El 76% dels militants d'ERC ja han votat sobre el preacord amb el PSC
- Esquerra convoca a 8226 militants en una consulta decisiva enmig de la crisi interna
- Els resultats es coneixeran a les 19.30 hores de la tarda
Més del 76% militants d'ERC ja han votat sobre el preacord amb el PSC, sí, no o abstenció a aquesta pregunta: "Estàs d'acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?".
L'hauran de respondre 8.226 militants en una consulta per donar el seu suport o no al preacord aconseguit entre el PSC i ERC. En definitiva, el que sorgirà de la consulta, de caràcter vinculant, és si els 20 diputats republicans del Parlament avalen que el futur president de Catalunya sigui el socialista Salvador Illa, vencedor de les passades eleccions catalanes del passat 12 de maig. O si bé, per contra, tomben aquest pacte i aboquen a Catalunya a un escenari que porta, gairebé amb total seguretat, a la repetició dels comicis.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès; consellers com Joan Ignasi Elena i Ester Capella i dirigents del partit com la portaveu Marta Rovira i Marta Vilalta, han acudit a la seu d'ERC del carrer Calàbria de Barcelona aquest divendres per a seguir el resultat de la consulta.
“🗳️ La direcció d'ERC arriba al carrer Calàbria per conèixer els resultats de la consulta a la militància sobre el preacord amb el PSC.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) August 2, 2024
👉 La participació supera el 75% | @RTVECatalunya
➕ Info: https://t.co/F2F3CwlA9S pic.twitter.com/k1kw4g6c5k“
El resultat que surti d'aquestes urnes és vinculant, de tal forma que aquest divendres es planteja crucial per a aconseguir una majoria parlamentària que permeti investir a un president o, per contra, s'esgoti el termini el 26 d'agost i Catalunya tregui el cap de nou a la repetició electoral el 13 d'octubre. Si els militants donen el seu vistiplau al preacord, el canvi de cicle a Catalunya serà ja una realitat.
Com serà la consulta?
Els afiliats emetran el seu vot, "sí, "no" o "abstenció" de forma 100% telemàtica entre les 10.00 i les 19.00 hores i presencialment de les 10.00 a 18.00 hores en les seus. Està previst que a les 19.30 hores la direcció del partit comparegui en roda de premsa per a donar a conèixer la decisió de les bases.
Una consulta en un moment delicat per ERC
Aquesta consulta arriba en un període delicat en ERC enmig d'una profunda crisi interna després de les últimes patacades electorals, la divisió de la seva cúpula, la polèmica pels cartells denigratoris contra l'expresident Pasqual Maragall pel seu alzheimer i amb importants recels i dubtes sobre el preacord aconseguit amb els socialistes. Des d'ERC no s'amaga la important "desconfiança" que genera el PSOE entre la seva militància.
L'executiva actual fa una crida al partit i compta amb l'aval de Marta Rovira i Pere Aragonès. També han mostrat el seu suport Gabriel Rufián o Joan Tardà, entre d'altres. Per la seva banda, l'exdirigent republicà Oriol Junqueres que el 10 de juny va dimitir com a president del partit, no ha volgut mostrar públicament a quina opció donarà suport, però sí que ha admès "els dubtes" de la militància que pot generar el PSOE. Junqueras té previst revalidar el seu lideratge a partir del novembre quan se celebri un congrés del partit.
Què passa si surt el "sí"...?
En cas que els republicans donin el seu vistiplau a Illa, el líder del PSC hauria de comunicar al president del Parlament, Josep Rull, la seva voluntat de sotmetre's a la investidura. Rull podria fer la ronda de consultes amb els partits el dilluns i convocar la Diputació Permanent possiblement per al dimarts.
Llavors, la taula de la Diputació Permanent, amb majoria de socialistes i ERC, hauria de fixar la sessió d'investidura que podria ser la mateixa setmana que ve.
Els 20 diputats d'ERC en el Parlament són completament claus i necessaris perquè Illa pugui ser investit i juntament amb els sis de Comuns Sumar, formació amb la qual el PSC ja ha rubricat un acord d'investidura, i els 42 socialistes sumen exactament els 68 escons de la majoria absoluta en la Cambra catalana. Qualsevol altra suma ara mateix és més que difícil.
Tot plegat, amb la vista posada amb la tornada de Carles Puigdemont que va prometre que tornaria a Catalunya per a la investidura tot i el risc de detingut, la qual cosa alteraria tot l'escenari dins el parlament.
En les darreres hores, s'ha conegut un altre obstacle per part d'ERC: la diputada Mar Besses, de Jovent Republicà, l'organització juvenil vinculada a ERC, no ha garantit a aquesta hora que doni suport a la investidura malgrat guanyar el 'sí'.
... I si surt el "no"?
L'Executiva del partit crea pressió assegurant que si la militància diu 'no' al preacord "s'acaben les negociacions" i el PSC hauria de buscar altres aliances. Des d'ERC són molt conscients que totes les possibilitats d'Illa passen pel suport del seu partit. De fet, la direcció d'ERC ha assegurat que no reobrirà negociacions amb els socialistes i Illa ha descartat buscar altres majories alternatives (amb Junts o sumant els suports de PP i Vox).
I les opcions per a l'altre candidat que es proposa per a la investidura, Carles Puigdemont (Junts), són pràcticament nul·les. Així, un 'no' en aquesta consulta porta pràcticament a la repetició de les eleccions.
El 26 d'agost s'activaria de manera automàtica el rellotge per a repetir comicis, que serien el 13 d'octubre i que poden resultar en una aritmètica parlamentària encara més complicada que l'actual. La incertesa podria traslladar-se al Congrés i afectar l'estabilitat del Govern de Pedro Sánchez.
En quina situació arribaria ERC a una repetició electoral?
ERC, que no compta amb un candidat definit, encararia els comicis amb males perspectives, després de retrocedir el 12 de maig de 33 a 20 escons, i és probable que torni a escoltar crides de Junts perquè l'independentisme es presenti en una única llista. En l'àmbit intern, el camí perquè Junqueras revalidés al novembre el lideratge de la formació es veuria aplanat.