Enlaces accesibilidad

S'ha mort Miguel Milá, dissenyador de llums mítics i objectes pràctics i quotidians

  • Miguel Milá va dedicar-se al disseny preindustrial amb molt d'èxit: són molt coneguts els seus llums i cadires, de traçat senzill
  • Recuperem, de l'Arxiu de TVE Catalunya una entrevista inèdita en què ens va ensenyar com va crear un dels seus objectes més venuts

Per
S'ha mort Miguel Milá, dissenyador de llums mítics i objectes pràctics i quotidians
S'ha mort Miguel Milá, dissenyador de llums mítics i objectes pràctics i quotidians

Miguel Milá ha mort als 93 anys. La seva carrera com a dissenyador ha estat lloada aquí i l'estranger, com a visionari de creacions gairebé futuristes, perquè des de mitjan segle passat unien clarament dues premies: ser objectes senzills i útils per al dia a duia. Ha estat un membre destacat de la generació dels pioners del disseny dels anys 50.

Milá pertanyia, per part de pare, a la família aristòcrata que va ser propietària de la Pedrera, i per part de mare, era descendent de l'arquitecte modernista Sagnier. En l'entrevista inèdita, de la que només se'n van emetre uns segons, i que oferim a continuació, rep l'equip de TVE Catalunya a la sala de casa seva. Per descomptat, hi trobem un llum TMC, un dels més venuts de la seva carrera.

Entrevista inèdita per reivindicar l'artesania

Considerava clàssics els seus objectes? Què és hi buscava en crear-los? Milà explica el que sentia durant el procés creatiu i pel valor que donava a l'estètica i l'artesania.

Entrevista al dissenyador industrial Miguel Milá

Després de l'entrevista, Milá explica a la periodista Sandra Sangermán, mentre munta i desmunta el seu llum, el que resumeix el seu pensament com a dissenyador: si és fàcil de desmuntar, és pràctic i ho pots dur a tot arreu.

Miguel Milá ens ensenya el seu llum TMC

El documental: Miguel Milá, dissenyador industrial i interiorista

Aquest treball ens mostra el creador i la seva obra d’una manera planera i senzilla. Milá representa com ningú el disseny fet a Espanya en les últimes dècades. Alguns dels seus mobles i làmpades s’han convertit en autèntics clàssics.

Ell mateix explica les seves peces més emblemàtiques i populars i on les fa amb més comoditat: al garatge de casa, que ha modificat com a taller. També intervenen altres especialistes que ens parlen d'aquest dissenyador icònic: André Ricard, dissenyador industrial, Juli Capella, arquitecte, Federico Correa, arquitecte, Fernando Amat, que va ser propietari de Vinçon, Isabel López, interiorista, o Marta Feduchi, estilista i directora d’art.

Milá, al programa de disseny Helvètica

Òscar Dalmau va entrevistar Miguel Milá al capítol dedicat a la relació entre disseny i llum al programa Helvètica. Aquest espai dedicat a les diferents versions del disseny, que Dalmau va presentar amb Flora Saura a TVE Catalunya, ens va descobrir l'autor de molts llums que fa més de tres dècades que es venen, i molt bé, a les botigues d'il·luminació. També entre el públic jove.

Crear objectes pràctics i ser fundador del Foment de les Arts Decoratives ha fet que a Miguel Milá se'l definieixi com a un dels pares del disseny català.