Enlaces accesibilidad

Tortugues babaues nidifiquen a la Costa Brava per l'augment de temperatures

  • L'escalfament global ha obligat l'espècie a ampliar les zones de nidificació amb paratges més freds on deixar els ous
  • L'augment de temperatures afecta el sexe de les tortugues, amb més femelles nascudes en temperatures elevades

Per
Ous que es van recuperar de Tortuga Careta a Begur
Ous que es van recuperar de Tortuga Careta a Begur ACN

Amb les temperatures cada cop més altes a conseqüència del canvi climàtic, les tortugues babaues es veuen obligades a ampliar les seves zones de nidificació i a buscar platges més fresques. Aquest canvi ha provocat una aparició cada vegada més freqüent de nius a la costa occidental de la Mediterrània, en lloc de l'oriental on se solien trobar.

Irene Álvarez de Quevedo, investigadora postdoctoral del centre tecnològic Beta de la Universitat de Vic i membre de l'Associació Som Mar de Llançà, indica que les platges catalanes s'han convertit en llocs adequats per a la incubació dels ous de tortuga marina. Afegeix que ara és crucial aprendre a identificar els rastres per poder detectar i protegir els ous.

Com identificar els rastres de les tortugues?

Els rastres que deixen les tortugues babaues a la sorra són semblants a les que podria deixar un tractor. Són les marques que deixen amb les quatre aletes i l'aplanament de la sorra per la closca. Reconèixer aquestes marques és important per detectar i protegir els seus nius.

És clau aprendre a identificar les marques i sobretot no molestar les tortugues. Si es detecta la presència d'ous o de tortugues a les platges catalanes, cal trucar al telèfon d'emergència 112 i evitar fotografiar amb flaix.

Temporada de cria

La temporada de cria de la tortuga babaua comença a principis de juny i s'allarga fins a finals d'octubre. Les cries emergeixen entre agost i octubre, després de dos mesos d'incubació. L'augment de temperatures afecta el sexe dels ous, amb més femelles nascudes en temperatures elevades i més mascles en temperatures més baixes. Això està provocant una feminització de la població de tortugues, per això, consideren també que cada cop hi haurà més nius a la Costa Brava, on hi ha més possibilitats que neixin mascles.

En cas que puguin, els científics col·loquen a aquestes tortugues femella senyal GPS per poder fer-ne un seguiment. "En època de nidificació, les tortugues solen pondre cada dues setmanes i si sabem la ruta que fan, ens és més fàcil trobar els ous", assenyala Álvarez de Quevedo. 

Primer niu de tortugues a la Costa Brava

L'arribada de tortugues babaues per nidificar a les platges catalanes, com la Costa Brava, està augmentant a causa del canvi climàtic. Després de detectar el primer niu a Begur l'any passat, es preveu que aquest estiu n'hi hagi més. Tot i que la zona preferida és el Delta de l'Ebre, el fenomen ha passat de ser esporàdic a emergent.

A la Mediterrània Occidental, Itàlia lidera amb més de 260 ous, mentre que a Espanya s'han trobat només sis nius, incloent-hi un a Tarragona. Científics del centre tecnològic Beta de la Universitat de Vic, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l'Estació Biològica de Doñana – CSIC estan investigant les platges per identificar les més adequades per a la nidificació.

La tortuga babaua

La tortuga babaua, coneguda també com a tortuga careta (Caretta caretta), és una espècie marina que es pot trobar en molts mars i oceans, incloent-hi la Mediterrània. Encara que no està en perill d'extinció, sí que es considera amenaçada. I, per tant, "és clau la col·laboració de la ciutadania, així com les polítiques de preservació de l'espècie, per ajudar a conservar-la", conclou la investigadora postdoctoral del centre tecnològic Beta.

A Catalunya, la Generalitat és l'encarregada de gestionar la nidificació de les tortugues marines i de regular les activitats i estudis relacionats amb l'espècie.