Enlaces accesibilidad

La crisi dels Mossos i el finançament marquen la primera reunió del Govern

  • Salvador Illa i Núria Parlon visitaran aquest dimecres la seu dels Mossos per mostrar el suport a la policia catalana
  • La Generalitat crea un comissionat de barris i ratifica Pere Macias pel traspàs de Rodalies

Por
Salvador Illa presideix la reunió del seu executiu a la Generalitat
Salvador Illa presideix la reunió del seu executiu a la Generalitat

La crisi oberta en el si d'Interior pel fracàs en el dispositiu per detenir Carles Puigdemont i l'acord del nou model de finançament s'han erigit en els protagonistes de la primera reunió de l'executiu de Salvador Illa.

Crisi a Interior

La nova portaveu, Sílvia Paneque, ha hagut d'esquivar les preguntes insistents dels periodistes sobre la primera qüestió. Aquest mateix dimarts ha transcendit l'informe de resposta dels Mossos a la petició d'explicacions cursada pel jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena.

Salvador Illa estrena el seu primer executiu | Ferran Cuixart

Paneque s'ha limitat a dir que "la causa està judicialitzada" i que la nova consellera Núria Parlon acompanyarà Salvador Illa en la seva visita aquest dimecres la seu dels Mossos per mostrar el seu suport al cos policial.

L'Informe en qüestió ratifica que els Mossos no van requerir el suport de la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil. Concretament, el Ministeri de l'Interior ha informat que va oferir cooperació als Mossos "sense que fossin requerits tals suports més enllà dels habituals".

A banda, també s'aclareix que els dispositius de control establerts per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la frontera amb França "no es va detectar en cap moment" a l'expresident català Carles Puigdemont.

Nou model de finançament

L'altre centre d'atenció passa pel compliment de l'acord sobre el nou model de finançament de Catalunya pactat amb ERC. Aquí sí que Peneque ha deixat clar el compromís del govern per donar "compliment" a l'acordat.

Ara bé, també ha deixat clar que el nou model no es farà en perjudici dels interessos de les altres CCAA i ha rebutjat referir-se com a "concert econòmic" advertint que "no és una qüestió de noms".

Nou comissionat de barris 

La Generalitat ha aprovat crear un comissionat de barris que dirigirà l'exsenador i exregidor del PSC a Barcelona, Carles Martí, amb l'objectiu d'abordar la Llei de Barris i coordinar l'acció de govern amb les administracions municipals en àrees com la seguretat, habitatge i serveis públics. La nova portaveu del Govern ha situat precisament  l'habitatge com una "prioritat absoluta" de l'executiu. En aquest sentit, ha advertit que l'actual parc immobiliari és un dels objectius per adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.

D'altra banda, el Govern també ha ratificat com a comissionat pel traspàs de Rodalies a l'exconseller de Política Territorial, Pere Macias, per "la bona feina feta durant aquests darrers mesos".

Reunió a Poblet

El president de la Generalitat reunirà els seus 16 consellers al setembre en el Monestir de Poblet. Una trobada que servirà per a posar en comú els seus respectius plans de treball i fixar el "full de ruta" del Govern per als pròxims anys.

El president ja ha començat a citar d'un en un als seus consellers, per a encarregar-los a cadascun un "pla de treball estratègic" per als seus departaments, en el qual hauran de fixar "les prioritats i les línies estratègiques a treballar en els pròxims anys".