Enlaces accesibilidad
Judicial

Quins escenaris s'obren si torna Puigdemont i és detingut?

  • Puigdemont dona per feta la seva detenció i posada a disposició judicial
  • El Tribunal Suprem manté activa una ordre de detenció nacional

Per
Quins escenaris s'obren si torna Puigdemont i és detingut?

Una de les grans incògnites d'aquesta setmana són les conseqüències polítiques i judicials del possible retorn de Carles Puigdemont. Després de refermar aquest cap de setmana la seva voluntat de tornar a Catalunya, Puigdemont dona per feta la seva detenció i posada a disposició judicial. I és que el Tribunal Suprem manté activa una ordre de detenció nacional, que s'executaria per assegurar la posada a disposició del jutge Pablo Llarena.

Una de les primeres eines que podria fer servir la defensa de Puigdemont és plantejar un habeas corpus, al·legant que la detenció és il·legal. El més previsible, però, és que Puigdemont comparegui davant el magistrat per traslladar-li formalment el seu processament per malversació en la causa del procés i decidir si l'envia o no a presó preventiva, tenint en compte factors com el risc de fuga.

Com a contrapartida, la defensa de Puigdemont podria intentar aturar el seu ingrés a presó al·legant que la decisió del Suprem de no amnistiar la malversació no és ferma, que encara queden recursos per resoldre davant el Tribunal Constitucional i la justícia europea i que un eventual ingrés a presó suposaria una vulneració de drets fonamentals.

La causa del procés és el principal front judicial al qual s'enfronta a Espanya, tot i que sobre ell també recau la investigació del cas Volhov, l'anomenada trama russa del procés. El jutge instructor d'aquest procediment ha demanat al Suprem investigar-lo pel delicte d'alta traïció.