Alícia Romero pilotarà el camí cap al nou sistema de finançament
- L'actual número dos de Salvador Illa serà la nova consellera d'Economia i Hisenda
- La reforma del sistema de finançament i la confecció dels Pressupostos són les dues principals carpetes
Alícia Romero serà la nova consellera d'Economia i Hisenda. La fins ara portaveu del grup parlamentari dels Socialistes i Units per Avançar, que va ser la número dos de Salvador Illa a les eleccions del passat 12 de maig, assumirà el càrrec un cop hagi estat nomenada aquesta setmana.
Al capdavant del Departament, Romero haurà de fer front, sobretot, a la reforma del sistema de finançament de Catalunya oberta arran de l'acord d'investidura del PSC amb ERC. També serà l'encarregada d'elaborar els pressupostos de la Generalitat.
Aquest dilluns mateix la seva predecessora al càrrec, Natàlia Mas, ha fet l'acte formal de traspàs de la conselleria entregant-li les diferents carpetes amb la informació del Departament.
“🏛️ Natàlia Mas i Alícia Romero fan el traspàs formal de la conselleria d'Economia i Finances | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) August 12, 2024
➕ Info: https://t.co/uFkSsQnM3l pic.twitter.com/GpxF4Vo5Gl“
Experiència negociadora
Romero ja ha estat implicada en les negociacions per a la investidura de Salvador Illa, en un equip encapçalat per Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona. Durant la darrera legislatura també ha estat la responsable de negociar amb el Govern els pressupostos de la Generalitat, als que els socialistes van acabar donant suport el 2023.
La diputada socialista també va formar part de la delegació socialista que el 6 de juny va desplaçar-se fins a Ginebra (Suïssa) per a reunir-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira. També va participar en les trobades posteriors.
El nou model de finançament
L'acord d'investidura acordat entre el PSC i ERC preveu que la Generalitat gestionarà, recaptarà, liquidarà i inspeccionarà tots els impostos. A més assegura que durant el primer semestre del 2025 s'haurà d'haver dissenyat el nou model en una comissió bilateral. Aquesta gestió hauria d'anar a càrrec de l'Agència Tributària de Catalunya, tret dels que tenen naturalesa local.
Aquest nou sistema de finançament per a Catalunya podria suposar un transvasament anual d'entre 6.600 i 13.200 euros a la hisenda catalana, segons ha publicat aquest dimarts la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada. Això suposaria elevar el finançament homogeni de la Generalitat entre un 25% i un 50%.
A diferència del concert econòmic basc, el nou model també preveu una aportació a les despeses de l'administració central i una segona aportació a la solidaritat amb la resta de CCAA. Per últim, el pacte deixa clar que les balances fiscals després de les aportacions de Catalunya han de complir el principi de transparència i, a diferència del que passa actualment, vinculades al compliment de l'ordinalitat.