Mor Maria Branyas als 117 anys
- Aquest mes de juliol va convertir-se en la vuitena persona més longeva que ha viscut mai
- Ara, la persona de més edat passa a ser la japonesa Taiko Itooka, de 116 anys
La persona més gran del món, Maria Branyas, ha mort aquest dilluns amb 117 anys i 168 dies. Vivia des de fa més de dues dècades a la residència Santa Maria del Tura d'Olot i aquest mes de juliol va convertir-se en la vuitena persona més longeva que ha viscut mai.
"Es va apagar dormint, que era el que ella volia i el que volem tots", ha afirmat Rosa Moret, la filla petita de María, de 80 anys.
Ara, la persona de més edat passa a ser la japonesa Taiko Itooka, de 116 anys, seguida de la monja brasilera Inah Canabarro Lucas.
El març del 2023, formaven la llista de supercentenàries (com es coneix en l'entorn acadèmic les persones que tenen més de 110 anys) sis persones més, en la qual estava inclosa i era encapçalada per Branyas. Des d'ara el rànquing de les 10 persones vives més longeves del món està conformada també per Ethel Catherham, Okagi Hayashi, Charlotte Kretschmann, Hisako Shiroishi, Marie-Rose Tessier, Silveria Martín Díaz i Mine Kondō.
Tot i això, segons les dades registrades per Gerontology Research Group (GRG), el grup encara està força lluny dels rècords històrics.
Qui era Branyas?
Branyas va néixer l'any 1907 a San Francisco en el si d'una família catalana. Va arribar a Catalunya de ben petita, quan només tenia 7 anys, el 1914, i ho va fer en vaixell, en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX.
El maig del 2020, es va convertir en la persona més gran del món en sobreviure a la covid-19 a l'edat de 113 anys i, gairebé tres anys després, va esdevenir la degana del planeta. Fa només un mes, l'associació GRG que s'encarrega dels rècords Guinness en longevitat, va confirmar que s'havia convertit en la vuitena persona més longeva de la història.
Branyas comptava amb un compte a la xarxa social X, amb el nom de Superàvia Catalana. En una piulada aquest dilluns, s'ha confirmat el seu decés amb una reflexió que Branyas va fer fa uns dies:
“La Maria Branyas ens ha deixat. Ha mort com ella volia: mentre dormia, tranquil·la i sense dolor.
— Super Àvia Catalana (@MariaBranyas112) August 20, 2024
Fa uns dies ens deia:
“Un dia me n'aniré d'aquí. No tornaré a provar cafè, ni a menjar iogurt, ni a acaronar a la Fada..., deixaré també els meus records, les meves reflexions... 👇“
L'edat començava a pesar
La filla explica que des de l'estiu passat la seva mare "va fer una baixada bastant gran", encara que va deixar clar que "no li fa mal res ni pateix cap malaltia", simplement l'edat va fer que en els últims anys anés perdent visió, l'oïda i últimament també memòria.
Branyas, que feia temps que tampoc podia caminar sola, passava la major part dels dies asseguda en una butaca de la seva habitació, on rebia les visites de les seves dues filles -el seu fill, que ara hagués complert 92 anys, va morir- i d'altres familiars.
Persones més longeves
Segons l'Associació Gerontology Research Group, que s'encarrega de verificar quines persones són supercentenàries, és a dir, que han complert els 110 anys, mitjançant els certificats de naixement i de matrimoni, onze persones, totes dones, han viscut més que María Branyas, totes mortes.
Polítics i científics lamenten la mort de Branyas
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha enviat el condol a la família a través del seu compte de X. "Perdem una dona entranyable, que ens ha ensenyat el valor de la vida i la saviesa dels anys", ha escrit. També ho ha fet Pere Aragonès, que l'ha recordada com "una dona plena d'energia i felicitat" i "plena d'història".
D'altra banda, Josep Rull ha destacat la senzillesa i la "inspiració sobre el procés d'envelliment" de la dona més longeva del món, i el científic Salvador Macip ha destacat l'ajuda de la garrotxina a la ciència: "Amb la seva col·laboració, entendrem una mica millor per què algunes persones envelleixen millor". Branyas va fer una donació de cèl·lules a l'Institut Josep Carreras.