Enlaces accesibilidad

Salvador Illa, investit com a nou president de la Generalitat amb els vots del PSC, ERC i comuns

  • Detenen dos agents dels Mossos d'Esquadra acusats d'ajudar Puigdemont a fugir
  • Els Mossos desactiven l'operació Gàbia després de no aconseguir detenir l'expresident català
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Salvador Illa al ple d'investidura i Carles Puigdemont en la seva tornada a Catalunya (EFE/ Alberto Estevez)
Salvador Illa al ple d'investidura i Carles Puigdemont en la seva tornada a Catalunya (EFE/ Alberto Estevez)

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha aconseguit els 68 vots que necessitava per convertir-se en el nou president de la Generalitat. La votació s'ha produït a les 19:30 hores de la tarda, després d'un debat que ha durat nou hores i mitja per les diferents interrupcions.

El ple està condicionat per la possible detenció de Carles Puigdemont després que aquest hagi complert la promesa de tornar a Catalunya per assistir a la investidura. Junts ja ha demanat fins a dues vegades la suspensió de la sessió en considerar que no es desenvolupava en plena normalitat.

Els Mossos d'esquadra han acabat desactivat el dispositiu "gàbia" a mitja tarda després de la impossibilitat de localitzar Puigdemont. Prèviament, havien blindat els accessos al parc de la Ciutadella per detenir-lo. L'expresident havia participat a l'acte de rebuda al Passeig Lluís Companys, a l'Arc del Triomf.

Resum de notícies a Catalunya del 8 d'agost del 2024 

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    Salvador Illa i Pere Aragonès es reuniran aquest divendres en la Generalitat per al traspàs institucional
     

     

    El ja president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president sortint, Pere Aragonès, es reuniran aquest divendres a les 11 en el Palau de la Generalitat "per a realitzar el traspàs institucional de les principals carpetes obertes i reptes de país". Així ho ha anunciat el Govern en un comunicat just després de la investidura de Illa com a nou president en el Parlament en una sessió marcada pel retorn de Carles Puigdemont. La reunió es realitzarà a porta tancada, segons han explicat les mateixes fonts.

  • 19:56

    Salvador Illa, 133 president en la història de la Generalitat i vuitè des de 1980



    El socialista Salvador Illa s'ha convertit aquest dijous en el 133 president de la Generalitat de Catalunya, el vuitè des de la restauració del Parlament en 1980. Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès van ser els qui van aconseguir la confiança de la cambra catalana abans que Illa, que recull el testimoni dels 132 presidents precedents, segons el comptatge històric des de l'origen medieval de la institució de la Generalitat, en el segle XIV.

  • 19:50

    Sánchez felicita a Salvador Illa després de ser investit president de la Generalitat: "Catalunya guanya"


    El president del Govern, Pedro Sánchez, ha felicitat el nou president de la Generalitat, el socialista Salvador Illa, assegurant que amb aquest canvi en el Parlament "Catalunya guanya". "Hem treballat junts en les més adverses circumstàncies. Sé del teu amor per Catalunya. Conec la teva temprança, el teu sentit comú i la teva capacitat de treball. Justament el que necessita Catalunya. Seràs un gran President. Catalunya gana, Espanya avança. Enhorabona", ha escrit en un missatge en la xarxa social X.

  • 19:42

    Salvador Illa investit com a nou president de la Generalitat després de sumar els 68 vots del PSC, ERC i Comuns

     

    El líder dels socialistes catalans i nou president de la Generalitat, s'ha dirigit a la Cambra després de ser investit per posar-se al servei del Parlament. S'ha compromès a "governar per tots els ciutadans". Illa ha demanat el suport de tots en "el nou camí" que inicia "en aquest moment històric de cànvi". . 

  • 19:27

    Sílvia Orriols (Aliança Catalana) enlletgeix a ERC, Junts i CUP els pactes amb el PSC en ajuntaments i diputacions

     

    La portaveu d'AC, Sílvia Orriols, ha enlletgit a ERC, Junts i la CUP els pactes que han realitzat amb el PSC en ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Ha afegit que no ataca a ERC en concret, ja que "no són l'excepció" i que, textualment, la resta de partits processistes els segueixen. "Quan hi ha hagut càrrecs i nòmines en joc, el PSOE ha deixat de ser l'enemic", ha afegit alhora que els ha acusat de "empaitar-la" amb sancions.

  • 19:23

    Detingut un segon mosso d’esquadra per col·laborar en la fugida de Puigdemont

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut un segon agent del cos per suposadament haver ajudat a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a marxar de l’Arc de Triomf aquest dijous al matí. Segons ha avançat ‘Vilaweb’ i ha confirmat l’ACN, l’advocat de Puigdemont, aquesta detenció s’afegeix a la d’un primer agent aquest migdia, que és el propietari del vehicle amb què Puigdemont suposadament ha marxat, un Honda de color blanc. La policia catalana també vol citar a declarar el secretari general de JxCat, Jordi Turull, pel seu paper en la fugida de Puigdemont.

  • 19:06

    Interior i Mossos compareixeran aquest divendres per donar explicacions sobre el dispositiu per detenir Puigdemont

     

    El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer, compareixeran en roda de premsa aquest divendres a les 11.00 h des del Departament d'Interior per donar explicacions sobre el dispositiu per detenir l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. També hi intervindran el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, la comissària de Prefectura, Rosa Bosch, i altres comandaments després que hi hagi dos agents del cos detinguts per suposadament haver ajudat a l’expresident a fugir. 

  • 18:58

    La CUP celebra el retorn de Puigdemont en l'"últim capítol del procés"


    Laia Estrada ha celebrat aquest dijous el retorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en el que ha considerat com "l'últim capítol del procés".  En la seva rèplica al discurs d'investidura del candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, Estrada ha sostingut que reconeix el "paper" que ha jugat Puigdemont en els últims anys. Estrada, que considera que la jornada d'avui certifica la "defunció" del procés, ha lamentat que la sessió parlamentària se celebra mentre es "estan vulnerant drets civils i democràtics".

  • 18:32

    Albiach afirma que hi haurà un abans i un després amb l'acord d'investidura


    Barcelona, 8 ago (EFE).- La presidenta dels Comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, ha afirmat que, amb l'acord d'investidura subscrit amb el PSC, "hi haurà un abans i un després en l'estat del benestar" dels catalans si es compleixen les mesures incloses, però ha advertit que "el 'sí' no és un xec en blanc". En aquest sentit, ha destacat l'acord per equiparar els lloguers dels habitatges d'ús residencial als de temporada i acabar amb "la barra lliure" de pisos turístics. Ara bé, insisteix que s'oposaran a l'ampliació de l'Aeroport i frenaran la B-40. 

  • 18:25

    Jéssica Albiach (Comuns) acusa el TS de no respectar l'Amnistia: "Puigdemont hauria de poder tornar"

     

    La presidenta dels Comuns en el Parlament, ha lamentat "la situació d'excepcionalitat i d'anomalia democràtica" per la decisió del Surpem de no respectar la llei d'Amnistia. Albiach ha denunciat les "ingerències polítiques sota una disfressa jurídica" i ha instat -les forces democràtiques del Parlament a treballar amb més força per la democratització i la regeneració de totes les institucions. "L'espectacle que estem vivint avui en aquest Parlament no el mereixen els catalans i les catalanes. Crec que és preocupant i crec que l'única cosa que genera és desafecció política", ha lamentat.

  • 17:50

    Mossos desactiven l'operatiu Gàbia, però mantenen controls esporàdics a la frontera

     

    Els Mossos d'Esquadra han desactivat a mitja tarda el dispositiu per a tractar de localitzar a l'expresident de la Generalitat.  
    Després d'una aturada, cap a les dues de la tarda, degut a qüestions "operatives", els Mossos han reprès els controls sobre les tres de la tarda, encara que ara ha estat ja desactivat, segons informen els Mossos d'Esquadra. No obstant això, els Mossos continuaran realitzant "controls esporàdics", especialment, en zona fronterera

  • 17:23

    Vox assegura que PSC i ERC "comparteixen full de ruta"

     

    El líder de Vox, Ignacio Garriga, ha assegurat que PSC i ERC "comparteixen full de ruta" i ha assenyalat que la investidura de Salvador Illa és "l'escenificació pública i final" d'un "gran acord". El diputat d'extrema dreta ha apuntat que els dos partits són "germans". Garriga també ha criticat l'acord de finançament "fruit de la insolidaritat". 

  • 17:00

    Vox presentarà denúncia contra els qui hagin ajudat a "encobrir" la fugida de Puigdemont



    El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha anunciat aquest dijous que el seu partit presentarà denúncia contra els qui hagin ajudat a "encobrir" la fugida de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont després de la seva efímera reaparició d'aquest matí a Barcelona.
     

  • 16:30

    La Mesa del Parlament rebutja per segon cop aturar el ple a petició de Junts després de reunir la Junta de Portaveus

     

     

     La formació de Puigdemont ja havia demanat suspendre el debat a les tres de la tarda pel dispositiu policial per detenir l'expresident, però l'òrgan amb majoria de PSC i ERC ho ha tombat. Quan s'ha reprès, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha fet una petició de reconsideració explicant que hi havia una ordre de detenció del secretari general de Junts, Jordi Turull, per haver ajudat a Puigdemont a fugir. 

  • 15:20

    Junts demana a la Mesa aturar el debat d'investidura d'Illa "fins que es normalitzi la situació".

     

     

    Junts ha demanat a la Mesa del Parlament aturar el debat d'investidura de Salvador Illa. El grup parlamentari ha registrat aquest dijous al migdia, durant el recés per dinar, allargar la suspensió de la sessió "fins que es normalitzi la situació".

    Així ho ha anunciat en roda de premsa la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, que ha denunciat que "activar l'operatiu Gàbia per detenir el president Puigdemont, un diputat electe, com si fos un terrorista, és gravíssim i inexplicable". També ha carregat contra la detenció d'un mosso que acompanyava Puigdemont. 

  • 14:09

    Suspenen temporalment el dispositiu "Gàbia" per localitzar a Puigdemont. 

     

     

    Els Mossos d’Esquadra retiren almenys temporalment controls de pas activats en el marc del dispositiu ‘Gàbia’ per localitzar i detenir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La policia catalana ha activat aquest dispositiu, amb controls en diverses sortides de Barcelona i Catalunya, per intentar localitzar a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a qui se l'ha perdut de vista després d'intervenir en un acte multitudinari en la capital catalana, a les portes del Parlament. 

  • 14:09

    Suspenen temporalment el dispositiu "Gàbia" per localitzar a Puigdemont. 

     

     

    Els Mossos d’Esquadra retiren almenys temporalment controls de pas activats en el marc del dispositiu ‘Gàbia’ per localitzar i detenir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La policia catalana ha activat aquest dispositiu, amb controls en diverses sortides de Barcelona i Catalunya, per intentar localitzar a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a qui se l'ha perdut de vista després d'intervenir en un acte multitudinari en la capital catalana, a les portes del Parlament. 

  • 14:05

    Els Mossos retiren almenys temporalment controls de l'operatiu ‘Gàbia’ per trobar a Puigdemont

     

    Les patrulles de Mossos que feien controls a vehicles a l’avinguda Meridiana sortint de Barcelona, a l’AP-2 a l’altura de Soses (Segrià) cap a l’Aragó i a l’AP-7 i la N-II per entrar a França s’han retirat, malgrat que en algun punt han deixat cons a la zona per si es reactiven més tard. 

  • 14:01

    Rull suspèn una hora i mitja el ple d'investidura com a recés per a esmorzar
     

    El president del Parlament, Josep Rull, ha suspès durant una hora i mitja el ple d'investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat aquest dijous, després del discurs del líder del PP en la Cambra, Alejandro Fernández, com a recés per a esmorzar.

    El debat d'investidura es reprendrà a les 15.30, després de la pausa per a menjar, amb el torn del líder de Vox en el Parlament, Ignacio Garriga, per a prosseguir amb les intervencions dels Comuns, CUP, Aliança Catalana i PSC.

     

  • 13:50

    El PPC acusa Illa de copiar el "processisme" i augura que el concert econòmic "no arribarà"

     

    El líder del PPC, Alejandro Fernández, ha acusat als socialistes sobre Puigdemont: "Són els responsables de l'humiliant esperpent que estem vivint". D'altra banda, Fernández ha acusat el PSC de voler "mantenir la poltrona". "No és resoldre el conflicte, és eternitzar-lo per viure d'ell", ha dit. Fernández ha instat el PSC a reformar la Constitució si la seva proposta és un estat confederal. El popular augura que el "concert econòmic no arribarà mai". "Si aconsegueixen recaptar tots els impostos l'escanyament de la gent serà històric", ha afegit. 

  • 13:26

    Jové (ERC) avisa al PSC que perdrà el seu suport si no compleixen el pacte: "No ens tremolarà el pols"

     

    El portaveu del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, ha avisat al PSC que perdrà el suport d'ERC si no compleixen el pacte: "No dubtin que no ens tremolarà el pols si no apliquen allò acordat". Jové ha alertat que ERC "sent desconfiança i distància amb el PSC". "Estem lluny. Molt lluny. Que ningú entengui aquest acord com un acord estratègic", ha dit, i ha demanat que no es compari el pacte actual amb l'aconseguit en 2003.

  • 13:02

    Detingut un mosso per ajudar a Puigdemont a fugir amb cotxe després del seu discurs a Barcelona



    Els Mossos d'Esquadra han detingut a un agent de la policia catalana acusat d'ajudar a fugir en un cotxe blanc a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La fugida s'hauria produït després d'intervenir a l'Arc de Triomf i quan l'atenció estava centrada en la comitiva que es dirigia cap a l'entrada del Parlament per participar al ple d'investidura. Els Mossos han ampliat a tota Catalunya l'operació Gabia. 

  • 12:40

    ERC acusa Junts d'esmicolar la majoria independentista

     

    El president del grup parlamentari dels republicans, Josep Maria Jové, ha carregat durament contra la "duríssima oposició" de Junts durant el darrer tram de la legislatura. Una posició que segons ERC ha “esmicolat” la històrica majoria independentista de 74 diputats i el 52% dels vots. Jové ha advertit que "avui no es tanca res". Ara bé, també ha reconegut que "som conscients de l'aritmètica parlamentària" a l'hora de defensar l'acord amb el PSC. 

  • 12:21

    JxCat denuncia el pacte PSC-ERC per a investir a Illa: "Catalunya s'autoimposa un 155"


    El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha denunciat aquest dijous amb duresa el pacte entre PSC i ERC per a investir al socialista Salvador Illa, amb el qual, segons ha afirmat, "Catalunya s'autoimposa un 155". Batet ha vaticinat, serà "un president espanyolista" al capdavant de "una Generalitat sucursalista", perquè "el seu projecte és Espanya".
    Illa estarà "supeditat als interessos del PSOE i de la Moncloa", ha augurat.  

  • 12:48

    Fonts policials asseguren que Carles Puigdemont ha fugit en un cotxe blanc. 

     

     

    Després de participar en l'acte en el passeig de Lluís Companys, una comitiva de diputats de Junts s'ha dirigit cap al Parlament, moment en què s'ha perdut el rastre de l'expresident Carles Puigdemont. Tot plegat, després del seu discurs davant de desenes de persones que s'han aplegat per rebre'l. 

     

     

  • 12:01

    En marxa el dispositiu "Gàbia" per localitzar a Puigdemont.

     

     

    Els Mossos tracten de localitzar l'expresident de la Generalitat fent controls a les sortides de Barcelona i controls a la Jonquera, després del seu discurs a Arc de Triomf davant una multitud que el rebia, se l'hagi perdut de vista. 

     

  • 11:50

    Junts espera que Puigdemont pugui exercir com a diputat abans que acabi el ple

     

    El ple d'investidura s'ha reprès amb la intervenció del president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, qui ha advertit que esperen que Carles Puigdemont "pugui exercir els seus drets com a diputat del Parlament abans que acabi el ple". Batet també ha "condemnat" les "càrregues policials" a un grup de manifestants que intentaven accedir al parc de la Ciutadella. 

  • 11:23

    Ignacio Garriga (Vox) avisa que no "toleraran" que Puigdemont entri al Parlament

     

    "No tolerarem que el delinqüent de Puigdemont entri al Parlament de Catalunya", ha reivindicat a la concentració amb desenes de persones contrària a l'expresident. Garriga ha criticat la "passivitat del govern" que ha demostrat "un cop més que arrossega l'orgull d'una pàtria per un interès personal".

  • 11:15

    Hazte Oír denunciarà Marlaska, Aragonès i el cap dels Mossos per "omissió del deure de perseguir delictes"

     

     

    Segons han apuntat en un missatge a 'X', l'equip legal d'aquesta organització no descarta activar "altres mesures" davant la no detenció de l'expresident Carles Puigdemont, que aquest matí ha tornat a Barcelona després de set anys d'exili. 

  • 10:45

    Josep Rull suspèn durant una hora el ple d'investidura

  • 10:32

    Salvador Illa es compromet a governar per tots: "No vinc a desmuntar res"

     

    Durant la seva intervenció, el candidat a la presidència de la Generalitat, ha posat en valor l'acord pel nou model de finançament amb ERC. "És un pas necessari pel nostre autogovern que no posa en risc el principi de la solidaritat", ha destacat. Illa ha exposat el seu programa de govern marcat, segons ha dit, pel seu compromís per governar per "tots els ciutadans".

    En aquest sentit, ha avançat que no té intenció de "desmuntar res" i que aprofitarà tot el que pugui dels governs precedents. Illa també s'ha compromès a "cosir amb trens Catalunya", a implementar el traspàs de Rodalies" i "corregir la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris". 

  • 10:25

    Els Mossos activen l’operatiu ‘Gàbia’ per localitzar Carles Puigdemont

     

    La policia catalana controla a la Jonquera tots els vehicles que van cap a França i les diferents vies de sortida de Barcelona. L’operatiu ‘Gàbia’ s'ha activat per localitzar i detenir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que ha desaparegut just després de fer un breu discurs al passeig Lluís Companys de Barcelona. 

  • 10:14

    Salvador Illa reclama l'aplicació de la llei d'amnistia

     

    El líder del PSC ha encetat el seu discurs davant el ple del Parlament reclamant la "restitució dels drets polítics a tots els ciutadans" i l'aplicació "àgil, ràpida i sense subterfugis" per aconseguir la "normalització plena" de Catalunya." de la llei d'amnistia. 

  • 10:12

    El vicepresident de la Mesa del Parlament David Pérez pateix una indisposició i delega el seu vot


    El vicepresident segon de la Mesa del Parlament, David Pérez, ha estat traslladat d'urgència a l'hospital per una indisposició i ha delegat el seu vot en el Ple d'investidura que se celebra en la Cambra. Segons ha informat PSC en un comunicat aquest dijous, el diputat "ja ha efectuat tots els tràmits necessaris per a delegar el seu vot" (en la diputada Alícia Romero, com ha anunciat a l'inici del ple el president del Parlament, Josep Rull).

  • 10:05

    Arrenca el ple d'investidura de Salvador Illa sense Carles Puigdemont a l'hemicicle

     

    El Parlament ha començat el ple que ha de servir per investir Salvador Illa nou president de la Generalitat, sense Carles Puigdemont dins de la Cambra. La sessió se celebra dins d'un Palau del Parlament blindat pels Mossos, que han tancat la majoria d'accessos al Parc de la Ciutadella per les mobilitzacions pel retorn de Carles Puigdemont, que en començar el ple no se sap on és, després de desaparèixer després de l'acte de benvinguda. S'espera que el ple duri unes set o vuit hores. El primer d'intervenir-hi és Illa, que no té límit de temps. 

  • 10:02

    Salvador Illa entra a l'hemicicle per participar al ple d'investidura

     

    La comitiva del PSC encapçalada per Salvador Illa entra a l'hemicicle per participar al ple d'investidura. Els diputats ja són a l'interior de la cambra. El president del Parlament, Josep Rull, també es disposa a donar inici del ple. 

  • 09:55

    Els Mossos dispersen amb gas un grup de manifestants que intentava accedir a la Ciutadella

     

     

    Un nombrós grup de manifestants s'han concentrat davant d'una de les portes d'accés al parc al carrer Pujades, on han arribat a tombar les tanques. Uns quants dels manifestants han pogut entrar uns pocs metres dins del parc, moment en el qual els agents han llençat gas pebre per dispersar-los i fer-los tornar a sortir de la Ciutadella.

  • 9:59

    L'advocat de Puigdemont i el seu amic Jami Matamala esperen davant del Parlament

     

    L'advocat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu amic íntim Jami Matamala estan davant del Parlament sobre les 9.50, minuts abans de l'hora prevista per al ple d'investidura de Salvador Illa (PSC), previst per les 10.

    Els expresidents Artur Mas i Quim Torra, junt amb la presidenta de Junts, Laura Borràs, i altres dirigents de Junts havien arribat poc abans al Parlament, després de recórrer la distància entre el lloc on ha pronunciat el discurs l'expresident Carles Puigdemont després del seu retorn.
     

  • 9:57

    Els dirigents de Junts arriben al Parlament sense Puigdemont. 

     

     

    L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha abandonat la comitiva que ha baixat pel Passeig Lluís Companys en direcció al Parlament. L'expresident, que ha tornat a Catalunya després de gairebé set anys a l'exili, ha desaparegut just després de fer el seu discurs al Passeig Lluís Companys davant de milers de persones. Mentrestant, el president del Parlament, Josep Rull, i els diputats de Junts,  ja es troben dins del recinte de la cambra catalana, que es prepara per començar el ple d'investidura de Salvador Illa.

  • 9:20

    La comitiva indepedentista es dirigeix a la porta del Parlament sense Carles Puigdemont

     

    Els manifestants que han participat en la rebuda de Carles Puigdemont s'han dirigit des de l'Arc de Triomf a les portes del parc de la Ciutadella. Al capdavant els principals dirigents de Junts, entre ells Laura Borras, Artur Mas o Xavier Trias. Els diputats de Junts han pogut accedir al parc per poder participar al ple que s'ha de celebrar a les 10 del matí. 

  • 9:07

    Puigdemont: "He vingut per recordar-los que encara som aquí"

     

    Carles Puigdemont ha reivindicant el seu retorn: "Avui he vingut aquí per a recordar-los que encara som aquí, perquè no tenim dret a denunciar".  Abans d'intentar accedir al Parc de la Ciutadella, blindat pels Mossos, el cap de files de Junts ha admès que "avui molts festejaran que sigui detingut", però ha fet una crida a "preparar noves oportunitats" després de la investidura d'Illa.

  • 8:55

    Puigdemont reapareix a Barcelona després de gairebé 7 anys

     

    Carles Puigdemont ha reaparegut aquest dijous al matí a l'Arc de Triomf de Barcelona després de 7 anys a l'estranger. L'expresident ha arribat a peu poc abans de les 9 del matí al passeig Lluís Companys per a la "rebuda institucional" organitzada per Junts i entitats independentistes, i també amb representants d'ERC, la CUP i del Govern de l'1-O. Un cop acabi l'acte, on s'hi han concentrat centenars de manifestants, la intenció del cap de files de Junts és intentar accedir al Parlament, acompanyat d'una comitiva d'uns 300 alcaldes, per a ser present al debat d'investidura de Salvador Illa.

  • 8:25

    Desenes de persones es concentren al passeig Lluís Companys de Barcelona per rebre Puigdemont. 

     

     

    Diverses entitats i partits independentistes fan una "rebuda institucional" a l'expresident. Des de les 8 hores del matí d'aquest dijous s'hi apleguen simpatitzants de les organitzacions convocants com l'ANC, Òmnium, l'AMI i el Consell de la República, així com Junts, ERC i la CUP, que hi donen suport.

    Aquesta mobilització es produeix poc abans i a pocs metres de distància de l'inici del ple del Parlament que ha d'investir Salvador Illa, que està previst per a les 10 del matí.

  • 08:10

    Junts demanarà la suspensió del ple d'investidura si detenen Puigdemont

     

    La possible detenció de l'expresident català amenaça a eclipsar la investidura de Salvador Illa. Almenys és el que proposa Junts per Catalunya. També ERC admet que segurament "serà necessari" ajornar la investidura, tot i que aposta per reprendre-la tan aviat com sigui possible. Un extrem al qual també se sumen els comuns. Fonts socialistes també assumeixen que el ple d'investidura no s'acabarà celebrant. 

  • 08:05

    Entitats i partits preparen una "rebuda institucional" a Carles Puigdemont

     

    L'acte previst per les nou del matí ha estat organitzat al passeig Lluís Companys de Barcelona, a pocs metres del Parlament. Entre les entitats que han convocat públicament l'acte hi ha l'ANC, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència i el Consell de la República. També ho ha fet Junts, mentre que fonts de la CUP i ERC han assegurat que donen suport a l'acte i també hi assistiran.

  • 08:00

    Els Mossos blinden el Parlament per evitar l'accés de Puigdemont al ple

     

    Els Mossos han decidit tancar tots els accessos del parc de la Ciutadella on se celebrarà a partir de les 10h el ple per investir Salvador Illa.  Un ple que estarà marcat per l'assistència de l'expresident Carles Puigdemont, sobre el qual pesa una ordre de detenció. En cas que siguin els Mossos d'Esquadra qui el detinguin, seria portat al jutjat de guàrdia de la Ciutat de la Justícia, que comunicaria la detenció al Tribunal Suprem. Es preveu que aquest n'ordeni el trasllat a Madrid després de prendre-li declaració.