Enlaces accesibilidad

Sant Pere de Torelló demana la declaració de zona catastròfica després de les pluges intenses

  • Mil habitatges, gairebé 300 cotxes i 30 empreses s'han vist malmeses a causa de la pedregada
  • L'Ajuntament demana la declaració de zona catastròfica per poder accedir a ajudes econòmiques per a la recuperació del municipi

Per
Detall dels danys que ha causat la pedregada en un cotxe aparcat al carrer de Sant Pere de Torelló
Detall dels danys que ha causat la pedregada en un cotxe aparcat al carrer de Sant Pere de Torelló ACN

Divendres al vespre, Catalunya va patir una tempesta desmesurada que va portar pluges intenses i pedregades a diverses zones del territori. La força de les pluges va ser tan forta que va causar desperfectes significatius en moltes localitats. Un dels municipis més afectat ha estat Sant Pere de Torelló (Osona), amb mil habitatges malmesos, a més de danys importants a cotxes i empreses locals. Aquesta situació ha portat a l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló a demanar la declaració de zona catastròfica per poder accedir a les ajudes que facilitin la recuperació del municipi.

Danys significatius al nucli antic

Segons el balanç inicial proporcionat per l’Ajuntament, fins a mil habitatges del nucli antic han estat afectats. A banda dels danys als habitatges, gairebé 300 cotxes han quedat malmesos i 30 de les 40 empreses situades en un polígon industrial local també han patit desperfectes. L’alcalde Jordi Fàbregas ha afirmat que la magnitud dels danys és tan considerable que l’Ajuntament ha sol·licitat a la Delegació del Govern espanyol la declaració de zona catastròfica. Aquesta declaració permetria accedir a ajudes econòmiques que podrien facilitar la recuperació del municipi.

Pluges i pedregades causen danys importants a Osona i interrompen el servei de Rodalies | Informa: JUANFRA ÁLVAREZ

L'institut-escola Josep Maria Xandri ha patit danys greus en un dels seus edificis. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha promès reparacions ràpides, però l'alcalde Fàbregas tem que no estiguin acabades a temps per al setembre. Si els danys persisteixen, es podria traslladar temporalment alguns alumnes a altres centres.

Neteja i suport als afectats

Després de la pedregada, els esforços s’han concentrat en la neteja de les restes i en reparar les teulades dels edificis afectats. Els Bombers i la brigada municipal han treballat tota la nit per retirar restes de teulades caigudes o amb risc de despreniment.

A més, s’ha prioritzat l’assistència als veïns per a la tramitació de les assegurances, amb especial atenció a les possibles estafes. L’alcalde Fàbregas ha alertat que algunes famílies han rebut trucades de presumptes estafadors que ofereixen serveis de reparació amb garanties poc fiables. En aquest sentit, ha fet una crida a la prudència i a verificar la fiabilitat de les empreses abans de contractar serveis.

Mesures per reparar el municipi

L’alcalde Fàbregas ha manifestat la seva inquietud sobre la capacitat de les empreses constructores locals per afrontar tantes reparacions després dels danys ocasionats per la tempesta. Ha destacat que la magnitud dels desperfectes fa difícil completar les reparacions ràpidament i que noves pluges podrien empitjorar la situació.

L’Ajuntament seguirà treballant en la neteja i en l’avaluació dels danys per començar la reconstrucció. També s’estan realitzant gestions amb les autoritats per obtenir la declaració de zona catastròfica i les ajudes associades.