Medical Kit, quan l'hospital ve a casa teva
- Les Terres de l’Ebre compten amb Medical Kit, un sistema que mitjançant les noves tecnologies permet fer proves hospitalàries a casa dels pacients
- Norman López, el millor streamer català de 2024
Les noves tecnologies són una eina molt útil a diversos àmbits i el de la salut no és una excepció. En Router es desplaça fins a les Terres de l’Ebre per saber més sobre Medical Kit, una iniciativa que permet que els pacients siguin atesos a casa com si anessin a l’hospital. Thais Villas acompanya una metgessa en un d’aquests serveis d’atenció domiciliària que tant estan ajudant.
Què és Medical Kit?
Medical Kit és un projecte que es porta a terme des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i que consisteix a “dotar als professionals d’uns elements per poder fer diagnòstic a domicili quan van a casa dels pacients”, tal com explica una de les seves responsables, Núria Abdón. És a dir, els aparells que es troben en un hospital però en versió de butxaca.
“Els metges porten dispositius mòbils connectats a una maleta que els dona connectivitat 5G. Així, la informació es comparteix amb tots els centres de salut. D’aquesta manera, es pot fer el seguiment del pacient sense que vagi al centre sanitari i també fer derivacions directes o dur a terme tractaments”, detalla.
Un projecte pioner a les Terres de l’Ebre
Abdón comenta la raó per la qual el Medical Kit ha començat a implementar-se a la zona de les Terres de l’Ebre: “Per la seva idiosincràsia. La seva població és d’àmbit rural i dispers. Així podem valorar els diferents graus de connectivitat per veure com les operadores funcionen a les diferents àrees i veure com implementar aquesta solució”.
El cas real de la Germina
En un servei d'atenció domiciliària, sempre es desplacen un doctor o doctora juntament amb un infermer o infermera. Thais Villas acompanya la doctora a visitar una pacient que pateix de còlics i dolor abdominal. Per fer la seva tasca, porta un ecògraf portàtil amb una sonda que va connectat a una tauleta per Bluetooth. D’aquesta manera es fa l’ecografia i es bolca directament al ECAP, que és el programa que es fa servir.
La metgessa també duu els aparells necessaris per realitzar un electrocardiograma a domicili i en temps real. Dins la motxilla digital que fan servir hi ha un router que no necessita connexió a casa del pacient, sinó que es connecta de forma autònoma.
A En Router, l’equip de sanitaris, juntament amb la Thais, arriba a casa de la Germina per saber per què té dolors lumbars i mal de panxa. Li prenen les constants i li fan una ecografia de ronyó in situ. La pacient, tal com explica al programa, està molt satisfeta amb aquest servei que li permet controlar la seva salut i ser atesa en el seu domicili gràcies a una aplicació.