La Comissió de Salut Pública acorda reforçar les mesures de prevenció de la verola del mico
- Sanitat definirà “grups concrets de viatgers” a països afectats a qui es recomanarà la vacunació
- El ministeri manté la intenció de fer la donació de dosis de vacunes als països afectats, com a “principal prioritat per al control de l'epidèmia”
Des que l'Organització Mundial de la Salut va decretar fa uns dies l'emergència internacional per l'expansió, a l'Àfrica, de la verola del mico, el crit d'alarma s'ha estès a Espanya. Per aquest motiu, des de principis de setmana, el ministeri de Sanitat i les diferents comunitats autònomes s'han reunit per abordar la situació.
Aquest dimecres la Comissió de Salut Pública ha acordat “reforçar les mesures per la detecció i el control” del virus, especialment en la vigilància de les noves variants.
S'estudia vacunar grups concrets de viatgers
Per ara, es manté l’estratègia de vacunació dels grups de risc en els col·lectius amb pràctiques sexuals de risc o aquells exposats pel seu tipus de feina, i s’estudiarà la vacunació a “grups concrets” de persones que viatgin a països amb casos.
D'aquesta manera, es descarta per ara vacunar al 100% dels viatgers que vagin a zones afectades i ho farà “en funció del tipus de viatge i característiques personals”.
D'altra banda, el ministeri manté la intenció de fer la donació de dosis de vacunes als països afectats, com a “principal prioritat per al control de l'epidèmia”.
Algunes comunitats avancen mesures
A la trobada de dimarts ja hi havia comunitats que demanaven reforçar les mesures. Per exemple, Madrid demanava intensificar els controls als aeroports i Galícia insistia en incrementar la vacunació i la informació a viatgers que van a les zones afectades.
Mentre es coïa la decisió, algunes ja van avançar que obriran nous centres de vacunació, ampliaran les agendes de cites o recaptaran pacients que només s'han posat una única dosi.
Una epidèmia "sota control"
Tot plegat, després que aquesta setmana tant la Unió Europea com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hagin considerat que no ens trobem davant d'una epidèmia descontrolada com la covid i asseguren que el risc d'expansió és mínim. A més a més, els experts insisteixen que es tracta d'una transmissió per contacte físic o de transmissió sexual, i no per via respiratòria, que es propagaria més ràpidament.
Davant d'això, Europa ha descartat promoure el tancament de fronteres o la vacunació de la població general. Malgrat tot, la nova variant de l'Àfrica, més letal, va fer que l'OMS declarés la setmana passada l'emergència internacional.
Sanitat recomana als viatgers vacunar-se
El Ministeri de Sanitat recomana a les persones que han de viatjar als països afectats per la propagació de la verola del mico que se citin en els Centres de Vacunació Internacional per tal de "valorar la possible indicació de la vacuna".
Així mateix, ha informat que s'ha decidit augmentar la coordinació amb les autoritats aeroportuàries i explorar la possibilitat de realitzar controls en aigües residuals per monitorar l'evolució del virus.
En la mateixa línia, l'executiu ha reactivat el Grup de Treball d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) amb la societat civil i les societats científiques i que publicarà setmanalment l'informe epidemiològic de la malaltia, en comptes de cada mes, així com reforçarà la informació per als viatgers, entre altres mesures.
Xifra de contagis baixa
En els últims 10 dies s'han notificat quatre casos de la verola del mico a Espanya, amb el qual s'eleven a 268 en 2024. En tots els casos, l'antiga variant, i no la nova que s'ha detectat darrerament a l'Àfrica, i que seria més letal.
A Catalunya, s'han identificat 29 casos des de principi d'any, una tercera part dels que es van registrar el 2023. Però, tot i que el risc de transmissió a la comunitat catalana és molt baix, s'ha notat un considerable augment en les consultes relacionades amb la malaltia.