Enlaces accesibilidad

Salvador Illa pren possessió com a nou president de la Generalitat

  • El nou president de la Generalitat es mostra conciliador i destaca la seva voluntat "d'unir i servir"
  • La vicepresidenta Montero i els ministres Bolaños, Hereu, Urtasun i Morant assisteixen a l'acte al Saló Sant Jordi

Per
Acte de presa de possessió de Salvador Illa com a president de la Generalitat

El 133 president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha pres formalment possessió del seu càrrec durant un acte al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

"Prometo per la meva consciència i pel meu honor complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat de Catalunya, amb fidelitat al rei, a la Constitució, a l'Estatut d'Autonomia i a les institucions nacionals de Catalunya", ha proclamat Illa.

El president del Parlament, Josep Rull, ha estat l'encarregat d'obrir l'acte en llegir el reial decret de nomenament d'Illa. Posteriorment, el president sortint, Pere Aragonès, li ha imposat la medalla del càrrec. L'acte s'ha tancat amb un discurs ja com a president.

Unir i servir

La presa de possessió ha estat un acte breu, d'uns vint minuts, però solemne. El seu discurs ha estat conciliador. S'ha compromès a "unir" als catalans, respectant la seva pluralitat i diversitat, davant l'avanç de "plantejaments divisius, demagògics i populistes" que posen en risc la convivència i la "unitat civil" de Catalunya.

Illa ha recordat tots els presidents que l'han precedit. Ha assegurat que té voluntat de "governar per a tots" i que els eixos principals de la seva presidència seran els de "unir i servir" als catalans, amb l'objectiu de portar "la màxima llibertat, la màxima prosperitat i la màxima igualtat possible als catalans".

Solidaritat

El nou president de la Generalitat ha destacat que "Catalunya és solidària" i ha subratllat que "la defensa de la llengua, la cultura i la terra no és mai contra ningú". També ha dit que Aragonès ha mostrat una "responsabilitat exemplar" per a fer el traspàs de funcions de la millor manera possible, alguna cosa que, al seu judici, reflecteix que la institució de la presidència està per sobre dels mandats limitats en el temps que exerceixi cada president.

"Assumeixo il·lusionat i honrat aquesta responsabilitat, i també amb la humilitat de qui vol ser després d'avui el primer servidor públic de Catalunya", ha reiterat, i ha afegit que assumeix les seves funcions com a continuació de tots els anteriors presidents catalans, citant un en un a Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artus Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès.

Presència destacada de ministres

Entre els 400 assistents a la presa de possessió, hi havia la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.

Montero ha expressat que el PSOE "secunda i avala" l'acord pactat entre PSC i ERC per a investir al socialista Salvador Illa al capdavant de la Generalitat, i ha defensat arribar a acords en el Congrés per a aplicar els seus continguts. La vicepresidenta primera del Govern ha definit la investidura com a "modèlica" i ha destacat la seva aposta pel "diàleg i la convivència".

A banda del president sortint, Pere Aragonès i els consellers encara en funcions de la Generalitat, també han assistit a l'acte el president Montilla i els presidents nacionalistes, Jordi Pujol, Artur Mas i Quim Torra, que han estat escridassats a l'entrada.

Confecció del seu nou govern

La intenció de Salvador Illa és de donar a conèixer la conformació del seu Executiu durant aquest mateix cap de setmana, perquè pugui prendre possessió dilluns i pugui celebrar la primera reunió de govern dimarts mateix.

Se sap que l'actual gerent de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Dalmau, serà el conseller de Presidència; l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) i portaveu del PSC, Núria Parlon, assumirà la conselleria d'Interior; el coordinador general de la Diputació de Barcelona, Javier Millamayor, serà secretari del Govern, i l'alcalde d'Esparreguera (Barcelona), Eduard Rivas, cap de gabinet d'Illa.

Traspàs de carpetes a la Generalitat

El nou president de la Generalitat ja ha fet formalment el traspàs de carpetes amb el seu antecessor, Pere Aragonès, en una reunió que va durar dues hores. I

En la reunió, Aragonès ha recalcat la voluntat de donar continuïtat a la defensa i el prestigi de la Presidència, per la qual cosa ha volgut realitzar "un bon traspàs" perquè el nou Govern pugui treballar per a la ciutadania en les millors condicions des del primer dia.