Enlaces accesibilidad

Dagoll Dagom, la companyia valenta que ens ha emocionat durant 50 anys

  • Dagoll Dagom és història del teatre català, un munt de talent i enginy que omple l'escena d'emocions i les transmet al públic
  • Mira aquí completes les obres i musicals de la companyia on s'han consagrat directors, músics i grans actors catalans i que torna de nou amb Mar i Cel

Per
Dagoll Dagom, un itinerari de teatre de cinc dècades d'èxits
Dagoll Dagom, un itinerari de teatre de cinc dècades d'èxits

Dagoll Dagom ha escrit una de les millors pàgines de la història del teatre català, amb espectacles basats o no en clàssics, musicals o no, sempre creats com a col·lectiu, pensants i viscuts perquè el públic els faci seus. Planter de grans actors, n'han estat directors Anna Rosa Cisquella, Miquel Periel i Joan Lluís Bozzo. Fa un parell d'anys han anunciat que possiblement la representació de Mar i Cel, aquest 2024, posarà punt final a mig segle d'una aventura valenta: viure de fer teatre.

Dagoll Dagom: l'Arxiu de TVE Catalunya n'és testimoni

Per conèixer millor la companyia, un reportatge del Comarques, un dia amb la companyia de teatre, per veure l'evolució i els assajos abans de la representació.

Nocturn per acordió és una obra de teatre que TVE Catalunya va enregistrar i emetre el 1977, a l'espai Taller de Comèdies, dirigida per Dagoll Dagom i basada en poemes de Joan Salvat Papasseit, els més senzills i més coneguts. La música és de Ramon Muntaner, Quico Romeu, Lisard Paz, Lluís Llach i Rafael Subirachs, i les cançons, interpretades per Muntaner, Lisard i Marina Rossell.

El 1994, la companyia participa en la iniciativa Ulls que hi senten: el grup de teatre Sarau, format per actors cecs o deficients visuals, Catalunya amb l'obra Glups de Dagoll Dagom. Els actors i també Joan Lluís Bozzo i Anna Rosa Cisquella, ens en van parlar a Giravolt.

Els directors d'una companyia col·lectiva

La companyia va ser fundada per Anna Rosa Cisquella, Joan Lluís Bozzo i Miquel Periel. Cisquella ens va presentar a Punts de vista un nou projecte, Bye, Bye Monstre, un musical infantil que va guanyar el Premi Butaca a millor espectacle familiar.

Punts de vista - Anna Rosa Cisquella, directora de la companyia Dagoll Dagom

Joan Lluís Bozzo va ser al Gent de Paraula i es va plànyer que hi hagi tan pocs musicals de creació pròpia a Catalunya, i de què les institucions públiques no s’arrisquin a produir-ne.

L'inici d'una història de vocació pel teatre

Els primers assajos de la companyia es van fer d'amagat a una parròquia del carrer Villarroel de Barcelona. I va ser aquella la llavor per a guanyar pel teatre català actors i actrius de primer ordre: Mercè Arànega, Nina, Loll Bertran, Pep Cruz, Jordi Estadella, Elena Gadel, Angels Gonyalons, Montse Guallar, Ivan Labanda, Gisela LladóFrancesc Orella, Mon Plans, Mar Targarona, Carme Sansa o Pepe Rubianes, de qui guardem la primera actuació a televisió, a TVE, i amb Dagoll Dagom.

Primeres imatges de Rubianes a TVE

Antaviana, l'èxit de l'humor

L'obra Antaviana uneix dos grans noms de la cultura catalana: Dagoll Dagom i Pere Calders. I encara un altre: Sisa, que va compondre les melodies d'aquesta obra de teatre musical. A RTVE Play podeu veure l'explicació que l'escriptor Pere Calders fa del que és per a ell l'humor. Dagoll Dagom la va estrenar el 1978 i va ser un gran éxit.

El 1981 arriba La Nit de Sant Joan: un gran repte després de la gran acollida del públic a Antaviana. Però aquest musical també se'nb surt, basadsa en  el món màgic de les fogueres de la nit més llarga de l'any.

Glups! Quina manera de gaudir! És 1983 i Dagoll Dagom es referma en la seva via pel teatre musical gràcies a Joan Vives, que més endavant també compondrà grans títols de la companyia com El Mikado, T'odio amor meu o Els Pirates.

L'any 2011 és el moment de Cop de Rock, el musical de Dagoll Dagom per gaudir del rock català dels anys 90 i que es va poder veure, entre altres, al teatre Poliorama.

Continuarà - Cop de Rock de Dagoll Dagom

Mar i cel, l'emoció que no s'acaba des del 1987

L'obra de teatre Mar i Cel va ser escrita per Àngel Guimerà el 1888. Cent anys després, el vaixell torna a solcar la Mediterrània gràcies a Dagoll Dagom. L'acció se situa a la primera meitat del segle VXII, i explica l'amor impossible entre una noia cristiana, raptada pels pirates, i un d'ells, un jove musulmà.

El 1992 arriba l'estrena de Flor de Nit, un homenatge al Paral·lel de la Barcelona dels anys vint. El 1997, Els pirates, Boscos endins el 2007 i la caricatura La Família irreal, el 2012. Scaramouche serà un dels grans triomfs de Dagoll Dagom per al públic infantil, representada per primer cop el 2016.

El 2023, la companyia estrena L'Alegria que passa, un altre musical basat en l'obra del mateix nom de Santiago Rusiñol. Un clàssic de la literatura catalana que esdevé contemporani gràcies a la dansa, la música i el teatre. Així ens ho van explicar Andreu Gallén, director musical, i Mariona Castillo, actriu.

De Boca a Orella - 'L'alegria que passa' de Dagoll Dagom. Escolta ara.

Sens dubte, mantenir cinc dècades de projectes teatrals, i fer carrera de la professió, són fets pels quals Dagoll Dagom s'ha ben guanyat que tota la platea els dediqui una bona ovació, i de les llargues!