Enlaces accesibilidad

Desarticulen una banda que assaltava altres grups criminals simulant ser policies

  • Els Mossos i la Policia Nacional ha detingut sis persones
  • Se'ls imputen cinc fets delictius, entre ells robatori amb violència i intimidació

Per
Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional desarticulen una organització criminal que es feia passar per policies
Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional desarticulen una organització criminal que es feia passar per policies

Una banda que robava altres grups criminals a Catalunya fent-se passar per policies. Sembla un argument de propi d'una pel·lícula, però és el que ha acabat desarticulant una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional a Barcelona realitzada entre el 16 de juliol i el 2 d'agost. El balanç és de sis detinguts, quatre d'ells es troben a la presó. Un d'ells, el líder de la banda, era un policia expulsat del cos.

Sis detinguts

El grup criminal desarticulat que perpetrava robatoris violents amb armes de foc a altres organitzacions criminals, en els quals simulaven ser policies. Als sis arrestats els imputen cinc fets delictius, entre ells, el robatori amb violència i intimidació ocorregut el mes de maig passat a Tortosa, en el qual la víctima va resultar ferida per dos impactes d'arma de foc.

En aquest succés de Tortosa, la policia ja va detenir a dues persones, que se sumen a les sis que han estat arrestades ara. Els detinguts són cinc homes i una dona, d'edats compreses entre els 35 i els 49 anys, i estan acusats dels delictes de robatoris amb violència i intimidació, lesions i robatori o furt d'ús de vehicle.

La investigació

La investigació conjunta entre tots dos cossos policials es va posar en marxa arran de l'assalt violent que va patir una persona el 8 de juny de 2023 a Cornellà de Llobregat. Tres desconeguts van abordar a la víctima en aquest municipi fent-se passar per policies.

Després de traslladar-la fins a Barcelona, li van robar diners en efectiu i una elevada quantitat de paquets de tabac que portava en el seu vehicle. Cinc mesos després, concretament el 14 de novembre de l'any passat, els falsos policies van tornar a actuar, en aquest cas a Cerdanyola del Vallès.

La finalitat d'aquest nou assalt, amb l'ajuda de la dona detinguda, va ser obtenir la major quantitat d'informació possible entorn d'un altre objectiu d'interès d'aquest grup. Els investigadors van constatar que els delinqüents es desplaçaven en vehicles de lloguer amb matrícules corresponents a la pròpia Policia Nacional.

El robatori de Tortosa

Un dels casos més greus que s'atribueix a la banda és el robatori amb violència i intimidació en un xalet de Tortosa, en el qual el seu propietari va resultar ferit de bala. Els Mossos van detenir llavors a dos homes de 31 i 40 anys, mentre que altres tres més van aconseguir fugir.

Els detinguts constituïen un grup criminal organitzat, liderat per un agent de policia expulsat des de fa anys del cos, en el qual els seus integrants es distribuïen les tasques de selecció i vigilàncies d'objectius, la utilització de plaques de matrícules doblegades i l'execució material del robatori.

Es feien passar per policies

Durant els assalts, empraven una arma de foc i es feien passar per policies, i, sent coneixedors de l'activitat delictiva de les seves víctimes, pressuposaven que difícilment denunciarien els fets i per no poder justificar l'origen dels diners o la procedència dels efectes sostrets.

Com a resultat de les entrades i registres, els agents van intervenir 40.185 euros, armilles policials d'alta visibilitat, un equip emissor de senyals acústics policials, equips de transmissió de ràdio portàtils, matrícules falsificades, cablejat i llums per a modificar vehicles i donar-los aparença policial, divises i plaques de policia i abalises GPS, entre altres.