Enlaces accesibilidad
Pactes

Les associacions independentistes carreguen contra el suport a la investidura d'Illa

  • Tant ANC com Òmnium Cultural creuen que fer Illa president afebleix l'independentisme
  • Els CDR convoquen una manifestació en contra de la investidura aquest dilluns

Per
Xavier Antich, líder d'Òmnium Cultural, i Lluís Llach, president de l'ANC
Xavier Antich, líder d'Òmnium Cultural, i Lluís Llach, president de l'ANC

Totes dues formacions independentistes han sortit en tromba contra el pacte entre el PSC, ERC i Comuns. Ho han fet, hores després de conèixer els resultats de la consulta aquest divendres a les bases d'ERC que avalaven fer al socialista, Salvador Illa, president de la Generalitat a canvi d'un acord que gira entorn d'un finançament singular.

D'una banda, la primera a reaccionar va ser l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) el mateix divendres. En un dur comunicat, carregava contra ERC: acusa els dirigents republicans de ser els "culpables" dels "efectes fatals per a Catalunya, per a l'independentisme i per al seu partit" que creuen que han portat els seus "contrasentits". "La història els jutjarà", sentencien des de l'associació independentista.

afebleix greument el moviment independentista

Per a l'ANC, el 'sí' d'ERC a Illa "aguditza la fatídica divisió de l'independentisme perquè abandona qualsevol confrontació amb l'Estat i d'unitat estratègica independentista". De fet, creuen que la "deriva" d'ERC "afebleix greument el moviment independentista". L'entitat creu que és "debilitat" el moviment independentista "perquè debilita el seu flanc esquerre". Un "buit" que creu que serà "cobert per altres formacions polítiques". A més, creuen que "retardarà la marxa del moviment cap a la República Catalana".

En una lectura més electoralista, l'entitat també augura que la davallada electoral dels republicans "s'aguditzarà" per la "contradicció" entre una "aliança estable" amb els socialistes i estar a l'oposició al Parlament de Catalunya. Per a l'ANC, "aquest plantejament no ha ampliat la base electoral sinó que l'ha encongit, tendència que s'agreujarà després d'investir Salvador Illa".

Òmnium lamenta la pèrdua del govern independentista i dona suport a Puigdemont

Òmnium concentra la seva crítica en el govern. De fet, lamenta que es perdi el govern independentista, tant la presidència i com la Generalitat amb la previsible investidura del candidat socialista: "Salvador Illa no era ni és l'opció d'Òmnium Cultural". L'entitat ha advertit que no es mantindrà "al marge de cap front on estigui en joc el futur polític de Catalunya" i per això ha avisat que seran "extremadament exigents i crítics amb tot allò que afecti la llengua, la cultura, la cohesió social i el país". "Allà on calgui defensar-los, Òmnium hi serà", asseguren.

Al comunicat Òmnium es lamenta que el futur Govern de la Generalitat estigui format per un partit que no defensa "el consens a favor del dret a l'autodeterminació" i tot i que considera que "hi ha país" més enllà del govern.

D'altra banda, l'entitat també ha afirmat que serà "al costat" de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en el seu retorn a Catalunya. "Defensarem l'honorabilitat de la presidència de la Generalitat que ell representa", han afirmat. Puigdemont ha insistit en diverses ocasions que tornarà pel debat d'investidura, que previsiblement serà a partir de dimecres.

Defensar el retorn i la llibertat del president Puigdemont és defensar la legitimitat de la causa

"Un fet gravíssim", així han qualificat la possibilitat que pugui ser detingut  perquè "posaria de manifest la rebel·lia del poder judicial davant una llei democràtica aprovada parlamentàriament pel poder legislatiu", com és la llei d'amnistia. "Defensar el retorn i la llibertat del president Puigdemont és defensar la legitimitat de la causa en defensa dels drets i les llibertats de Catalunya", insisteixen.

Els CDR desconvoquen una mobilització

D'altra banda, els Comitès de Defensa de la República (CDR) finalment han decidit desconvocar una mobilització en rebuig de la investidura d'Illa i que havien organitzat el dilluns al matí "davant les circumstàncies canviants d'aquests dies".

En un missatge a X, els CDR havien fet una crida a mobilitzar-se a "tot l'independentisme" en contra de "l'unionisme del 155 que ocuparà la presidència de la Generalitat amb l'acord d'ERC".

L'ANC també ha declinat participar-hi finalment, després que inicialment havia donat suport a la mobilització.