Enlaces accesibilidad

Catalunya supera el màxim històric de 3,8 milions de treballadors

  • L'atur registrat a les oficines d'ocupació de la Generalitat es dispara al juny en 2.317 aturats
  • Les afiliacions es disparen un 3,4% respecte a fa un any

Per
L'hosteleria és un dels sectors que més ocupació genera a l'estiu
L'hosteleria és un dels sectors que més ocupació genera a l'estiu

Catalunya continua generant ocupació, tot i el petit sotrac de l'atur d'aquest mes de juliol. En plena campanya d'estiu, les llistes d'inscrits al Servei d'Ocupació de Catalunya s'han fet més llargues. Concretament en 2.317 nous aturats.

Ara bé, mentrestant el nombre d'afiliats no para de créixer i s'han enfilat en un nou màxim històric de 3,83 milions de treballadors, 3.362 més que al juny. El creixement és especialment significatiu en la comparativa del darrer any, amb un increment de les afiliacions del 3,4% (126.267 treballadors més).

Repunt de l'atur

La millora de l'afiliació es produeix malgrat el repunt del nombre d'aturats, que al juliol va enfilar-se fins als 327.219, 2.317 més que al juny. La xifra, això sí, es manté entre les més baixes dels darrers 16 anys.

L'evolució de Catalunya contrasta amb la del conjunt de l'Estat on al juliol la creació d'ocupació es va frenar després de cinc mesos consecutius a l'alça. Concretament, va caure en 9.783 treballadors amb relació al juny. En el darrer any el nombre de persones ocupades també s'ha reduït en 4.037.

Sense senyals de desacceleració

Pel que fa a l'anàlisi de les dades de juliol, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha preferit aplaudir el "rècord d'ocupació" i l'ha comparat amb el "balanç negatiu" de la resta de l'Estat. Vinaixa ha destacat que no tenen "cap indicador ni símptoma" que pronostiqui "una possible desacceleració", tot i que també adverteix que "cada vegada és més difícil igualar les xifres del 2021 i 2022.

L'ocupació marca un nou màxim històric al juliol | CLIMENT SABATER

En canvi, per a la patronal PIMEC i Josep Ginesta, el repunt de l'atur al juliol posa Catalunya al capdavant a Europa d'un rècord molt negatiu, el del nombre de desocupats. "No és normal que s'incrementi l'atur en el mes de màxima activitat d'aquest país. Objectivament, les dades diuen que alguna cosa no fem bé", ha indicat.

En el mateix sentit, CC.OO. demana "buscar més i millors" polítiques d'ocupació. El sindicat recorda que som la comunitat on creix més l'atur, i això s'explica, segons el seu portaveu, Ricard Bellera, per la incapacitat del mercat laboral d'absorbir l'increment de gent que vol treballar. L'UGT també reclama abordar les "reformes necessàries per a posar fi als problemes estructurals" del mercat laboral català i millorar els mecanismes d'intermediació públics.

Evolució per sectors

A diferència del darrer mes de juny (-4.628), amb protagonisme destacat de les contractacions relacionades amb la temporada d'estiu, al juliol l'atur als serveis va pujar en 2.256 persones. També va créixer lleugerament en els sectors de la indústria (+123) i la construcció (+245), mentre que l'agricultura (-41) va aconseguir resistir.

Girona va ser l'única de les quatre demarcacions catalanes on l'atur va disminuir. Al juliol, va caure en 122 persones, mentre a Barcelona va créixer en 2.215 persones. A Lleida i Tarragona, per la seva banda, va augmentar en 63 persones i 161 respectivament.

Augment dels contractes

L'increment de l'afiliació a Catalunya també es va traduir en un augment pel que fa al nombre de contractes signats. Al juliol se'n van signar un total de 255.312, un 9,7% més que al juny (+22.663). En comparació amb el juliol de l'any 2023, això també representa una pujada del 4,3% (10.462).

Entre els nous contractes firmats, 105.712 va ser indefinits, és a dir, un 41,4% del total. La resta, un total de 149.600, van ser temporals.