Enlaces accesibilidad

El secret dels macarrons de la iaia: ingredients i amor casolà

  • Sílvia Abril viatja fins al Moianès per cuinar els típics macarrons de la iaia a 'La Recepta Perduda'
  • Aquest plat de pasta té diferents versions depenent de l'àvia que els cuina

Por

El secret dels macarrons de la iaia: ingredients i amor casolà
Sílvia Abril abocant els macarrons de la paella al plat.

Els macarrons de la iaia són un plat que les àvies de tota Catalunya han cuinat tota la vida per als seus fills i, sobretot, nets, ja que és una recepta fàcil i assequible que agrada a tothom. Tot i que és un plat que sembla fàcil i simple, té un dels ingredients més importants i que no pot faltar mai: l'amor d'una àvia.

A 'La Recepta Perduda' Sílvia Abril viatja fins El Moianès, una comarca situada a la Catalunya Central que té com a comarques veïnes el Bages, Osona, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Si bé la pasta és un producte d'origen italià, en llocs com Moià es fabrica des de 1880, quan van importar màquines de pasta italianes.

El secret dels macarrons de la iaia: ingredients i amor casolà

El secret dels macarrons de la iaia Mariona a 'La Recepta Perduda'

Tres ingredients essencials

Com tot, els macarrons de la iaia tenen diferents versions depenent de la iaia que els cuini. El que no pot faltar, però és la pasta, la carn i el formatge. En aquest cas portem els macarrons de la iaia Mariona, que ajudarà la Sílvia a fer aquest plat que acostuma a passar de generació en generació. Aquí tens els ingredients i el seu pas a pas:

El secret dels macarrons de la iaia: ingredients i amor casolàEl secret dels macarrons de la iaia: ingredients i amor casolà
Ingredientes Preparación
  • Macarrons
  • Carn picada de porc, vedella
  • Formatge elemental (vaca)
  • Ceba
  • Tomàquet
  • Mantega, una miqueta
  1. Comença fent el sofregit: Posa una mica d'oli en una paella i ceba tallada petita. Afegeix els alls, salteja i ja pots sofregir la carn sense deixar de remoure.
  2. Posa el tomàquet i deixa que es cogui a poc a poc.
  3. Quan el sofregit estigui gairebé llest, posa a bullir els macarrons en aigua abundant, amb sal durant uns 12 minuts.
  4. Afegeix els macarrons al sofregit i una mica d'aigua de la cocció. Remou bé i deixa reposar una estona.
  5. Finalment, gratina els macarrons amb abundant formatge ratllat emmental i una mica de mantega per evitar que es cremi.

El cuiner Nandu Jubany, fill de la comarca, situa l'origen d'aquest plat en l’aprofitament de les restes de la carn d’un rostit i sobretot, del deliciós gust que absorbeixen els macarrons del fons de la cassola. Assegura que els autèntics macarrons a la catalana no es fan amb carn picada, ni porten cap salsa i molt menys xoriç, tal com afirmen alguns llibres, blogs o webs. Aquests macarrons es fan amb un pausat rostit de diverses carns i algun fetge de pollastre, guisats lentament amb una quantitat generosa de ceba i una mica de tomàquet, alguna herba o espècie i, opcionalment, mantega i formatge.

La Sílvia Abril cuina uns macarrons amb tomàquet amb la iaia Mariona

La Sílvia Abril cuina macarrons amb tomàquet amb la iaia Mariona

Mantenir la tradició

Les dones grans, sovint són les guardianes dels secrets culinaris familiars i de la cultura gastronòmica tradicional. Malgrat la seva immensa contribució a preservar les receptes i les tècniques culinàries, sovint se subestima la seva importància. Cal esmentar que, a més del seu coneixement de les receptes, les àvies solen tenir un fort vincle amb la terra i els productes locals.

En una època en què la globalització i els aliments processats estan cada vegada més presents, les receptes de les àvies representen un testimoni de la tradició i l'autenticitat culinària.