Enlaces accesibilidad

La direcció d'ERC apreta per convencer les bases sobre l'acord amb el PSC

  • El Col·lectiu Primer d'Octubre fa una crida a votar 'no' aquest divendres
  • Aragonès defensa que l'acord "pot representar el progrés en l'autogovern més gran fins al moment"

Per
Imatge del president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la darrera reunió de l'executiu del curs
Imatge del president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la darrera reunió de l'executiu del curs

La direcció d'ERC prem l'accelerador per intentar convèncer la militància sobre les bondats de votar aquest divendres a favor de l'acord amb el PSC per investir Salvador Illa. La consulta telemàtica als prop de 8.500 militants arrencarà a les 9 del matí i els resultats no es coneixeran fins a les 19:30 del vespre.

El mateix president de la Generalitat, en funcions, Pere Aragonès, ha assegurat que votarà a favor de l'acord. També la secretaria general dels republicans i principal responsable de conduir les negociacions, Marta Rovira,  ha qualificat el preacord de "salt endavant importantíssim" en els objectius del partit i ha fet una crida a "estar a l'altura per determinar el curs del país" en la "cruïlla històrica" en la qual es troben.

Hores clau per saber si Salvador Illa serà investit president de la Generalitat

Ara bé, en el cas que la militància voti a favor, s'afegeix un nou factor que pot fer perillar la investidura d'Illa. Es tracta del vot de la militant del Jovent Republicà, que ha anunciat que celebrarà un Consell Nacional per saber si trenquen o no la disciplina de vot.

Pere Aragonès votarà sí

El darrer a posicionar-se ha estat l'encara president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès. En una publicació a la xarxa social X assegura que votarà "rotundament i clara" a favor del pacte amb el PSC en la consulta a la militància que tindrà lloc aquest divendres. El dirigent republicà ha defensat que el pacte amb els socialistes "pot representar el progrés en l'autogovern més gran fins al moment".

Com Marta Rovira, també sosté que "suposa un salt endavant sense precedents cap a la sobirania fiscal, garanteix el compromís amb la llengua catalana, aprofundeix en la resolució del conflicte polític i manté polítiques republicanes transformadores".

Pla B en cas de l'oposició del Congrés

Rovira ha avisat precisament aquest dijous que els set diputats republicans en el Congrés retiraran el seu suport a l'Executiu de Pedro Sánchez si no compleix amb els avanços pactats en matèria de finançament en el marc de la investidura de Salvador Illa.

En declaracions a Catalunya Ràdio la número u d'ERC ha explicat que han teixit un "pla B" si el Congrés no dona el seu vistiplau als canvis necessaris en normes estatals com la Llei orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). Sense donar més detalls, ha reconegut que l'acordat no tindria "tanta permanència" en el temps, però seria una forma per "començar a implementar" el nou model de finançament que permetria que Catalunya recapti i gestioni el 100% de l'IRPF.

Junqueras no es posiciona

Menys entusiasta s'ha mostrat l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, que ha mostrat el seu "respecte" pel "contingut" del preacord. A través d'una publicació a X, el republicà ha dit que "entén els dubtes" de les bases sobre el compliment de l'acord i ha assenyalat que l'eventual suport al govern de l'Estat i al Govern de la Generalitat "s'haurà d'anar validant amb el desplegament de l'acord i retirar-se explícitament en cas d'incompliment". Junqueras, però, ha mantingut el seu silenci sobre el sentit del seu vot en la consulta a la militància prevista per aquest divendres.

Tot el contrari, un altre dels referents republicans, el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha posicionat a favor del "si", en un escrit a X.

Vot decisiu de Jovent República

Dels 20 diputats que té Esquerra al Parlament, una d'elles, Mar Besses, de les Joventuts d'Esquerra a aquesta hora encara no sap si també votarà a favor d'Investir Illa en cas que les bases ho avalin.

El vot de Jovent Republicà complica la investidura d'Illa | Laura Herrero

Jovent Republicà reunirà el seu Consell Nacional per decidir si trenquen o no la disciplina de vot. Un vot clau perquè Illa té els vots justos per sortir investit. Si la diputada del Jovent s'absté o vota en contra, complica i molt la investidura del candidat socialista, tant en primera volta com amb segona, obligant a Illa a intentar arrencar alguna abstenció altres formacions.

Crida en contra del Col·lectiu Primer d'Octubre

La desconfiança vers els compromisos dels socialistes, mou el Col·lectiu Primer d'Octubre, format per militants d'ERC, a llançar una crida a votar en contra. En un comunicat d'aquest dijous, el col·lectiu demana votar "amb el cap" i adverteix que l'Estat espanyol no compleix mai amb els seus compromisos o que, una vegada investit Illa, presidirà "sí o sí durant quatre anys la Generalitat" i no tindran cap mecanisme per destituir-lo.

Exposen que el sistema de finançament que inclou el preacord depèn de la modificació de la LOFCA, que requereix la majoria absoluta del Congrés, i que la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l'Estatut "ja va posar límits". Per a ells, amb el preacord "es renuncia al conflicte polític Catalunya-Espanya per substituir-lo per una Convenció Nacional en la qual només participaran els catalans".

Els efectes laborals i legals del nou model de finançament | Àlex Cabrera

A poques hores perquè comenci la consulta, el cert és que ningú s'atreveix a avançar un resultat. De les veus que s'han fet sentir aquesta setmana, semblaria que les bases de Lleida i Girona semblen partidàries de votar en contra, mentre que altres territoris com el Baix Llobregat o la Catalunya Central s'alineen amb l'actual direcció d'ERC.