Enlaces accesibilidad

Què cal fer per tenir unes vacances cibersegures?

  • Durant l'estiu, molts ciberdelinqüents aprofiten la despreocupació de la gent per atacar aparells digitals i electrònics
  • El pèrit informàtic forense Bruno Pérez recomana 6 mesures per estar segur cibernèticament durant les vacances

Per
Què cal fer per tenir unes vacances cibersegures?
Representació gràfica d'un entorn cibernètic segur.

Moltes persones marxen de vacances sense ser conscients que estan completament exposades a patir cibercrims. A 'L'estiu a Ràdio 4', el pèrit informàtic forense Bruno Pérez ofereix 6 consells per tenir unes vacances cibersegures a l'hora de viatjar.

1. No facis servir el mòbil on toca molt el sol

L'estiu és una època en què la gent està més relaxada. Una hipotètica situació en què es poden tenir problemes sense voler-ne és quan s'és a la platja, s'usa el mòbil, però com no s'hi veu gaire es clica en algun lloc indegut que obre les portes als ciberdelinqüents. Quan el sol toca de ple la nostra pantalla, és preferible no fer servir aparells electrònics per evitar aquestes situacions.

2. Fes servir VPN per a wifis externs

En una xarxa que no és la teva mai saps qui es queda la teva informació

Una altra situació perillosa en termes cibernètics que es pot donar a l'estiu és quan es va a un centre comercial, a un apartament, a un hotel o es viatja a l'estranger i no es tenen dades al telèfon, i es connecta el mòbil a una xarxa wifi pública: "En una xarxa que no és la teva mai saps qui es queda la teva informació", diu Pérez. L'informàtic explica que alguns ciberdelinqüents fan servir una tècnica, 'esnifar el tràfic', amb la qual poden esbrinar-ho tot.

És recomanable fer servir una VPN per connectar-te a wifis públiques.

Configuració d'una VPN a un ordinador.

Per això, segons el pèrit, és important utilitzar una aplicació de VPN quan s'hagi de connectar un dispositiu en una wifi que no sigui la pròpia. Un exemple és ProtonVPN, una app gratuïta que, un cop activada, encripta tot el tràfic que genera la terminal. En aquest sentit, el propietari de la xarxa obtindrà informació de l'usuari, però codificada. Simplement, cal activar l'aplicatiu quan s'hagi de connectar el dispositiu a una wifi, i s'ha de desconnectar quan ja no es requereixi la connexió.

3. Desconnexió total a la casa els dies que no s'hi estigui

Mai saps qui pot fer servir la teva xarxa durant les vacances

Per evitar ciberatacs a casa mentre s'està fora de vacances, cal apagar tots els aparells que no es faran servir. Igualment, cal desconnectar el rúter: "Mai saps qui pot fer servir la teva xarxa durant les vacances", adverteix Pérez. L'especialista recorda que el propietari de cada wifi és responsable del que succeeixi en ella. És a dir, si algú la fa servir per a la realització d'activitats il·lícites, les unitats d'investigació detectaran des d'on s'han dut a terme les males praxis i les responsabilitats d'aquestes il·legalitats recauran sobre el propietari de la xarxa.

4. Fes una còpia de seguretat del mòbil

Segons el pèrit informàtic, és imprescindible fer una còpia de seguretat del dispositiu mòbil abans de marxar de vacances. En cas de patir la inconveniència de perdre'l, la informació important de l'usuari que es duu al telèfon quedarà salvaguardada.

Les còpies de seguretat són imprescindibles per no perdre dades personals.

Codi de seguretat d'un dispositiu.

5. Activar al mòbil totes les opcions que seran necessàries

Els mòbils tenen una sèrie de mesures per ajudar a l'usuari. Una d'elles serveix per trobar el dispositiu en cas de perdre'l o com esborrar-ne les dades remotament. En aquest sentit, Pérez recomana veure quines opcions ofereix el telèfon abans de marxar de vacances i activar tot el que pot ser necessari, a més d'anotar en algun lloc el procediment.

6. No excedir-nos en facilitar dades personals

Facilitar el nom i el DNI ja és suficient

Cal anar molt amb compte si demanen informació personal en llocs com hotels o apartaments. Bruno Pérez assegura a 'L'estiu a Ràdio 4' que no cal deixar a ningú el DNI, simplement amb ensenyar-lo ja és suficient. Si li demanen, el que fa ell és enviar per correu electrònic o WhatsApp una fotografia que porta una marca d'aigua que diu 'no vàlid per a tràmits administratius': "M'haig de refiar de la ciberseguretat del lloc on me'l demanen? Si el perden i fan una suplantació d'identitat el que tindrà el problema soc jo", al·lega l'expert, que també recomanar no regalar dades com les xarxes socials. "Facilitar el nom i el DNI ja és suficient", conclou el pèrit informàtic.