Enlaces accesibilidad

Les bases d'ERC donen l'Ok a la investidura de Salvador Illa

  • El sí obté el 53,5% dels vots de la militància per un 44,8% en contra
  • La investidura serà la setmana vinent a l'espera del que decideixi les joventuts d'ERC

Per
El líder del PSC, Salvador Illa, saluda la militància socialista durant la campanya del 12M
El líder del PSC, Salvador Illa, saluda la militància socialista durant la campanya del 12M

Salvador Illa ja té l'aval d'ERC per ser investit com a president de la Generalitat tot just la setmana vinent. El resultat de la consulta sobre el preacord aconseguit entre el PSC i ERC ha estat molt ajustat. Ha obtingut el suport del 53,5% dels vots (3.397). El no ha obtingut el 44,8% (2.847) i les abstencions han estat 105. Ara tot queda pendent de la decisió de les joventuts d'ERC, que hauran de decidir aquest mateix cap de setmana si trenquen la disciplina de vot i bloquegen la investidura d'Illa.

La pregunta sobre la qual s'havien de posicionar era: "Estàs d'acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?".

Un sí vigilant i exigent

Durant la roda de premsa després de conèixer els resultats, la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, ha deixat clar que "no és un sí absolut. És un sí vigilant, un sí exigent" i ha insistit que els republicans estaran a l'oposició al Parlament "per garantir l'exigència i el compliment" de l'acord.

Alta participació

La participació ha estat molt alta durant tota la jornada, que s'ha enfilat fins a superar el 77% (6.349 afiliats). Al migdia ja havia votat la meitat dels 8.226 militants cridats a consulta i al punt de dos quarts de cinc, en prou feines dues hores i mitja abans del tancament de la consulta telemàtica, ja s'havien posicionat aproximadament dues terceres parts.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès; consellers com Joan Ignasi Elena i Ester Capella i dirigents del partit com la portaveu Marta Rovira i Marta Vilalta, han acudit a la seu d'ERC del carrer Calàbria de Barcelona aquest divendres per a seguir el resultat de la consulta.

Reunió de l'executiva del PSC

També el primer secretari del PSC, Salvador Illa, també ha decidit seguir els resultats des de la seu del carrer Pallars de Barcelona. Els socialistes han convocat una reunió extraordinària de la seva executiva per aquest dissabte al matí. Es previst que expliqui els acords amb ERC i Comuns perquè siguin ratificats definitivament.

Des de Madrid, el primer a reaccionar ha estat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha celebrat el resultat: "Catalunya guanya, Espanya guanya". També el ministre de cultura, Ernest Urtasun parla de gran notícia i d'una "nova etapa amb més drets" gràcies a l'acord dels tres principals partits d'esquerres.

El camí a partir d'ara

El resultat d'aquesta consulta és vinculant i, per tant, marca el posicionament dels 20 diputats republicans del Parlament en la futura votació de la sessió d'investidura de Salvador Illa. El president de la Cambra Josep Rull, ja ha avançat que la ronda de contactes serà presencial a partir de dilluns.

Llavors, dimarts es reunirà la Diputació Permanent, amb majoria de socialistes i ERC, per fixar la sessió d'investidura, que podria celebrar-se entre dimecres i dijous. Illa podria ser investit en primera volta, de manera que aquesta mateixa setmana podria prendre possessió del càrrec, divendres mateix.

Majoria pendent de la joventut d'ERC

Els 20 diputats d'ERC en el Parlament són completament claus i necessaris juntament amb els sis de Comuns Sumar, formació amb la qual el PSC ja ha rubricat un acord d'investidura, i els 42 socialistes sumen exactament els 68 escons de la majoria absoluta en la cambra catalana. Qualsevol altra suma ara mateix és més que difícil.

D'aquí que també sigui clau el que passi amb les joventuts d'ERC. La diputada Mar Besses ja ha avançat que votarà el que decideixi el Consell Nacional extraordinari de Jovent Republicà, que es convocarà aquest mateix cap de setmana.

Tornarà Puigdemont?

Durant més de sis anys, Carles Puigdemont ha evitat precipitar el seu retorn per a no ser detingut per les autoritats espanyoles, però en la campanya de les eleccions del 12 de maig es va comprometre a tornar a Catalunya per a assistir al primer debat d'investidura. Segons totes les fonts del seu entorn aquest continua sent el seu pla irrevocable.

"Quan pren una decisió, és molt difícil que es tiri enrere. És tossut. Ha decidit tornar ara i així ho farà", subratllen fonts pròximes a l'expresident de la Generalitat.

El retorn de Puigdemont pot dinamitar la investidura?

L'ordre de detenció nacional contra Puigdemont pel 'procés' fa més que probable que, en el seu retorn a Catalunya, sigui detingut, un escenari que obriria la porta a una suspensió del ple d'investidura, tenint en compte que un dels diputats del Parlament estaria arrestat.

En aquest cas, la investidura quedaria en l'aire, pendent de si torna a fixar-se una data per al ple i a costa de què ERC decideixi mantenir o no el seu vot a favor d'Illa encara que Puigdemont es trobi a la presó preventiva i amb possibles mobilitzacions al carrer.

Primeres reaccions

El líder del PPC, Alejandro Fernández, ha constatat que el resultat de la consulta ha suposat una "divisió" dins del partit. En un missatge al seu compte a X, Fernández ha afirmat: "Es va dividir per la meitat la CUP, es va dividir per la meitat Junts, es divideix avui ERC i es divideix el PSOE a tot Espanya, però ells continuen dient que estan unint". 

Junts guarda silenci. Aquest mateix dissabte celebrarà una reunió telemàtica de la seva Executiva per "valorar la nova situació política". Per la seva banda, Laia Estrada, de la CUP, creu que el pacte PSC-ERC tanca "l'1-O en clau autonomista" i compara els republicans a CiU.

Qui sí que ha celebrat el resultat de la consulta han estat els comuns. La seva líder, Jéssica Albiach, a través d'un comentari a X ha advertit que "s’obre una oportunitat perquè aquesta sigui la legislatura de l’habitatge, per resoldre la crisi educativa, per enfortir la sanitat pública, per avançar en la transició ecològica justa, per rebre un finançament just".

Finalment, des de Vox, Ignacio Garriga, ha carregat contra l'acord advertint que "3.397 persones decideixen que continuem amb menys prosperitat, més impostos, menys llibertat i més imposició lingüística".