Enlaces accesibilidad

L'escriptor manresà Josep Tomàs Cabot fa 94 anys: TVE en va adaptar novel·les als anys 60

  • Josep Tomàs Cabot ha estat novel·lista, historiador i periodista, i ha dedicat la seva vida professional a l'escriptura i l'ensenyament
  • A punt de fer 94 anys, recordem les col·laboracions d'aquest manresà, de qui TVE va adaptar diverses novel·les, amb l'Arxiu de TVE Catalunya

Per
L'escriptor manresà Josep Tomàs Cabot fa 94 anys: TVE en va adaptar novel·les als anys 60
L'escriptor manresà Josep Tomàs Cabot fa aquest mes d'agost 94 anys

Josep Tomàs Cabot (Manresa, 1930) fa aquest mes d'agost 94 anys i un grup d'amics i seguidors de l'escriptor, periodista i historiador han volgut retre-li un homenatge. Tomàs Cabot va estudiar primer Medicina, com el seu pare, però mai no va exercir. Després d'estudiar Filosofia i Lletres, va fer de l'escriptura, com a novel·lista i periodista de premsa, la seva professió.

Amics de Josep Tomàs Cabot l'acompanyen a pocs dies de complir 94 anys | Foto cedida per Toni Mata / Regió 7

Amics de Josep Tomàs Cabot l'acompanyen a pocs dies de complir 94 anys | Foto cedida per Toni Mata / Regió 7

També va donar classes d'Història d'Espanya Moderna i Contemporània. La Història l'ha apassionat tant que fins i tot ha estat membre de la Comissió d'Historiadors del Mil·lenari de Catalunya. Molts dels seus relats es basen en fets històrics.

TVE Catalunya va adaptar diferents novel·les de Tomàs Cabot, però malauradament, només se'n conserva una, una sèrie de cinc capítols, que l'escriptor ha pogut tornar a veure, després de molts anys, a casa seva, a través de la plataforma RTVE Play Catalunya. El van acompanyar en el visionat els escriptors Jordi Estrada i Llorenç Capdevila, l’editor Jaume Huch i l’investigador Joaquim Aloy. Tomás Cabot es va mostrar emocionat i agraït per l’homenatge i per poder recuperar tot aquest material tants anys després.

Cabot visiona a casa seva la sèrie adaptada per TVE d'una de les seves novel·les, acompanyat dels escriptors Jordi Estrada i Llorenç Capdevila, l’editor Jaume Huch i l’investigador Joaquim Aloy

Cabot visiona a casa seva la sèrie adaptada per TVE d'una de les seves novel·les, acompanyat dels escriptors Jordi Estrada i Llorenç Capdevila, l’editor Jaume Huch i l’investigador Joaquim Aloy | Foto cedida per Jaume Huch

El Piquet, una novel·la històrica per a TVE Catalunya

Segurament Tomàs Cabot va inspirar-se en l'ambient o els records de la seva mili al Marroc: la seva primera novel·la, El Piquet, la va escriure en castellà l'any 1960 i va rebre un premi de narració curta. Traduïda al català, TVE va comprar-ne els drets per adaptar-la per als programes de teatre. L'autor va conversar amb el realitzador Roger Justafré i amb l'adaptador del guió per a televisió, Josep Maria Acarín, que en va canviar la localització de l'obra, del País Basc a Catalunya, en el programa Barcelona RTVE. Abans, però, l'autor es presenta.

Aqueta és una novel·la de fons antibel·licista, i un cop enregistrada, TVE Catalunya la va estrenar a la darrera setmana del 1976. La van interpretar Víctor Petit, els germans Alfred i Francesc Lucchetti, Maifé Gil, Roger Ruiz, Joan Borràs, Carles Velat i Rafael Anglada, entre altres actors. De la realització se'n va fer càrrec Lluís Maria Güell. Desgraciadament, El Piquet és de les poques obres de teatre de l'espai Lletres Catalanes que no s'han pogut conservar, ja que el rotlle de cinema es va fer malbé pel pas del temps. 

La sèrie 'La reducción', sobretaula del 1966

Tomàs Cabot va escriure La Reducción l'any 1963 i TVE la va adaptar al cap de tres anys per al programa 'Novela'. Els cinc capítols, de temàtica religiosa, es van emetre durant cinc dies seguits. És la història d'un jove jesuïta que arriba a la selva del Paraguai i no entén els criteris del fundador d'aquesta missió, rodejada d'indígenes. La podeu veure completa a RTVE Play.