Enlaces accesibilidad
Controls policials

El Conseller d'Interior i els Mossos compareixen aquest divendres per donar explicacions sobre el dispositiu per detenir Puigdemont

  • Detinguts dos mossos acusats d'ajudar Puigdemont a fugir després de la seva reaparició a Barcelona
  • La policia catalana intenta localitzar l'expresident fent controls a les sortides de Barcelona i controls a la Jonquera
  • Després del seu discurs a Arc de Triomf davant una multitud que el rebia, se l'ha perdut de vista

Per
Un dels controls dels Mossos a l'autopista AP-7 (ACN | Gerard Vilà)
Un dels controls dels Mossos a l'autopista AP-7 (ACN | Gerard Vilà)

Els Mossos d’Esquadra han decidit a mitja tarda desactivar els controls de pas en el marc del dispositiu ‘Gàbia’ després de no aconseguir localitzar i detenir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La policia catalana havia activat aquest dispositiu al matí en diverses sortides de Barcelona i Catalunya, per intentar localitzar a l'expresident de la Generalitat, a qui s'ha perdut de vista després d'intervenir en un acte multitudinari en la capital catalana, a les portes del Parlament. 

Compareixença per donar explicacions

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer, compareixeran en roda de premsa aquest divendres a les 11.00 h des del Departament d'Interior per donar explicacions sobre el dispositiu per detenir l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. També hi intervindran el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, la comissària de Prefectura, Rosa Bosch, i altres comandaments després que hi hagi dos agents del cos detinguts per suposadament haver ajudat a l’expresident a fugir. 

Dos agents detinguts

En paral·lel, dos agents del cos han estat detinguts per la mateixa policia autonòmica per col·laborar amb Puigdemont a fugir després de la seva reaparició a Barcelona. Estan acusat de facilitar el canvi de vehicle de Puigdemont i ajudar-lo a evitar la detenció després del míting en el Passeig de Lluís Companys de Barcelona. 

Puigdemont, que té una ordre nacional de detenció, ha tornat aquest dijous a Catalunya després de gairebé set anys fugit de la justícia espanyola i ha fet un breu discurs davant els seus fidels en el passeig de Lluís Companys de Barcelona. Pocs minuts, cap a les 10.00 hores, ha arrencat el ple d'investidura del socialista Salvador Illa, sense la presència del líder de Junts al Parlament.

Després de participar en l'acte en el passeig de Lluís Companys, una comitiva de diputats de Junts s'ha dirigit cap al Parlament, moment en què s'ha perdut el rastre de Puigdemont. Els diputats de Junts que l'acompanyaven han passat els controls policials a les portes del parc de la Ciutadella i han accedit al Parlament, igual que els seus advocats Gonzalo Boye i Jordi Cabré.

Davant aquesta situació, els Mossos han activat el dispositiu "Gàbia", per la qual cosa s'han establert controls policials a les sortides de Barcelona, fonamentalment centrats en els vehicles que abandonen la capital catalana, amb l'objectiu de localitzar a l'expresident català. 

En concret, s'ha activat als operatius de Mossos de la regió de Barcelona i del sud de l'àrea metropolitana, un dispositiu que podria ampliar-se també a la frontera amb França.

Els Mossos havien desplegat un ampli dispositiu per a blindar el Parlament amb motiu de la sessió d'investidura, pendents de l'anunciat retorn de Puigdemont, qui té vigent una ordre de detenció per malversació dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que ha descartat amnistiar-li.

Els sindicats demanen explicacions

El sindicat policial SAP-FEPOL ha demanat explicacions pel dispositiu previst aquest dijous en el marc del retorn de l'expresident del Govern Carles Puigdemont i el ple d'investidura de Salvador Illa.

En un comunicat publicat a la xarxa social X, han recalcat que els Mossos tenien dos objectius clars com són garantir la seguretat al país i a Barcelona en particular, així com complir l'ordre judicial per detenir a l'expresident. Així mateix, reconeixen que hi havia "expectatives evidents" sobre l'actuació policial i davant els resultats que de moment no han assolit la detenció de Puigdemont, apunten que caldrà que Interior i la Direcció General de la Policia hauran de respondre moltes qüestions al respecte.

Jupol s'ha sumat a les crítiques. El sindicat de la Policia Nacional ha titllat d'"escàndol" l'actuació dels Mossos d'Esquadra davant el retorn de l'expresident Puigdemont i ha considerat que els agents han "permès" la seva fugida malgrat tenir una ordre de detenció en vigor. En un comunicat, Jupol ha criticat el que considera un "desistiment de funcions inadmissible" per part de la policia catalana.

Retorn de Puigdemont

Puigdemont ha pogut arribar a l'escenari sense que prèviament ni els Mossos, que estaven desplegats en la zona, ni les altres forces de seguretat de l'Estat executessin l'ordre de detenció emesa per Llarena una vegada l'expresident ha arribat a Espanya.

Com havia anunciat, Puigdemont ha arribat puntualment a les 9.00 del matí a l'acte de "benvinguda" que davant l'Arc de Triomf li havien organitzat el seu partit i les entitats independentistes, a peu des del carrer Trafalgar de Barcelona i acompanyat per diputats i càrrecs electes de Junts, entre ells el president del Parlament Josep Rull, així com pel seu advocat Gonzalo Boye i dirigents com Artur Mas.

Després d'una intervenció de tot just minuts, visiblement nerviós, l'expresident català ha sortit de l'escenari. Transcorreguts uns instants, les nombroses càmeres de televisió que intentaven seguir a la comitiva que acompanyava a Puigdemont l'ha perdut de vista, sense que ara com ara consti que hagin pogut captar el moment en què s'escapolia del grup de Junts que es dirigia al Parlament.