Enlaces accesibilidad

Perill extrem d'incendi a 10 comarques catalanes

  • 70 municipis han activat el nivell 4 del Pla Alfa
  • 125 municipis catalans d’un total de 17 comarques també estaran en nivell 3, per perill molt alt d’incendi forestal

Per
Es restringeixen els accessos a tres espais naturals: Montsant, Baronia de Rialb i Ribera Salada
Es restringeixen els accessos a tres espais naturals: Montsant, Baronia de Rialb i Ribera Salada ACN

10 comarques catalanes es troben en un episodi d'elevat perill d'incendi forestal per aquest cap de setmana. Amb les altes temperatures s'activa el nivell 4 del Pla Alfa. El risc serà especialment elevat a les Garrigues, a la Noguera i al Priorat. A banda de l’activació del nivell 4 del pla Alfa, 125 municipis catalans d’un total de 17 comarques també estaran en nivell 3, per perill molt alt d’incendi forestal.

Els Bombers de la Generalitat preveuen reforçar els seus dispositius i restringiran també els accessos a tres espais naturals: Montsant, Baronia de Rialb i Ribera Salada. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu una situació de calor intensa sobretot a les comarques de Ponent i a l'Empordà. No es preveu onada de calor, però sí temperatures molt elevades.

Mapa del risc d'incendi a Catalunya

Mapa del risc d'incendi a Catalunya

Precaució en zones boscoses

Protecció Civil demana precaució a la ciutadana, sobretot a les zones boscoses. En el cas de risc d'incendi extrem, el pla Infocat estableix la suspensió, limitació o condicionament d'activitats a l'entorn d'espais naturals de caràcter forestal en els territoris afectats pel nivell 4, quan aquestes activitats puguin comportar una dificultat per protegir persones.

Concretament, les activitats de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com activitats esportives que es desenvolupin en espais naturals de caràcter forestal quedaran suspeses si no es poden realitzar en nuclis habitats o poblacions. Tanmateix, les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius en espais naturals de caràcter forestal es desenvoluparan a l'interior de les edificacions o al seu entorn immediat, sempre que disposin de les mesures de prevenció d'incendis forestals establertes per normativa.

L'entrada a zones forestals en vehicle quedarà restringit de forma total o pràcticament en determinats horaris o tipologia d'activitats.

Previsió meteorològica

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que es preveu calor intensa tant diürna com nocturna els pròxims dies però sense arribar a valors tan elevats com l'onada de calor de finals de juliol. Les zones amb les temperatures més elevades de dia es preveuen demà a Ponent, i de nit a tot el litoral i prelitoral central i comarques de l’interior de Lleida.

En referència a la previsió de perill d'incendi forestal, entre dissabte dia 10 i diumenge dia 11, es preveu que al Sud la temperatura sigui molt elevada i la humitat relativa baixa. Aquests factors, més la irregular recuperació nocturna que afectarà la meitat oest del país, excloent litoral i Pirineu, implica un increment del perill amb puntualment perill extrem.

D’altra banda, la quasi total finalització de la sega a les comarques de Ponent facilita considerar-les com a zones d’afectació parcial. Així, les comarques d’afectació principal de perill d’incendi seran: Garrigues, Noguera, Priorat, Solsonès i Terra Alta. I les afectades parcialment: Alt Camp, Alt Urgell, Anoia, Conca de Barberà, Pallars Jussà, Ribera d’Ebre, Segarra, Segrià i Urgell.

Incendi forestal d'Artesa de Segre

Els Bombers de la Generalitat donen per estabilitzat l'incendi forestal d'Artesa de Segre, a la Noguera. El foc, que va cremar des de divendres, ha afectat unes 68 hectàrees, majoritàriament de vegetació forestal, segons el balanç provisional del cos d'Agents Rurals.

L'incendi va provocar el confinament preventiu dels nuclis de Boada, Tórrec i Lluçars, al terme municipal de Vilanova de Meià, i el de Montargull, a Artesa de Segre, que a hores d'ara, gràcies a la bona evolució de les flames, ja està aixecat. Al llarg de la matinada han treballat a la zona fins a 79 dotacions terrestres dels Bombers, a l'espera de la incorporació dels mitjans aeris.