Enlaces accesibilidad

Rull presentarà una queixa al Govern sobre l'informe dels Mossos

  • Rull replica als Mossos que va autoritzar una inspecció al Parlament per “seguretat” però en cap cas “per detenir algú”
  • Segons ha pogut saber RTVE es reconeixen els "errors en el dispositiu" i que "encara s'han de reestructurar els equips"

Per
El president del Parlament diu que la seva autorització per inspeccionar al Parlament va ser per motius de “seguretat" però no per "detenir a algú".
El president del Parlament diu que la seva autorització per inspeccionar al Parlament va ser per motius de “seguretat" però no per "detenir a algú".

El president del Parlament, Josep Rull, qualifica "d'inacceptable" l'informe dels Mossos d'Esquadra sobre la fugida de Puigdemont i anuncia que posarà una queixa al Govern. Segons explica, ell va autoritzar al cos policial inspeccionar la cambra per motius de "seguretat" però en cap cas "per detenir ningú".

De fet, assegura que van rebre fins a tres peticions d'escorcoll en una situació "totalment inhabitual", però que fins que no els van comunicar que "l'objectiu" era garantir que no hi hagués cap explosiu "no es va autoritzar".

L'informe

L'informe que els Mossos d'Esquadra han lliurat a l'instructor del 'procés', el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, reconeix "errors en el dispositiu" per a detenir a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i fa autocrítica, segons ha pogut saber RTVE.

Els Mossos reconeixen "una cadena d'errors" en el dispostiu per detenir Puigdemont

Aquestes mateixes fonts apunten a la necessitat de fer "autocrítica" i fins i tot "que encara s'han de reestructurar equips".

"Una cadena d'errors"

Segons l'Informe al qual ha pogut accedir RTVE, els agents no van contemplar la possibilitat que Puigdemont tornés a marxar, i que es va poder escapolir perquè el 'dron' que vigilava l'acte de Lluís Companys va seguir la comitiva que anava cap al Parlament, i no el cotxe blanc on va pujar l'expresident. Així, reconeixen que no contemplaven la seva fugida i que van ser víctimes d'un engany.

Els Mossos reconeixen "errors" en el dispositiu per detenir Puigdemont | ALMA IZQUIERDO

Per exemple la instal·lació de les pantalles al passeig Lluís Companys les van atribuir al seguiment en directe del ple i no sabien que era per al discurs de Puigdemont. El líder de Junts, recordem, va arribar a l'escenari i després de dirigir-se al públic va aprofitar la gran quantitat de persones que hi havia per fugir en un cotxe blanc, el qual també van perdre la pista tot i l'activació del dispositiu gàbia per trobar-lo. 

En l’informe remès al jutge Llarena, Eduard Sallent explica que estaven preparats per fer una detenció amb criteris “d’oportunitat i proporcionalitat” i argumenta que l’expresident se’ls va escapar en cotxe i "camuflat" amb una gorra de beisbol aprofitant la “confusió i incertesa” generada.

En les més de 20 pàgines, Sallent també apunta que fins i tot tenien reservats hotels a Madrid per si havien de dur a l’expresident al Suprem, destaca les dificultats que Josep Rull els va posar per escorcollar el Parlament el dia abans i reitera que la seva prioritat també era protegir la celebració del ple d'investidura.

Requeriment de Llarena

El jutge havia demanat als Mossos i al Ministeri de l'Interior que informessin sobre el dispositiu policial desplegat pels Mossos d'Esquadra a Barcelona el 8 d'agost i que tenia com a objectiu complir amb l'ordre de detenció de Puigdemont, sobre el qual pesa una ordre de detenció del Suprem, i "sobre els elements que van determinar el seu fracàs des d'un aspecte tècnic policial".

En el seu informe, el ministeri d'Interior va comunicar a Llarena que en els dispositius de control establerts per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la frontera amb França "no es va detectar en cap moment" a l'expresident català Carles Puigdemont i que, malgrat que van oferir als mossos el suport d'aquests cossos per a donar amb Puigdemont després de la seva fugida no es van requerir aquests suports.