Enlaces accesibilidad

El català Saúl Craviotto s'erigeix com l'esportista amb més medalles olímpiques d'Espanya

  • Arévalo, Cooper, Germade i Craviotto aconsegueixen el bronze al K4 500 m de piragüisme de París 2024
  • És la sisena medalla olímpica de Saúl Craviotto i es converteix en l'esportista olímpic espanyol més llorejat

Per
El català Saúl Craviotto s'erigeix com l'esportista amb més medalles olímpiques d'Espanya
D'esquerra a dreta, Germade, Craviotto, Arévalo i Cooper.

El piragüista lleidatà Saúl Craviotto ha aconseguit el bronze al K4 500 m juntament amb Carlos Arévalo, Marcus Cooper i Rodrigo Germade. Aquesta fita el converteix en l'esportista espanyol amb més medalles olímpiques, amb un total de sis, en superar al també piragüista David Cal, que en té 5. Repassem la història del català fins a esdevenir l'olímpic més llorejat de la història d'Espanya.

Català de naixement, asturià d'adopció

Craviotto va néixer a Lleida. Va ser la seva família, en concret el seu pare i el seu tiet, qui li van transmetre l'amor per la piragua, que compaginava amb la seva altra passió, el futbol. Amb quinze anys ja va decidir dedicar-se professionalment al piragüisme. Després de guanyar el seu primer Campionat d'Espanya, va establir-se al Centre d'Alt Rendiment de Madrid per complir el seu somni. Actualment viu a Gijón amb la seva dona i les seves dues filles, on a més exerceix de policia nacional.

Les 6 medalles olímpiques

Tot i que el de Lleida ha obtingut 7 medalles a Mundials, la primera va ser olímpica. Craviotto va començar a brillar als Jocs Olímpics de Beijing de 2008, amb la medalla d'or obtinguda al K2 500 m. Des de llavors, a totes les fites olímpiques ha assolit el metall. A Londres 2012, plata al K1 200 m; a Río 2016 fa història aconseguint dues medalles, una d'or al K2 200 m i el bronze al K1 200 m; a Tòquio 2020 guanya la plata al K4 500 m; i la darrera als Jocs de París 2024, bronze al K4 500 m. Sis medalles olímpiques que el converteixen en llegenda de l'esport espanyol.

Abanderat als Jocs Olímpics de Tòquio 2020

Craviotto va ser l'abanderat de l'expedició espanyola als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, juntament amb la nadadora badalonina Mireia Belmonte. En aquella època, tots dos tenien quatre medalles olímpiques als seus respectius palmaresos. A més, va ser la primera vegada a la història que l'Equip Olímpic Espanyol estava liderat per dos esportistes en una cerimònia d'inauguració d'Olimpíades. Aquesta fórmula mixta, on els representants de la delegació espanyola són un home i una dona, l'han mantingut a París 2024 amb la regatista Támara Echegoyen i el piragüista i company de Craviotto, Marcus Cooper.

Saúl Craviotto i Mireia Belmonte van ser els abanderats d'Espanya a Tòquio 2020.

La delegació espanyola a la cerimònia d'inauguració de Tòquio 2020.

'Medalla d'or' també a Masterchef

La millor manera d'aconseguir les coses és treballant

El català també és molt bo a la cuina. Ho va demostrar quan va guanyar el 'MasterChef Celebrity II'. Va fer-se amb 'l'or' del talent culinari, amb un menú format per tres plats que ell mateix va dissenyar en una final disputada contra la humorista Sílvia Abril. Només va necessitar deu setmanes al programa per ser capaç de replicar plats amb estrella Michelín. Tot es deu al fet que va traslladar als fogons la dedicació i l'esforç que aplica al piragüisme, perquè com ell mateix va dir, l'esport li ha ensenyat una lliçó molt valuosa: "La millor manera d'aconseguir les coses és treballant".

Saúl Craviotto, campió de 'MasterChef Celebrity' 2

Saúl Craviotto amb el títol de campió de 'MasterChef Celebrity' 2.