Arròs a la sitgetana: la joia culinària del Garraf
- Sitges, ciutat costanera del Garraf, amaga un ingredient local molt important per fer l'arròs a la sitgetana
- La malvasia és el raïm amb el qual es produeix el vi típic de Sitges, on hi ha unes vinyes en mig del casc urbà
Sitges, la joia de la comarca del Garraf, és coneguda per la seva vibrant vida cultural i festiva, la qual s'ha convertit en una part essencial de la seva identitat. Aquesta ciutat costanera, situada a la vora del Mediterrani, ha esdevingut un referent indiscutible tant nacional com internacional. Això és degut a esdeveniments com les celebracions de l'Orgull Gai o el famós Festival de Cinema de Sitges, que atreu cineastes i aficionats del gènere fantàstic i de terror.
A més de ser un destí turístic per la seva vida nocturna, el seu patrimoni arquitectònic i les seves magnífiques platges, Sitges també destaca per la seva rica i diversa oferta gastronòmica. A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril es desplaça fins a la localitat per descobrir els secrets que amaga l'arròs a la sitgetana, un dels plats més emblemàtics de la cuina de la regió.
L'ingredient secret de l'arròs a la sitgetana
L'arròs a la sitgetana és una combinació perfecta dels recursos del Garraf. Gràcies a l'esforç d'investigadors com Emerencià Roig i Raventós es va poder recuperar la recepta, a partir de les descripcions antigues trobades al llibre 'El Sitges dels nostres avis'. Allà s'explica que el plat originalment es preparava en una cassola de fang i combinava ingredients de la mar, com escamarlans, amb productes de la terra, com les salsitxes. Aquesta barreja feia que l'arròs fos ric en sabors i textures.
El que poca gent sap és que un dels secrets de l'autenticitat del plat és l'ús de la malvasia de Sitges, una varietat de raïm exclusiva de la regió. La malvasia és coneguda des de l'edat mitjana per les seves propietats medicinals i ha estat mencionada en obres literàries com 'Tirant lo Blanc'. Aquesta varietat, que es cultiva a les vinyes del Penedès, aporta un to únic a l'arròs a la sitgetana, donant-li un sabor distintiu.
Ingredientes | Preparación |
---|---|
|
|
En l'actualitat, diversos restaurants de Sitges han tornat a incorporar l'arròs a la sitgetana en els seus menús, que busca preservar aquest tresor culinari i oferir als visitants un tast autèntic del passat, fidel a les arrels tradicionals de la zona. Cada cullerada reflecteix la passió per la cuina, la dedicació dels xefs locals i l'amor pel mar que caracteritzen Sitges, una ciutat orgullosa de la seva gastronomia.