Enlaces accesibilidad

Jovent Republicà també votarà a favor de la investidura de Salvador Illa

  • Les joventuts d'Esquerra expressen un "sí crític" i es comprometen a condicionar la legislatura
  • Salvador Illa necessita el vot favorable dels 20 diputats d'ERC per ser investit

Per
Salvador Illa
Salvador Illa

Salvadora Illa supera el penúltim escull abans de poder ser investit com a president de la Generalitat. El consell nacional del Jovent Republicà, les joventuts d'ERC, han decidit finalment que la seva diputada, Mar Besses, voti a favor de la candidatura socialista.

Ara bé, a través d'un comunicat ha deixat clar que es tracta d'un "sí crític" i que es comprometen a "condicionar la majoria parlamentària al llarg de la legislatura". La reunió ha començat amb una hora de retard, a les vuit del vespre, per la "gran assistència" dels consellers nacionals convocats, a prop d'un centenar.

D'aquesta manera, s'evita un bloqueig de la investidura, ja que el PSC necessita del suport dels 20 diputats que tenen els republicans per poder aconseguir la majoria absoluta al Parlament.

Protocol de relació amb ERC

Les bases d'ERC van ratificar per un estret marge divendres passat el pacte amb el PSC a través d'una consulta telemàtica. Tot quedava pendent de la decisió de Jovent, amb autonomia dins del grup parlamentari si bé disposa d'un protocol de relació amb Esquerra.

Les joventuts d'ERC van deixar clara la seva oposició a investir Illa després de les eleccions del 12 de maig. Situaven com a condició inexcusable la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. Malgrat tot, la direcció dels republicans s'ha mostrat confiada durant el cap de setmana d'assolir un acord.

Salvador Illa, pendent del vot de les joventuts d'ERC

Ple d'investidura per dijous?

Ara, el següent pas és que el president del Parlament, Josep Rull, es reuneixi amb els diferents grups per fixar la data del ple d'investidura. Inicialment, les consultes estaven previstes per aquest mateix dilluns, però la decisió de Jovent Republicà ha obligat a enrederir-ho. Si tot va segons el previst, dijous mateix podria celebrar-se, si així ho avala dimecres la diputació permanent de la Cambra Catalana.

Les trobades tindran lloc en el despatx d'audiències i començaran a les 9.30 amb Salvador Illa (PSC), a qui seguiran Josep M. Jové i Marta Vilalta (ERC); Jéssica Albiach (Comuns); Albert Batet i Mònica Sales (Junts); Alejandro Fernández (PPC); Ignacio Garriga (Vox); un representant de la CU, encara pendent de confirmació; i Sílvia Orriols i Ramon Abad, d'Aliança Catalana, també pendents de confirmació. En acabar, al voltant de les 13:45 h, Rull farà una compareixença per informar sobre el resultat de les converses.

El retorn de Puigdemont

La investidura d'Illa podria veure's boicotejada si Puigdemont compleix el seu compromís de tornar a Catalunya i acaba detingut. Recordem que el Tribunal Suprem ha rebutjat amnistiar a l'expresident de Catalunya pel delicte de malversació.

La presidenta de Junts, ha insistit aquest dimarts que Rull "no permetrà la detenció del president" i que prendrà decisions "amb un altíssim sentit institucional". Això ens podria portar a la suspensió de la votació i la necessitat de posposar la sessió a una nova data abans del 26 d'agost.

Precisament, aquest dilluns ERC ha exigit una rectificació i la disculpa de Puigdemont després de la seva carta on advertia que l'aval dels republicans "fa que la detenció sigui una possibilitat real en molt pocs dies". En un comunicat, els republicans han demanat "respecte" a les decisions deles seves bases i també a les entitats independentistes. Així, consideren "una ofensa" responsabilitzar-los.