Els videojocs poden millorar algunes habilitats i ser terapèutics
- El periodista Sergi Molera explica com els videojocs poden fer créixer les nostres capacitats
- El CEO del simulador AutisMind, Àlex Escolà, explica com ajuden als autistes des del seu projecte
Hi ha el tòpic que diu que els videojocs deterioren les nostres capacitats mentals. Hi ha la idea preconcebuda que jugar-los massa pot fer malbé el cervell. S'ha de tenir mesura i control sobre els tipus de jocs als quals es juguen i les hores que se li destinen. Tanmateix, una bona praxi pot millorar algunes de les nostres habilitats i, en alguns casos, pot ser terapèutic. El periodista Sergi Molera ho explica a 'L'estiu de Ràdio 4'.
Els videojocs augmenten les nostres capacitats
Els videojocs no deterioren les nostres capacitats. De fet, hi ha un estudi de la National Library of Medicine, fet el 2014 a Alemanya, que demostra que jugar-los pot millorar el nostre cervell. Un equip de neuròlegs alemanys va observar un grup de persones que jugaven al Super Mario 64 una hora al dia durant dos mesos, els van fer unes ressonàncies magnètiques i van descobrir que la seva substància grisa havia augmentat en zones del cervell responsables de la percepció espacial, la memòria, la planificació estratègica i la coordinació motora de les mans.
A la Universitat de Londres es van escollir jocs com l'Starcraft, un simulador d'estratègia intergalàctica, o els Sims, per valorar el potencial que tenen aquest tipus de videojocs. Van concloure que la gent que els jugava incrementava l'habilitat d'adaptar-se als canvis i, per tant, tenien més flexibilitat cognitiva. Fins i tot, els analistes suggerien que podia ser una bona eina per tractar trastorns per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH).
Poden ser terapèutics: el cas d'AutisMind
Cada vegada més apareixen 'Serious Games', jocs pensats en termes educatius i terapèutics. Un exemple és la plataforma de vídeos interactius anomenada AutisMind, un projecte guardonat per la fundació Impulsa Talentum com a 'Projecte més solidari' durant la fira audiovisual ISE d'aquest any. Llençat el passat 2 d'abril, Dia Mundial de la Conscienciació sobre l'Autisme, a través d'una campanya de micromecenatge, és un servei destinat a persones amb algun tipus de trastorn de l'espectre autista així com a les seves famílies o als terapeutes que treballen amb ells.
El CEO d'AutisMind, Àlex Escolà, explica que els videojocs són motivadors i fomenten l'atenció i la participació proactiva. Això ho aprofiten per reproduir situacions quotidianes que als autistes els costa resoldre, com una visita mèdica o una entrevista laboral. Aquests contextos creats sempre estan recolzats per professionals mèdics que han col·laborat des de l'inici amb el projecte, en la creació del guió i fent d'actors.
En aquest joc interactiu es plantegen diferents reptes, qüestions o dubtes i s'ofereixen diverses opcions per resoldre'ls. En funció del que decideix el jugador, el vídeo continua d'una forma o d'una altra, i per tant els jugadors poden veure les conseqüències de cada actuació. Escolà explica que això els permet anticipar situacions desagradables i complicades, que pels autistes solen ser proves molt estressants. Escolà afirma que el fet que a través del joc sàpiguen què passarà en determinades situacions els ajuda, però a més obtenen unes
que els permetrà ser més autònoms i amb les quals podran fer front a les adversitats.