Enlaces accesibilidad

A l'estiu, què és millor: aire condicionat o ventilador?

  • Els ventiladors i els aires condicionats s'han convertit en imprescindibles a l'estiu. Quin és millor?
  • El president del gremi de comerciants d'electrodomèstics de Catalunya, Joan Carles Calbet, compara els dos electrodomèstics

Per
A l'estiu, què és millor: aire condicionat o ventilador?
Dona comprovant que l'aire condicionat està encès.

Amb l'arribada de l'estiu i la calor, els ventiladors i els aires condicionats són imprescindibles per poder evadir-nos de les altes temperatures als espais tancats. Les dues classes d'electrodomèstics tenen variants pel que fa a la mida, la potència, el preu o la situació, entre altres. Però, en general, quina de les dues opcions és la millor? Joan Carles Calbet, president del gremi de comerciants d’electrodomèstics de Catalunya, compara les característiques dels dos aparells a 'L'estiu a Ràdio 4'.

Quin és més efectiu?

"Clarament, l'aparell més efectiu és l'aire condicionat", assegura Calbet. Els ventiladors no baixen la temperatura ambiental, simplement remouen l'aire i, quan és calent, són poc resolutius. A més, per notar l'efecte ens hem de situar a prop. L'aire condicionat, en canvi, climatitza l'habitació, redueix la temperatura i el seu abast és major.

Quin consumeix més?

El ventilador és només un aparell que mou l'aire, no refrigera

Pel que fa al consum, els ventiladors solen tenir un cost més baix, la seva instal·lació és més senzilla i gasten menys energia. "El ventilador és només un aparell que mou l'aire i, per tant, no refrigera. Un ventilador no gasta pràcticament res perquè el consum que té és molt baix", explica el president del gremi de comerciants d'electrodomèstics de Catalunya.

En canvi, l'aire condicionat té un major cost inicial, també requereix una instal·lació mínima, però consumeix més en termes energètics: "Climatitza, fa baixar la temperatura de l'habitació. Gasten més però tampoc molt, perquè els aparells actuals són molt eficients i pràcticament no tenen consum energètic o mínim", diu Calbet.

El ventilador és una opció més econòmica, pero només remou l'aire.

Ventilador petit amb una planta al costat.

Quina és la millor opció a la nit?

Per dormir, amb aquestes nits tòrrides i tropicals de més de 25 °C, qualsevol de les dues opcions és vàlida. Per una banda, l'efecte del ventilador no és tan excessiu i evitem que se'ns ressequi la gola i els músculs. Per altra banda, l'aire condicionat es pot programar, de tal forma que pots ordenar que s'apagui al cap d'una hora, per exemple.

Val la pena considerar també que el soroll que pot generar un ventilador és menor al que pot provocar un aire condicionat. És un factor a tenir en compte quan es vol instal·lar algun d'aquests electrodomèstics en ambients tranquils o entorns que requereixen silenci, com els dormitoris.

L'aire condicionat és més efectiu, però gasta més.

Persona activant l'aire condicionat amb el comandament a distància.

El fenomen dels ventiladors de sostre

Darrerament, hi ha hagut un augment de vendes de ventiladors de sostre. "És una moda. Alguns són 'retro' i d'altres són més moderns i són més decoratius, tenen llum... És més pràctic i còmode tenir-lo al sostre, tot i que és més car i hi cal una instal·lació", explica Joan Carles Calbet a 'L'estiu a Ràdio 4'. Tanmateix, els ventiladors no baixen tant la temperatura de l'habitació, però sí que baixen la sensació tèrmica.

En conclusió, cada opció té els seus avantatges i els seus inconvenients. Cal posar-ho tot en una balança, valorar-ho tenint en compte les característiques de l'espai i els seus integrants i prendre una decisió en funció del què es busqui o del que es pugui assumir.