Enlaces accesibilidad

Els embassaments no remunten deprés de les darreres pluges

  • El nivell de les conques internes baixa 5 punts en el darrer mes
  • El sistema Ter-Llobregat continua en el 33% tot i la pluges

Per
La presa del pantà de Sau | Jordi Borràs
La presa del pantà de Sau | Jordi Borràs

Les reserves dels embassaments de les conques internes han baixat fins al 31,7%, cinc punts menys que fa un mes. Pel que fa a les del sistema Ter-Llobregat, es troben al 33,5% de mitjana tot i les pluges dels darrers dies, segons dades recollides per l'Agència Catalana de l'Aigua.

La manca de pluges i la calorada de l'estiu passen factura als embassaments

La situació que més preocupa és la del Priorat on els embassaments es troben sota mínims i els pous cada vegada tenen el nivell freàtic més baix. També el pantà de Sau està intentant preservar l'aigua potable que hi queda després que el nivell s'hagi reduït a la meitat en el darrer mes i mig.

Baixada progressiva dels nivells

Així doncs, tot i que s'esperava que el darrer episodi de pluges puntualment intenses suposaria un petit repunt, finalment, s'ha limitat a frenar la baixada de les reserves. 

En aquests moments, es troben un 5% per sota del pic del mes de juny, quan van arribar a superar el 37%. En condicions normals, les reserves de les conques internes haurien de superar el 65% de la capacitat. En alguns casos, com els dels embassaments de Darnius-Boadella (20%) o el de Sau (21%), estan molt lluny.

Pel que fa a les Conques de l'Ebre sí que mostren un millor registre, amb prop d'un 63% de la seva capacitat, tot i que tampoc és suficient. Ara mateix, per exemple, Rialb se situa en el 56%.

Les darreres pluges no fan notar als embassaments| Ferran Cuixart

Evitar el tancament de Sau

Un dels casos més preocupants és el de l'embassament de Sau, que resta a només el 20% de la seva capacitat, la meitat que al mes de juny. Ara l'ACA mira d'evitar el seu tancament per l'empitjorament de la qualitat de l'aigua a causa de l'evaporació provocada per les altes temperatures. De moment, s'ha restringit el seu buidatge per no "donar de menjar" a les algues de Susqueda.

El Cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics en Agència Catalana de l'Aigua, Enrique Velasco, assegura que "durant els propers dies, si no hi ha més pluges i la situació de l'aigua de Sau no canvia, continuarem reduint el fil d'aigua que arriba a Susqueda". De totes maneres, sempre convé que hi hagi una quantitat mínima d'aigua circulant, per evitar que els embassaments emmagatzemin aigua completament estancada.

El Priorat s'asseca

Al Priorat no hi plou des del temporal Glòria, és a dir fa més de 4 anys. Els embassaments de Margalef i el de Riudecanyes estan gairebé buits i els pous baixen, cada cop més, el seu nivell freàtic. La Morera, La Figuera o Marçà són alguns dels municipis que tenen restriccions d'aigua de boca. Només s'obre l'aixeta unes hores al dia.

El Priorat és la comarca de Catalunya on menys ha plogut aquest any | JUDIT HUERTA

A la Vilella Baixa han subministrat durant dos anys a la població amb camions cisterna. Falset no para d'invertir buscant nous pous. La situació és dramàtica a tot arreu i té conseqüències en totes les tecles econòmiques del Priorat tal com explica Joan Vaqué, president de l'entitat Prioritat que lluita per la reivindicació del Priorat.

Sense aigua tot és una cadena i l'agricultura és el sector que més ho nota. Les oliveres fa anys que pateixen sequera. Conseqüència: la pròxima primavera no s'espera que facin brot. Per tant, l'any que ve no hi haurà collita. Afectarà, sobretot, pobles com la Bisbal del Priorat o Cabacés. I La vinya serà la següent en rebre. I això sí que és el moll de l'os de la comarca

Nou secretari de Transició Ecològica

Mentrestant, segons ha pogut saber Ràdio4, el nou secretari de Transició Ecològica serà l'ornitòleg i naturalista, Jordi Sargatal. Haurà de gestionar les polítiques precisament relacionades amb l'aigua, el medi ambient i l'energia sota el paraigua del departament de Territori de Sílvia Paneque.

De moment, des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), s'apunta que les reserves perden entre 0,8 i 1 hectòmetre cúbic al dia i es posa el focus en la sequera “molt extrema” en l’àmbit del Priorat (Siurana: 1%) i, en un grau més baix, l’Alt Empordà. Tot i que la majoria d’embassaments es troben millor que fa un any, l’ACA demana prudència en el consum d’aigua, tenint en compte que les altes temperatures el fan augmentar.

Reserves fins al febrer

Segons les pitjors previsions de l’ACA, si no plogués més i no es poguessin fer noves aportacions d’aigua, el sistema Ter-Llobregat, on viu la majoria de la població catalana, passaria de fase d’alerta a excepcionalitat el proper novembre i el febrer del 2025 a emergència.

No obstant, es preveu que a finals d’aquest any entri en servei la nova potabilitzadora del riu Besòs, que aportarà 400 litres per segon, cosa que donaria una mica més de marge als consumidors. També ha remarcat que administracions i empreses estan millorant el seu estalvi.