòmics coincideixen a definir el pacte com un atac a la igualtat entre comunitats autònomes.

Des del PP català critiquen el que consideren una cessió a l'independentisme i acusen els socialistes de continuar amb el procés. El president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, en un missatge en X, el líder popular català ha dit que "convé no oblidar que els actuals models lingüístics i de finançament ja els van pactar PSC i ERC". El diputat dels populars Juan Rodriguez demana que totes les bases socialistes avalin l'acord.

Des de les files socialistes també s'han escoltat crítiques. El president de Castella la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha criticat el model de finançament negociat perquè, diu, suposa un "greu atemptat contra la igualtat". El secretari general del PSOE a Aragó, Javier Lambán, ha titllat d'"inadmissible" el que considera "una fallida brutal de la igualtat entre tots els espanyols".

La portaveu del Govern s'ha defensat esgrimint "no es pot posar en dubte" la solidaritat fiscal de Catalunya amb la resta d'autonomies. "Els beneficis de Catalunya no van en detriment de la resta", ha conclòs.

Pedro Sánchez diu que cal respectar la decisió de les bases d'ERC

El president del Govern Pedro Sánchez ha mostrat el seu respecte per la decisió que han de prendre les bases dels republicans, tot i que ha dit que espera que surti el sí perquè signficaria que es posa en marxa la legislatura a Catalunya.

Sánchez també ha agraït la tasca feta per ERC en aquests 6 anys on, diu, que ha trobat un aliat per superar la judicialització a Catalunya.