Enlaces accesibilidad
Investidura

Els Comuns aproven un pacte amb el PSC que inclou més habitatge públic, recuperar la sisena hora i no facilitar el Hard Rock

  • Albiach subratlla que es tracta d'un acord només per a una investidura.
  • El pacte promou la construcció de 50.000 pisos nous per incrementar l'oferta d'habitatge protegit.

Per
Els Comuns expliquen l'acord amb el PSC
Els Comuns expliquen l'acord amb el PSC | ACN

El Consell Nacional dels comuns ha avalat el pacte amb el PSC per a la investidura del líder socialista, Salvador Illa. L'òrgan ha validat l'acord pràcticament per unanimitat, amb 124 vots a favor i només dues abstencions.

Habitatge protegit i regulació de lloguers

Entre les mesures que han acordat amb els socialistes hi ha la construcció de 50.000 pisos nous fins al 2030 per a destinar-los a habitatge protegit. D'aquests, 15.000 els promourà l'Incasòl durant els propers 4 anys. A més, en els pròxims 4 anys es destinarà, com a mínim, 350 milions d'euros per a ampliar el parc públic de lloguer en 5.000 habitatges mitjançant la compra per tanteig i retracte.

Els comuns també han aconseguit pactar l'aprovació d'un règim sancionador per a l'incompliment de la regulació del preu dels lloguers. A més, han acordat amb els socialistes impulsar la modificació de la llei espanyola d'arrendaments urbans (LAU) per equiparar els lloguers de temporada i d'habitacions als habitatges d'ús residencials.

No facilitar projectes com el Hard Rock

Un altre dels punts que inclou aquest acord és el Hard Rock. Aquest ha estat un dels esculls en les negociacions dels passats pressupostos i, de fet, van ser la qüestió que va encallar l'entesa als últims comptes i va precipitar la convocatòria electoral. Ara, després d'aquesta negociació, s'ha inclòs al pacte que "el Govern no facilitarà projectes com el macrocasino del Hard Rock i, per aquest motiu, eliminarà la reducció de la fiscalitat del joc prevista a la llei 6/2014". El punt sobre la fiscalitat, de fet, estava també inclòs al pacte del PSC amb ERC.

Recuperació de la sisena hora

En la carpeta d'educació els comuns han pactat avançar cap al 6% del PIB d'inversió pública, recuperar progressivament la sisena hora i implementar de manera progressiva la gratuïtat dels menjadors escolars, començant als centres de més complexitat. A més, es vol que hi hagi dues tardes d'extraescolars gratuïtes, tot i que serà progressiu.