Enlaces accesibilidad

Junts demanarà la suspensió del ple d'investidura si detenen Puigdemont

  • JxCat exigirà a PSC i PSOE que condemnin la "rebel·lió" del Suprem si detenen a Puigdemont
  • ERC assumeix que "segurament serà necessari" ajornar la investidura

Per
El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, en roda de premsa
El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, en roda de premsa

L'independentisme es prepara pel retorn de Carles Puigdemont. La seva possible detenció amenaça a eclipsar la investidura de Salvador Illa. Almenys és el es proposa Junts per Catalunya. Per primera vegada, ERC admet que segurament "serà necessari" ajornar la investidura, tot i que aposta per reprendre-la tan aviat com sigui possible. Un extrem al qual també se sumen els comuns.

Rull fixa per dijous el ple d'investidura de Salvador Illa

JxCat exigirà la suspensió del ple

El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ja ha avançat que exigiran a "totes les forces democràtiques", inclosos PSC i PSOE, que condemnin la "rebel·lió" del Tribunal Suprem per no aplicar la llei d'amnistia.

Rull fixa per dijous la investidura d'Illa pendent del retorn de Puigdemont | Àlex Cabrera

Batet ha dit ser conscient que l'anunciat retorn de Puigdemont per a assistir al ple d'investidura "pot comportar la seva detenció i el seu ingrés a la presó", però Junts no vol "resignar-se a tractar com una cosa normal el fet que, havent-hi una llei d'amnistia, el Suprem decideixi no aplicar-la".

ERC adverteix que no canviarà el suport a Illa

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reconegut per primera vegada que "segurament serà necessari" suspendre temporalment el ple d'investidura del socialista Salvador Illa si es produeix la detenció de Carles Puigdemont. En una entrevista a Tv3, Vilalta ha matisat que una eventual detenció de Puigdemont no canviarà el suport d'ERC en la investidura d'Illa, i que, si el detenen, "una opció que agafa molt pes és suspendre o ajornar el ple".

Ara bé, també ha insistit que les institucions catalanes no poden estar "subjectes" als temps del Tribunal Suprem, per la qual cosa, davant d'una possible detenció de Puigdemont (que ha qualificat de fet greu) i d'una suspensió provisional, s'hauria de reprendre la investidura el més aviat possible.

Aragonès dirigeix la responsabilitat al Suprem

En la darrera compareixença de Pere Aragonès com a president en funcions de la Generalitat, ha dirigit "la responsabilitat" d'una possible detenció de l'expresident Carles Puigdemont si torna al Tribunal Suprem.

Ho ha dit en preguntar-se-li si el ple hauria de suspendre's en cas de detenir-se a Puigdemont i sobre les paraules de la presidenta de Junts, Laura Borràs, que va dir que Puigdemont "no es deixarà detenir". Ha defensat que Puigdemont ha de tornar "en plena llibertat, com hauria de produir-se aplicant la llei d'amnistia", i ha afegit que coneix el posicionament del TS, que ha considerat textualment contrari a aquesta llei.

Pere Aragonès s'acomiada com a president de la Generalitat | Ferran Cuixart

El portaveu del PP, Juan Fernández, ha advertit que seria "un mal favor a la justícia i a la democràcia" deixar ocupar l'escó a Puigdemont. El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha fet una crida a concentrar-se precisament dijous amb banderes d'Espanya davant de la porta del Parlament. "No tolerem la humiliació de veure un delinqüent i pròfug de la justícia entrar al Parlament", ha assegurat després de reunir-se amb Rull.