Enlaces accesibilidad

Barcelona dona la benvinguda a la Copa Amèrica de Vela

  • La regata preliminar d'aquest dijous dona el tret de sortida de la competició
  • L'Ajuntament ha instal·lat dues 'fan zones', pantalles gegants i oferta d'oci i restauració obertes a la ciutadania

Per
Segona regata preliminar a Vilanova i la Geltrú.
Segona regata preliminar a Vilanova i la Geltrú.

Barcelona està preparada per a la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, el tercer esdeveniment esportiu amb més impacte en tot el món després dels Jocs Olímpics i el Mundial de Futbol. El campionat preveu atraure uns 2,5 milions de visitants fins a finals d'octubre i tenir un impacte de més de 1.100 milions d'euros.

Barcelona instal·la 'fan zones' i pantalles gegants per a la Copa Amèrica | Ferran Cuixart

El lloc de l'esdeveniment és la zona del Port Vell per la platja i fins al Port Olímpic. Mentre que el camp de regates es troba davant de les platges de Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro.

Plànol de les instal·lacions per seguir en viu la Copa Amèrica de Vela.

Plànol de les instal·lacions per seguir en viu la Copa Amèrica de Vela.

L'Ajuntament ha instal·lat dues 'fan zones', pantalles gegants i oferta d'oci i restauració obertes a la ciutadania. L'alcalde, Jaume Collboni, espera que la competició deixi empremta a la ciutat comtal i confia que serà la "millor convocatòria de la seva història".

Tret de sortida

Aquest dijous 22 d'agost se celebra la Cerimònia Oficial d'Inici amb la presentació dels equips, l'obertura de la Race Village al Moll de la Fusta i les 'Fan Zone' a Bogatell i Plaça del Mar, i també l'inici de la primera regata. Es tracta de la tercera preliminar, després de les dues que es van fer a Vilanova i la Geltrú i Jeddah en 2023.

Els conjunts són els següents:

  • Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda): guanyador de l'anterior edició.
  • New York Yacht Club American Magic (Estats Units): rei de la competició amb x trofeus.
  • INEOS Britannia (Regne Unit).
  • Alingui Red Bull Racing (Suïssa).
  • Luna Rossa Prada Pirelli Team (Itàlia).
  • Orient Express Racing Team (França).

En total, són quatre curses per a la primera jornada, programades entre el 22 i el 25 d'agost entre les dues i les quatre de la tarda (en funció de les condicions climatològiques).

Calendari de la regata.

Calendari de la regata.

Race village

El 'Race Village' en el Moll de la Fusta, és un espai destinat a l'oci, la cultura i la gastronomia, amb una superfície de 25.000 m² que obrirà al llarg de la competició. Aquest rebrà cada dia en l'escenari principal als regatistes, amb un espectacle dirigit a equips i aficionats.

L'oferta gastronòmica és de 8 restaurants entre setmana i 12 els caps de setmana, amb especial protagonisme el producte de proximitat en una zona de brases, amb peix fresc de la Confraria de pescadors de Barcelona i carn i verdures del mercat de la Barceloneta.

Els grans miradors

Els grans miradors des d'on es pot veure les sortides i arribades de les regates i el seu desenvolupament són el Dic de Recer del Port Olímpic, així com la plaça Rosa dels Vents, i el nou passeig del Trenca Ones.

A més, el Port Olímpic és la base dels 12 equips de la Unicredit Youth America's Cu, la competició de joves, i els 12 equips de la Puig Women's America's Cup, de dones, que se celebra per primera vegada enguany.

Accés denegat als cotxes

Durant els dos mesos de l'esdeveniment, l'accés a la zona està garantit per a tothom que es desplaci a peu, amb bicicleta o transport públic. També per al veïnat de la Barceloneta. En canvi, l’accés amb vehicle privat queda restringit, en determinades hores i espais, en funció de l’afluència de públic.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha reforçat els seus serveis de transport públic, amb més trens a la línia L4 de metro, que dona servei al front marítim, i més personal d'atenció i seguretat a les estacions pròximes als diferents escenaris. També habilita un autobús llançadora entre el Fòrum i la platja del Bogatell.

250 agents de Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil desplegarà més de 250 agents i 6 embarcacions d'alçada, un helicòpter i drons per garantir la seguretat marítima.

La Guàrdia Civil desplega 6 vaixells i 250 agents per a la Copa de l'Amèrica | Ferran Cuixart

Segons ha explicat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, serà complementari al gruix de seguretat que durà a terme els Mossos d'Esquadra, després de l'acord arribat entre el Ministeri de l'Interior i la Conselleria d'Interior.

Màxima ocupació

La previsió d'hotels, restaurants i l'oci nocturn és facturar entre un 20 i un 30% més que l'habitual. L'activitat a la zona portuària va arrencar al juliol, amb unes 200 propostes culturals, en el que dura l'esdeveniment, dirigides a apropar la ciutadania a la competició.

De fet, hi ha hotels de luxe que admeten haver augmentat el preu de les habitacions més exclusives, i el sector de l'oci nocturn prepara festes temàtiques relacionades amb el món de la vela i amb còctels personalitzats.

Barcelona està a punt per a la Copa de l'Amèrica

Pablo Díaz, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i expert en turisme, destaca que aquest tipus d'esdeveniments contribueixen a la tendència a l'alça i indica que es tracta de places amb un caràcter "menys estacional" que la resta.