Enlaces accesibilidad

Com fer la maleta de viatge d'una manera òptima?

  • Sovint no cap a l'equipatge tot el que volem emportar-nos de viatge i hem de prioritzar què ens enduem
  • L'organitzadora professional Clara Massons ofereix 7 'tips' per optimitzar l'espai a la maleta

Per
Com fer la maleta de viatge d'una manera òptima?
Dona fent la llista de coses que posarà a la maleta.

Has de marxar de vacances i no saps ben bé com organitzar la maleta? Et falta espai a l'equipatge i no pots endur-te tot el que t'agradaria? L'organitzadora professional Clara Massons ofereix consells per fer-ho de la forma òptima a 'L'estiu a Ràdio 4'.

1. Fer una llista

Massons explica que si la sortida és d'un període curt, com un cap de setmana, que ja saps les coses què has d'agafar, una motxilla és suficient. En canvi, si el viatge implica peces de roba de recanvi, antimosquits, cremes solars, medicaments, adaptadors de corrent, entre altres, cal fer una llista uns dies abans de marxar per no oblidar-nos-les a casa.

2. Versatilitat

La roba m'ha de servir per a diferents aspectes del viatge

L'organitzadora aconsella, per no agafar de tot, que les coses que decideixis emportar-te siguin versàtils. Per exemple, una rebeca que serveixi tant al matí per anar a la platja com a la nit per anar a sopar a un restaurant. O unes sandàlies que es puguin mullar i serveixin per anar a la piscina al matí i a passejar a la tarda: "La roba m'ha de servir per a diferents aspectes del viatge", puntualitza.

3. 'Outfits' pensats

Massons recomana preveure la combinació de les peces de roba que et posaràs en cada ocasió. En aquest sentit, cal identificar què necessitaràs en funció del lloc on vagis. No és el mateix anar a la costa que a un país del nord, i és diferent anar a la platja a anar a una gala. Decideix quins 'outfits' necessitaràs.

A l'hora de fer la maleta, és important preveure els 'outfit'.

Diferents peces de roba en una maleta oberta.

4. Muda de supervivència

A l'hora de viatjar es corre el risc de perdre l'equipatge. L'especialista en organització explica que la manera de resoldre aquest hipotètic contratemps, si es viatja amb algú, és situar una muda de supervivència a la maleta de l'acompanyant i viceversa. En cas de perdre una de les bosses, podràs subsistir amb roba neta fins a recuperar les teves pertinences o fins que compris noves vestimentes.

5. Optimitzar els espais del que és prescindible

Si portes moltes sabates, potser no tindràs lloc per l'ordinador

Cal aprofitar al màxim tots els espais de la maleta. Massons proposa posar els mitjons a les sabates que t'enduguis. Tanmateix, cal que tinguis en compte la priorització de tot allò que és prescindible: "Si portes moltes sabates, potser no tindràs lloc per l'ordinador", adverteix l'experta. Per exemple, en cas de requerir assecadors o desenredant pels cabells perquè allà on vas no hi ha, potser hauràs de mirar que la tovallola de platja sigui més fina perquè ocupi menys espai a la maleta.

6. Compressors

L'organitzadora esmenta l'existència d'uns compressors, un sistema per estalviar espai. Són com una mena de cubs de tela que es tanquen amb una cremallera i tot el que hi ha dins queda comprimit. L'únic inconvenient és que s'arruga la roba i després cal planxar-la o estendre-la: "El que arruga la roba és el pes que li poses a sobre i la pressió que exerceixes", apunta. Per tant, aquest és un mètode més aviat per a posar-hi roba interior.

A l'hora de fer la maleta, cal prioritzar entre les coses prescindibles.

Dona posant accessoris a la maleta.

7. Plegar la roba en rectangle o en 'caneló'

La forma amb la qual plegues la roba és decisiu per estalviar espai. A les maletes, l'organitzadora professional Clara Massons aconsella a 'L'estiu a Ràdio 4' plegar la roba en forma de rectangle, com ho fa l'autora japonesa Marie Kondo. Per a les motxilles, l'especialista recomana doblegar-la amb el sistema del caneló: "Hi cap roba per una setmana", assegura.