Enlaces accesibilidad
Investidura

Illa comunica a Rull que ja té la majoria per ser investit president de la Generalitat

  • El secretari general dels socialistes i candidat a presidir la Generalitat, Salvador Illa, rep l'aprovació de l'executiva del PSC per tirar endavant els acords

Per
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, intervenint davant la Comissió Executiva del partit (ACN | Mariona Puig)
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, intervenint davant la Comissió Executiva del partit (ACN | Mariona Puig)

Salvador Illa és ja oficialment candidat a presidir la Generalitat. Així ho ha fet saber al president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, un cop l'executiva dels socialistes catalans han ratificat els preacords tancats amb ERC i els Comuns. Tot plegat, en una convocatòria extraordinària aquest dissabte al matí per reunir la seva executiva i l'endemà de la consulta a les bases d'ERC que hagin validat el preacord amb PSC.

No són acords contra ningú

El secretari general del PSC expressat el seu agraïment als equips negociacions de totes dues formacions per unes negociacions "complexes" que han durat vuit setmanes i que han permès "arribat a un punt de trobada". Illa ha celebrat els "bons" acords amb ERC i comuns que ha dit "no són acords contra ningú, són acords a favor dels catalans i catalanes" en referència al finançament i que els defensa "per millorar el finançament sense perjudicar a ningú i amb criteris de solidaritat".

En aquest sentit, el candidat a presidir la Generalitat s'ha compromès a complir-los "íntegrament" malgrat "els inconvenients, les dificultats i les qüestions sobrevingudes".

Si bé, el candidat a presidir la Generalitat ha reconegut que pot haver-hi "inconvenients", "dificultats", "qüestions sobrevingudes" per executar els pactes, però s'ha compromès a complir-los "íntegrament".

El PSC i els comuns signaran l'acord per a la investidura

El PSC i els comuns han signat aquest dissabte a la tarda l'acord per a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat.

El Consell Nacional dels comuns va avalar dimecres el pacte amb el PSC, que inclou la construcció de 50.000 nous pisos protegits, la recuperació progressiva de la sisena hora i la gratuïtat de l'etapa 0-3, així com "no facilitar" macroprojectes com el Hard Rock, entre altres mesures.

Puigdemont insisteix que tornarà i serà detingut

Primeres reaccions del líder de Junts, Carles Puigdemont, a la decisió d'ERC de donar suport a Salvador Illa com a president de la Generalitat. En una carta, que acaba de publicar a través de les xarxes socials on ha assegurat que en uns dies tornarà al país, i dona per fet que serà detingut, però assegura que sap el que ha de fer.

Per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont aquest pacte "fa que la detenció sigui una possibilitat real d'aquí a molts pocs dies". En una extensa carta publicada aquest dissabte a X, Puigdemont reitera la seva voluntat de tornar a Catalunya pel debat d'investidura. "Així com anar a l'exili va ser una decisió política, tornar-ne també ho és", ha detallat.

"Si em detenen no serà pas la primera vegada. El fet rellevant no serà aquest. El fet veritablement important serà l'evidència que a Espanya les amnisties no amnistien i que hi ha jutges disposats a desobeir la llei", ha apuntat el 130è president de la Generalitat.

Junts creu que ERC escull "la pitjor de les alternatives possibles"

L'executiva de Junts ha carregat contra l'aval de la militància d'ERC al pacte amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa. En un comunicat, la formació creu que els republicans han optat per "la pitjor de les alternatives possibles", ja que investirà "un president que representa el PSC més espanyolista de la història".

El partit considera que és "l'única alternativa possible a l'hegemonia del PSC" i que és la "força referent de l'independentisme". Junts també ha fet seva la carta que Carles Puigdemont ha fet pública aquest dissabte explicant que el seu retorn és una "decisió política" i en la que assumeix la seva detenció, i assegura que "actuarà en conseqüència".

La CUP recela de l’acord ERC-PSC sobre el finançament i critica les dues vares de mesura dels comuns

La CUP s’ha mostrat “molt escèptica” sobre l’acord ERC-PSC pel finançament singular de Catalunya avalat per les bases dels republicans. La diputada Laia Estrada ha qüestionat en roda de premsa que es pugui aplicar un canvi fiscal: "vol dir el retorn del PSC més de dretes i espanyolista de la història".

Estrada ha donat per fet que el Congrés impedirà la sobirania fiscal, i que ha assenyalat que “el PSOE ja ha dit que s’haurà de passar per un règim comú”. D’altra banda, ha criticat el posicionament de Jéssica Albiach per donar suport a la investidura de Salvador Illa malgrat que continua vigent el projecte del Hard Rock que havien situat fins ara com a línia vermella: “Déu-n'hi-do la hipocresia dels Comuns”.

El camí a partir d'ara

Un cop lligats els suports per poder anar a una investidura al Parlament. El president de la Cambra Josep Rull, confirma que la ronda de contactes serà presencial el dimarts i poder fixar així una data per convocar el ple d'investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Rull començarà la ronda amb el PSC i continuar amb els republicans i els comuns. Posteriorment, es faria la trobada amb la resta de grups.

Llavors, dimecres es reunirà la Diputació Permanent, amb majoria de socialistes i ERC, per fixar la sessió d'investidura, que se celebrarà dijous. Illa podria ser investit en primera volta, de manera que aquesta mateixa setmana podria prendre possessió del càrrec, divendres mateix.

Majoria pendent de la joventut d'ERC

Els 20 diputats d'ERC en el Parlament són completament claus i necessaris juntament amb els sis de Comuns Sumar, formació amb la qual el PSC ja ha rubricat un acord d'investidura, i els 42 socialistes sumen exactament els 68 escons de la majoria absoluta en la cambra catalana.

El Jovent Republicà, clau per l'investidura d'Illa

Ara bé, caldrà estar alerta amb l'amenaça que va llançar la diputada Mar Besses que ja va anunciar que votarà el que decideixi el Consell Nacional extraordinari de Jovent Republicà, que es convocarà aquest mateix cap de setmana.