Enlaces accesibilidad
Sinistralitat

80 persones han mort a les carreteres catalanes en els primers set mesos de l'any

  • Tot i això, disminueixen les morts a les carreteres respecte de l'any passat i durant el mes de juliol

Per
Accident entre dos turismes a la C-62 a Sant Bartomeu del Grau (Bombers)
Accident entre dos turismes a la C-62 a Sant Bartomeu del Grau (Bombers) Bombers

Si bé l'estiu és el període amb més mobilitat de l'any per l'inici de les vacances, i comporta més risc de patir un accident fatal, enguany el nombre de morts a les carretes en un mes de juliol s'ha reduït respecte de l'any passat. Un total de 13 persones han mort en accident de trànsit, vuit menys que l'any passat en el mateix mes, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Més de la meitat dels sinistres han estat en caps de setmana i festius, i a partir de la tarda.

Des del gener, 80 persones han mort a les carreteres, un 13% menys que l'any passat, en 73 accidents. Pel que fa als motoristes, representen el 35% de les morts, ja que són 28 motoristes de 80 víctimes. En el mateix període de l'any passat van morir 32 motoristes, per això Trànsit parla de "lleugera contenció" de la sinistralitat d'aquests col·lectius.

Un altre col·lectiu que ha reduït la sinistralitat són els vianants, s'ha passat de 10 persones atropellades l'any passat a quatre aquest any. Per últim, fins al juliol ha mort un ciclista, mateix nombre que l'any passat.

Pel que fa al tipus de sinistre, dels 73 accidents mortals, la gran majoria han estat sortides de la via (23) i xocs frontals (22) i 12 xocs laterals. Les comarques amb més víctimes han estat el Bages (7), el Maresme (6) i l'Anoia (4).

Si es comparen les xifres amb el 2019, període en què van morir 101 persones en 95 sinistres, la reducció és del 21%. En aquests primers set mesos s’han registrat 485 persones ferides greus en accident de trànsit, que són 58 ferits greus més que en el mateix període del 2023, gairebé un 17% més.

La majoria de víctimes són homes

Per sexe, 67 de les víctimes mortals eren homes i 13 dones. A més, la majoria eren els que conduïen el vehicle en què viatjaven. Pel que fa a l'edat, gairebé la meitat tenien més de 55 anys. Les dues franges que acumulen més morts són de 45 a 64 anys, amb 32 morts.

En canvi, ha augmentat la sinistralitat dels accidents mortals amb furgoneta implicada en vuit víctimes, quan l'any passat no n'hi va haver cap. També hi ha hagut 485 ferits greus des del gener.

La pitjor carretera: la C-37

Una de les vies on més es redueixen els accidents és a l'AP-7. En el cas de l'AP-7, hi ha hagut dues víctimes mortals al Vendrell i Castellví de Rosanes, quan l'any passat van ser vuit en el mateix període. Els dos morts eren camioners. Ramón Lamiel, director del Servei Català de Trànsit creu que es deu a la tasca de conscienciació i l'augment dels controls de Mossos d'Esquadra.

Si s'observen les carreteres amb més accidents, la C-37 encapçala la llista amb set víctimes mortals, tres de les quals en un mateix accident a Castellfolit del Boix. L'Eix Transversal (C-25) va enregistrar cinc morts i després l'A-2, l'N-II, la C-12 i la T-310, amb tres morts cadascuna des del gener.

Per últim, 52 de les 80 víctimes mortals es van accidentar a la tarda o a la nit i els caps de setmana i els festius acumulen més de la meitat de les víctimes.