Enlaces accesibilidad
A Barcelona

Millora la qualitat de l'aire, però encara està lluny dels paràmetres de l'OMS

  • Els indicadors de contaminació estudiats per l'ASPB s'estanquen o tenen una tendència lleugerament a la baixa
  • Tot i que l'impacte en la salut és menor, continuen darrere de casos d'asma infantil, càncer de pulmó i morts

Per
Vistes de la Sagrada Família des dels jardins del Palauet Albéniz (ACN | Blanca Blay)
Vistes de la Sagrada Família des dels jardins del Palauet Albéniz (ACN | Blanca Blay)

A Barcelona es respira l'aire més net dels últims 25 anys, però no és suficient. La majoria d'indicadors de la qualitat de l'aire es mantenen per sota dels límits que marca la normativa actual europea ide la mitjana, però estan molt lluny dels paràmetres que recomana l'Organització Mundial de la Salut.

La setmana clau de la investidura d'Illa comença amb un escenari d'incertesa

L'agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)  ha analitzat com afecta la població la presència de diòxid de nitrogen. Un informe publicat aquest dilluns constata la tendència de descens de l’NO2 dels darrers anys, mentre que les partícules PM10 i PM2,5 es mantenen en nivells estables des del 2013.

En l'últim any, aquests paràmetres s’han mantingut per sota dels límits legals actuals fixats per la Unió Europea a totes les estacions de la ciutat, però continuen per sobre dels nivells establerts per l’OMS (10 i 5 μg/m3 , respectivament) i dels futurs valors europeus (20 i 10 μg/m3). De fet, gairebé es tripliquen, els màxims recomanats per l'Organització Mundial de la Salut, que a partir del 2030 es convertiran en preceptius a la Unió Europea. 

Segons l’informe, l’impacte sobre la salut atribuïble a la contaminació entre 2020 i 2023 és un 32% inferior a l’estimat pels dos anys anteriors. Ara bé, cal destacar que, tot i la millora, aquest impacte negatiu sobre la salut continua sent considerable: se li atribueixen al voltant del 8% de les morts, el 36% dels casos d’asma infantil i el 12% dels casos nous de càncer de pulmó cada any. Si Barcelona complís amb els futurs límits legals, l’impacte negatiu de la contaminació en la salut de la població es reduiria un 38% més.

Tal com apunten els successius informes elaborats per l’ASPB, la contaminació de l’aire és el principal risc ambiental per la salut pública, especialment a les grans ciutats europees, i la font principal n’és en trànsit motoritzat. L'ajuntament assegura que caldran noves mesures per a complir la nova normativa europea a partir de 2030, que serà més restrictiva.