Enlaces accesibilidad
Investidura

Puigdemont inicia el seu viatge de retorn a Catalunya per assistir a la investidura

  • L'expresident ha mantingut fins ara el secretisme sobre com i quan tornaria
  • A les 10.00 hores està convocat el ple d'investidura d'Illa i si és detingut, Junts demanarà la suspensió

Per
Imatge de Puigdemont estreta del vídeo on ha anunciat el seu retorn a Catalunya
Imatge de Puigdemont estreta del vídeo on ha anunciat el seu retorn a Catalunya

El retorn a Catalunya de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ja és un fet. Ho ha anunciat a través de la xarxa social X. En un vídeo amb subtítols en anglès, Puigdemont ha anunciat aquest dimecres que ha emprès "el viatge de retorn de l'exili" a Catalunya per assistir a la sessió d'investidura i per "confrontar" el Suprem per no aplicar l'amnistia: "Jo hi he de ser i hi vull ser".

Puigdemont podria ser arrestat en virtut de l'ordre de detenció que pesa sobre ell davant la negativa del Tribunal Suprem d'aplicar la llei d'amnistia al delicte de malversació pel qual se l'acusa en la causa del 'procés'.

Acte de rebuda de l'independentisme

En paral·lel, Junts ha convocat una "rebuda institucional" a Barcelona a les 9.00 abans al Passeig Lluís Companys a la qual s'hi han sumat les associacions independentistes ANC i Òmnium cultural i l'associació de Municipis per a la independència.

L'independentisme prepara la rebuda a Puigdemont a l'Arc de Triomf

Aquest anunci arriba quan queden 24 hores per a la celebració del ple en el Parlament de Catalunya que hauria de fer president de la Generalitat l'únic candidat que ha obtingut els suports suficients, Salvador Illa.

Blindatge de la Ciutadella

Es dona per fet que l'expresident de la Generalitat podrà entrar a Catalunya perquè resulta inassumible el control de totes les entrades per la frontera. La clau del que pot passar amb Puigdemont és quin serà el cos de seguretat que el detindrà: Mossos, Policia Nacional o Guàrdia Civil. De moment, els Mossos ja han confirmat que tancaran tots els accessos del parc de la Ciutadella.

Els Mossos blindaran el Parlament per evitar l'accés de Puigdemont al ple

En cas que siguin els Mossos d'Esquadra, seria portat al jutjat de guàrdia més proper, que comunicaria la detenció al Tribunal Suprem, que podria ordenar el trasllat a Madrid després de prendre-li declaració. Altrament, si es tracta de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil el podrien traslladar directament al Suprem.