Enlaces accesibilidad
Finançament singular

Junts demana la compareixença de Montero i Bolaños perquè expliquin l'acord amb ERC

  • La topada del Govern amb els socis d'investidura posa en risc els pressupostos i l'estabilitat de la legislatura a Madrid
  • Josep Borrell defineix com a "sistema de concert" el model pactat amb ERC, però admet que és diferent al del País Basc

Per
Míriam Nogueras intervé al ple del Congrés dels Diputats
Míriam Nogueras intervé al ple del Congrés dels Diputats

Junts ha registrat la sol·licitud de compareixença de la vicepresidenta i ministra d'Hisenda María Jesús Montero, i del ministre de Presidència Félix Bolaños al Congrés dels Diputats per informar sobre la proposta de finançament singular del govern espanyol. La petició arriba després que Montero afirmés que l'acord en matèria econòmica entre PSC i ERC per investir Salvador Illa no era ni un concert econòmic ni una reforma del sistema de finançament.

Els republicans van amenaçar posteriorment en no aprovar els pressupostos de l'executiu de Pedro Sánchez si els socialistes no compilen el pactat. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va criticar ERC: "Durant dues setmanes se'ns ha estat venent un concert econòmic inexistent". I va afegir que cal que els negociadors de la investidura d'Illa donin explicacions perquè "han mentit a tothom".

Junts demana la compareixença dels ministres d'Hisenda i de Presidència

Discrepàncies al PSOE

A les últimes hores La Moncloa ha intentat apaivagar la primera crisi originada amb ERC pels dubtes sobre el compliment del pacte sobre el nou model de finançament de Catalunya.

L'encarregat de resituar el debat ha estat el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, qui ha refermat: "Complim el que signem". En una atenció als mitjans amb motiu de la inauguració de la competició de la Copa America de Vela, ha advertit que "estic segur que és un acord sobre finançament singular, que també parla de bilateralitat i multilateralitat al qual farem honor".

Hereu ha reconegut que "serà un procés de canvi estructural que no serà fàcil" i que per aquest motiu s'ha d'abordar "amb molta convicció i serenitat". En aquest sentit, també ha recordat que la reforma es farà "en benefici dels ciutadans de Catalunya i del món autonòmic a tota Espanya".

En canvi, el també socialista Josep Borrell assegura que l'acord entre PSC i ERC per al finançament singular és un "sistema de concert". "No cal tenir por de les paraules; per què negar-ho i refugiar-nos en que és una cosa singular?", es preguntava aquest divendres en declaracions als periodistes. Ara bé, Borrell ha matisat que "no és com el concert basc" i creu que hi ha diferències, com per exemple que els impostos a Euskadi es recapten a través de les diputacions provincials.

Els retrets d'ERC

Els republicans van contestar aïradament a la negativa de la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, rebutgés parlar públicament de "concert econòmic". La portaveu d'ERC, Raquel Sans, no va trigar a posar sobre la taula el suport als pressupostos de l'Estat en cas d'incompliment de l'acordat.

Debat sobre el concert econòmic

Fonts de Moncloa apunten que el pacte suposa un nou model de finançament que avança en l’autogovern de Catalunya “i cap a la federalització d’Espanya”, tot respectant “la solidaritat interterritorial i la igualtat entre espanyols”. “No és un debat nominal”, remarquen.  En tot cas han reiterat que el text pactat entre el PSC i ERC "no parla de concert econòmic". 

En la mateixa línia, Montero assegurava aquest dimecres que "ni és un concert econòmic ni una reforma de l'ús del sistema de finançament" i va remarcar que "la solidaritat és el nucli del pacte".