Enlaces accesibilidad

El veïnat de Gràcia celebra la Festa Major aliè a la suspensió de les activitats de cultura popular

  • El conflicte entre les colles i l'Ajuntament s'enquista i les entitats veuen poc probable poder fer enguany cercaviles i correfocs
  • Una nit "tranquil·la" sense concerts massius i l'endarreriment de la data de l'entrega de premis són les novetats d'aquesta edició

Per
Els premis als espais més ben guarnits de la Festa Major de Gràcia es donaran a conèixer el dilluns 19 d'agost
Els premis als espais més ben guarnits de la Festa Major de Gràcia es donaran a conèixer el dilluns 19 d'agost

Milers de persones ja han passejat pels carrers del barri de Gràcia de Barcelona, que fins al 21 d'agost celebra la seva festa major. Una celebració que enguany s'ha vist enterbolida pel conflicte entre colles que ha provocat la suspensió de la majoria d'activitats de cultura popular. A aquesta polèmica s'hi afegeix el malestar creixent dels veïns que des de fa una pila d'anys denuncien els efectes perniciosos de la massificació i la pèrdua de l'esperit tradicional i originari de la festa.

Els responsables de la Festa Major de Gràcia 2024 són conscients que el barri "no pot assumir tanta gent" i per aquest motiu enguany s'han pres dues mesures: d'una banda, la reserva de la nit del 18 d'agost per a activitats "més veïnals", com ara sopars de germanor o cinema a la fresca, i de l'altra, el canvi de data del lliurament de premis del concurs de guarniment dels carrers, que s'endarrereix al dilluns 19 d'agost.

El conflicte amb les colles de cultura popular no desllueix les festes de Gràcia | MÍRIAM ANDREU

Novetats per evitar la massificació

Una de les grans novetat de l'edició d'enguany és la instauració d'una "nit tranquil·la", la del diumenge 18 d'agost. Aquesta iniciativa busca mitigar l'impacte del soroll i millorar l'experiència per als veïns. Encara que no hi haurà silenci complet, els organitzadors confien que el volum es reduirà significativament, i es programaran activitats veïnals com un sopar de germanor i cinema a la fresca. L'objectiu és fomentar la participació de tots els veïns en les festes, inclosos aquells que normalment no es vinculen amb les celebracions.

Els veins del carrer Verdi han volgut convertir la via pública en un envelat per denunciar el model de festa actual i recordar com era la festa fa unes dècades, quan estava gairebé de forma exclusiva reservada al gaudi dels veïns del barri i altres residents de Barcelona. En canvi, avui diuen la presència constant de turistes, sobretot a les celebracions nocturnes, ha acabat amb l'esperit de la celebració.

Les festes de Gràcia arrenquen pendents de la pluja i la massificació

Precisament, per evitar la massificació, els premis als espais més ben guarnits no se sabran fins a la recta final de les festes. Serà el dilluns 19 d'agost quan es revelarà el nom dels carrers, places i balconades guardonats. D'aquesta manera, es pretén evitar l'efecte crida que provocaven els premis en els primers dies de la festa, sobretot el cap de setmana, i l'acumulació de visitants als indrets premiats.

Aquest any 2024 hi ha un total de 23 carrers i places guarnits pels veïns que participen en el tradicional concurs amb les següents temàtiques:

  • Carrer de Berga: ‘El fons del mar’. Un passeig pel fons marí
  • Carrer de Ciudad Real: ‘Escola republicana’. Un homenatge a les escoles i els bibliobús que van funcionar durant la República.
  • Carrer de Fraternitat de Baix: ‘Papiroflèxia’. Formes orgàniques i geomètriques segueixen la tècnica del treball del paper.
  • Carrer de Fraternitat de Dalt: ‘Arcade FraternGame’. Un viatge als videojocs dels 80 i 90.
  • Carrer de Jesús: ‘Discodèlia’. Una discoteca en èpoques de psicodèlia.
  • Carrer de Joan Blanques de Baix: ‘Sant Medir a l’agost’. Un homenatge a l’altra festa gran de Gràcia.
  • Carrer de Joan Blanques de Baix de Tot: ‘Holanda JBdbDt’. Un passeig pel paisatge holandès.
  • Carrer de La Perla: ‘Perla Ville’. Un reivindicatiu poblat del Far West.
  • Carrer de la Llibertat: ‘Celler Llibertat’. Un homenatge a la cultura del vi.
  • Carrer de Lluís Vives: ‘Escull la mar’. Una reflexió sobre l’estat dels nostres mars.
  • Carrer de Mozart: ‘MozartZaki’. Un viatge al Japó de l’estudi Ghibli.
  • Carrer del Perill: ‘Perill Dolç’. Un guarniment inspirat en els paisatges de Hansel i Gretel.
  • Plaça del Poble Gitano: ‘Disco Gràcia 24’. Una visió nostàlgica de les antigues discoteques del Paral·lel.
  • Plaça de la Vila: ‘Rapsòdia en blau’. Un homenatge a ‘Rhapsody in blue’, de George Gershwin i al color blau de la bandera gracienca.
  • Plaça del Nord: ‘La peixera del Nord’. Un guarniment que ens farà sentir com peixos a la peixera.
  • Plaça Rovira i Trias: ‘Wedding Chapel’. Una gra capella de núpcies a l’estil Las Vegas.
  • Placeta de Sant Miquel i Rodalies: ‘MiróGràcia’. Un homenatge a Joan Miró.
  • Carrer de Progrés: ‘Progrés en joc’. Un homenatge als videojocs dels anys 80 i als actuals.
  • Carrer de Providència: ‘ProviVegas’. Un guarniment que et farà sentir a Las Vegas.
  • Carrer de Puigmartí: ‘El camí et dibuixa el destí’. Una immersió en l’univers i la cultura de l’Antic Egipte.
  • Carrer de Tordera: ‘Medises’. Un banc de meduses per la festa major.
  • Travessia de Sant Antoni: ‘Travessia astral’. El món de l’astrologia i els signes del zodíac.
  • Carrer de Verdi: ‘L’envelat’. Un homenatge als envelats que s’aixecaven a Gràcia durant la festa major, des del segle XIX fins als anys 70.
Mapa de la Festa Major de Gràcia 2024

Mapa de la Festa Major de Gràcia 2024

Festa Major sense cultura popular

L'inici de les festes s'ha vist enterbolit pel conflicte que mantenen des de fa un any la Coordinadora de Colles de Cultura i la Colla Vella de Diables. Les desavinences van portar al Districte a no autoritzar l'ús de pirotècnia i la decisió ha encès encara més els ànims i ha desembocat en la suspensió de la majoria d'activitats de cultura popular previstes al programa oficial de la festa, en solidaritat amb les associacions que treballen amb foc.

A hores d'ara la Federació Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia està formada per 8 entitats, després que la Vella de Diables decidís marxar-ne al gener. El conflicte ve de lluny i segons la Coordinadora arrenca fa un any quan la Vella no va respectar un acord que havia modificat el recorregut de la tornada de l'ofici i va pujar cremant pirotècnica pel carrer Gran de Gràcia. Això va causar l'enuig de les altres colles, que van demanar algun tipus de sanció per "reparar el dany" per l'incompliment d'un mandat assembleari.

Desenes de membres de les entitats van fer sentir la seva veu tant dimecres durant el pregó com dijous en una manifestació davant la seu del Districte: En comptes de la tradicional cercavila, les colles van fer una "marxa fúnebre" per denunciar que la cultura popular "ha mort" en l'edició d'enguany. Una reunió entre l'Ajuntament i les colles, a excepció de la Vella dels Diables, no ha donat cap fruit. Les entitats són pessimistes i no creuen possible arribar a un acord enmig de la festa major i arribar a celebrar algun acte durant els pròxims dies.

En aquest context, la junta de la Coordinadora ha anunciat que dimiteix. En un missatge adreçat a totes les colles, els membres asseguren sentir-se "desbordats" i diuen que les últimes hores han estat "esgotadores". Al setembre està previst que se celebri una assemblea per escollir una nova junta.

Cartell de la Festa Major de Gràcia 2024

El cartell de la Festa Major de Gràcia 2024 ha estat dissenyat per Paula del Estal. Aquesta il·lustració captura diversos elements emblemàtics d’aquestes festes, que són les més populars de l’estiu a Barcelona. Entre els detalls gràfics, destaca una referència als gegantons Torradet i Gresca, que enguany celebren el seu 25è aniversari.

Cartell de la Festa Major de Gràcia 2024

Cartell de la Festa Major de Gràcia 2024

A més a més, el cartell incorpora imatges de cordes de guitarra, instruments de vent i formes de vinil, evocant una forta temàtica musical. El disseny, de fet, recorda les il·lustracions clàssiques dels anys 70.