Enlaces accesibilidad

Ripoll inaugura un monument de record a les víctimes dels atemptats del 17A

  • El monòlit, obra de l'escultor Domènec Batalla, inclou els noms de les 16 persones que van morir a Barcelona i Cambrils
  • La majoria d'integrants de la cèl·lula terrorista que va cometre els atemptats eren de Ripoll

Per
El monòlit incorpora una placa en record a les víctimes dels atemptats del 2017 a Barcelona i Cambrils
El monòlit incorpora una placa en record a les víctimes dels atemptats del 2017 a Barcelona i Cambrils

Set anys després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Ripoll ha fet un homenatge a les 16 víctimes mortals i als centenars de ferits amb la inauguració d’una escultura en record seu. El monòlit, obra de l’artista local Domènec Batalla, està fet amb un marbre grec de color verd i compta amb una placa metàl·lica on consten els noms de les 16 persones que van morir en els atemptats.

Ripoll fa un homenatge a les víctimes del 17A

Algunes víctimes i familiars han assistit a la inauguració en un acte que ha volgut ser senzill i sobri. L’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ha dit que amb aquest homenatge han volgut "contrarestar el vergonyós homenatge" que l’Ajuntament va fer fa set anys i que, segons ella, "semblava més enfocat als familiars dels assassins que no pas a les víctimes".

Ripoll rep l'Ironman d'en Julian

L'homenatge s'ha fet a la plaça de l'Ajuntament de Ripoll i ha estat encapçalat per representants del govern municipal, amb l'acompanyament de la música interpretada per la violoncel·lista Eva Curto. El nou monòlit mostra els noms i cognoms de les 16 víctimes mortals sota el missatge "En honor i memòria de les víctimes dels atemptats terroristes de l'agost del 2017". Les encarregades de destapar-lo han estat l'alcaldessa Orriols i Elisabet Caritg, una de les víctimes del 17A.

Després s'ha fet una ofrena de flors que han iniciat víctimes dels atemptats i que han continuat representants de l'Ajuntament de Barcelona, d'altres municipis de la comarca i d'institucions, així com d'entitats i de les forces i cossos de seguretat.

Un dels moments més emotius de l'acte ha estat quan l'assessor en funcions de l'UAVAT, i víctima d'ETA, Robert Manrique ha fet entrega a l'Ajuntament de Ripoll del ninot d'Ironman que el 17 d'agost de 2017 duia en Julian Cadman, un nen australià que va morir en l'atemptat a la Rambla de Barcelona. Manrique ha explicat que en el seu dia van acceptar quedar-se'l i el tenien al despatx de l'oficina "sempre mirant cap a la porta vigilant als dolents". En el moment de lliurar-lo a l'alcaldessa, Manrique ha desitjat que el ninot "vigili que no hi hagi més dolents a la vila de Ripoll".

Sílvia Orriols ha agraït en nom de l'Ajuntament el gest i ha assegurat que "estem corpresos per aquest obsequi". L'alcaldessa s'ha compromès a "guardar-lo i a vetllar perquè continui protegint a tots aquells que van ser víctimes de la barbàrie islamista i perquè això no torni a repetir-se mai més"

Queixes de les víctimes pel tracte rebut

A l'acte també hi han intervingut algunes víctimes, i tal com va passar dissabte als actes de Barcelona, han expressat el seu malestar per la sensació d'abandonament i falta de suport per part de les administracions. Ivan Morales ha explicat que sembla que les institucions s'han oblidat de l'existència de les víctimes i que, en set anys, ningú els ha preguntat ni a ell ni als seus familiars com estan.

De la seva banda, Iolanda Ortiz, una altra víctima del 17A, ha expressat que "no se li pot demanar a una persona que té una vivència similar que passi de pàgina perquè és viva", i ha remarcat que cadascú té el seu propi temps de lectura i passa pàgina quan vol i pot.